Ristiäiset - kaste tarjoaa pienelle parasta

Kastetoimituksen kautta liitytään seurakunnan jäseneksi. Sana ristiäiset, jota kasteen yhteydessä monesti käytetään, viittaa siihen, että suomalaisessa kulttuurissa on usein lapsen nimi julkistettu kastetilaisuudessa. Tälle perinteelle pohjautuvat myös nimiäiset.

Kastepaikka

Kastetilaisuuden voi järjestää kotona tai seurakunnan tiloissa. Seurakunnalta voi tarvittaessa varata kastetilaisuuteen tilan. Tilat ovat kastetta varten maksutta Ylöjärven seurakunnan jäsenten käytössä Perhetaloa (vuonna 2017 hinta: 155 euroa/ alakerta liinoineen ja 210 euroa/ koko talo liinoineen) lukuunottamatta. Kaste voidaan toimittaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Kirkkoherranvirastosta voi tarvittaessa lainata kastemekon kastetilaisuuteen.

Kasteen ajankohta

Kaste pitäisi toimittaa viimeistään kahden kuukauden kuluttua lapsen syntymästä. Suosituimmat kastepäivät Ylöjärven seurakunnassa ovat lauantai ja sunnuntai. Kaste voidaan toimittaa myös arkipäivisin. Kasteen ajankohdasta ja paikasta sovitaan päivystävän papin kanssa tai kirkkoherranvirastossa (puh. 044 7868 124, ylojarvi.seurakunta[ät]evl.fi).

Kastekotikäynti

Kasteen toimittavalla papilla on tapana käydä ennen kastetta kastekodissa tutustumiskäynnillä. Silloin voi keskustella papin kanssa kasteesta ja kastetoimitukseen liittyvistä asioista. Kastekotikäynnin ajankohdan voi sopia kastavan papin kanssa tai varata kirkkoherranvirastosta.

Kummit

Kastettavalla täytyy olla pääsääntöisesti vähintään kaksi konfirmoitua, evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvaa kummia. Poikkeustapauksessa kummeja voi olla vain yksi. Päätöksen yhdestä kummista tekee sen seurakunnan kirkkoherra, jonka jäseneksi kastettava liittyy. Muina kummeina voi olla myös muuhun lapsikasteen hyväksyvään kirkkokuntaan kuuluva henkilö.

Kummeja ei voi vaihtaa eikä kummeilta ottaa pois tehtäväänsä kastetoimituksen jälkeen. Kummien lisääminen on mahdollista erityisistä syistä.

Miksi lapsi kastetaan?

Kirkkomme käsityksen mukaan kasteessa Pyhä Henki uudestisynnyttää meidät ja lahjoittaa meille syntien anteeksiantamuksen ja iankaikkisen elämän lahjat. Kaste perustuu Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn (Matt. 28: 18-20).

ma kello 9-15 sekä ti, kello 10-15 ja pe kello 10-13
Sähköposti: ylojarvi.seurakunta[ät]evl.fi