Pappilan Perhetalo

Perhetalo on toimintaa tulvillaan: Perhekahvilaa ja peittotalkoita, eroryhmää ja sururyhmää, erityislasten vanhempia ja yksinhuoltajaperheitä, keskusteluapua ja parisuhteen tukea, tapahtumahetkiä ja yhteisiä retkiä.  Virkistystä, lepoa ja kohtaamisia kaiken ikäisille.

Pappilan Perhetalo
Loilantie 3-5 (Musiikkiopiston takana)
perhetalo.ylojarvi[ät]evl.fi
www.facebook.com/pappilanperhetalo

Ajankohtaista

- Kesäkahvila - Lapsiperheiden kohtaamispaikka 5.-22.6. arkisin klo 9.00-15.00 Pappilan Perhetalossa. Kesäkahvilasta löydät juttuseuraa, lapsilla on mahdollisuus leikkiä, piirtää ja muovailla. Kesäkahvila on kaikenikäisten yhdessäolon paikka. Kahvilassa myynnissä suolaista ja makeaa tarjottavaa sekä jäätelöä. Kesäkahvilaan voit tulla myös omien eväiden kanssa. Tervetuloa!

- Perhekahvilan syyskausi alkaa to 17.8., jonka jälkeen perhekahvila avoinna maanantaisin ja torstaisin klo 9.00-13.00.

Leikkipäivä Perhetalolla
Tutustu Perhetalon virtuaaliesittelyyn: http://360.ylojarvenseurakunta.fi

KOHTAAMISPAIKKOJA

Perhekahvilan ovet ovat auki maanantaisin klo 9.00-13.00 ja torstaisin klo 9.00-13.00 (kevätkausi alkaa viikolla 2). Kahvila on kohtauspaikka kotona lasta hoitaville vanhemmille tai isovanhemmille. Ohjelmassa on vapaata leikkiä, ohjattua askartelua, laulu- ja hartaushetki sekä ruokailumahdollisuus klo 11.00 (4,50 € aikuinen, 50 senttiä lapset). Paikka varataan netissä joka kerta etukäteen hobbydeed.com-verkkopalvelun kautta (ryhmän nimi "Perhekahvila", salasana "perhekahvila"). 15 ensin ilmoittautunutta mahtuu mukaan. Pääsääntöisesti on tarkoitus, että osallistutaan yhteen perhekahvilaan per viikko. Jos samana aamuna on kuitenkin vapaita paikkoja, voit varata itsellesi "äkkilähdön", vaikka olisitkin osallistumassa samalla viikolla toiseen perhekahvilaan. Ohje hobbydeed.com-palvelun (ent. osallistujat.com) kautta ilmoittautumiseen (pdf).

Toukkatupa kokoontuu maanantaisin klo 14.00-15.30 (9.1.)ja torstaisin klo 14.00-15.30 (alkaen 12.1.) Torstain ryhmä lähtökohtaisesti vanhemmille vauvoille ja maanantai pienemmille. 0-vuotiaiden oma paikka laululeikeille ja yhdessäololle yhdessä isän tai äidin kanssa. Mukaan voivat tulla myös vauvaansa odottavat äidit.

Pappilan päiväkahveilla on tarjolla yhteislaulua, sanaa, seuraa ja kahvia maanantaina  16.1., 20.2., 20.3., 24.4. ja 15.5. klo 14.00. Ohjelmasta vastaa Esko Pusa, mukana Ylöjärven seudun Karjalaiset. 

Rukousvartti tiistaisin klo 12.30. Paikka rukoilla yhdessä toisten kanssa, hiljaa mielessään tai omin arkisin sanoin. Tuo rukousaiheesi ja puhumme siitä yhdessä Jumalalle.

APUA ARKEEN

Pappilan piikojen ja renkien toiminnan kautta. Vapaaehtoistyöntekijät auttavat maksuttomasti kodin pienissä, yksittäisissä hommissa ulkona tai sisällä. Apu on tarkoitettu vähävaraisille, yksinhuoltajille, vanhuksille. Apua saa kysyä arkisin klo 9.00-16.00 renkipuhelimesta puh. 040 868 2565. Toiminta on vapaaehtoistyötä, puhelimeen vastataan ja apua annetaan mahdollisuuksien mukaan. Viestin jättämällä asia etenee.

Lukupiiri perjantaisin Perhetalon yläkerrassa klo 10.00-12.00 (alkaen 13.1. ja päättyen 27.5.). Tule opettelemaan suomen kieltä eri puolilta maailmaa Ylöjärvelle tulleiden naisten kanssa. Lapset mukaan!

Puhuminen auttaa. Perhetalolla on mahdollisuus istua ja jutella mieltä askarruttavista oman elämän, perheen ja parisuhteen asioista. Ota yhteyttä ja sovi aika niin jutellaan.

VAPAAEHTOISTOIMINTAA

Pappilan piiat ja rengit kokoontuvat työkokoukseen maanantaisin klo 13.00 (alkaen ma 9.1.). Piiat ja rengit ottavat tehtäväkseen pienimuotoisia kodintehtäviä sisä- tai ulkotöissä. Maksuton työ palvelee vanhuksia, yksinhuoltajia ja vähävaraisia. Tule mukaan auttamaan!

Äiti Teresan peittotalkoot tiistaisin klo 13.00-15.00 (alkaen 10.1.). Neulotaan tilkkuja sommitellaan ja kootaan tilkuista peittoja. Työn lomassa seurustellaan, kahvitellaan ja hiljennytään.

VERTAISKOKEMUKSIA

Vanhemman neuvo – ryhmä eron jälkeisen vanhemmuuden rakentamisessa keskiviikkoisin klo 18.00-20.30 (alkaen 1.2. - Huom! Aiemmista ilmoituksista muuttunut aloitusaika!) Tämä ryhmä on 8 kertaa kokoontuva ohjattu vertaisryhmä toiselle eroperheen vanhemmista, kun eropäätös on tehty tai ero on tapahtunut. Ryhmän työskentelyssä keskitetään vanhemman huomio lapsen tarpeisiin ja etsitään käytännön toimintatapoja lapsen auttamiseksi kriisissä. Ryhmästä kiinnostuneille pieni henkilökohtainen tapaaminen, jossa puhellaan perheen elämäntilanteesta ja käydään läpi ryhmän toimintaperiaatteet. Ilmoittautuminen ja haastatteluajat ma 23.1. mennessä puhelimella tai s-postilla Perhetalon työntekijöille.

Pappilan kokkipojat - kokataan miesvoimin yhdessä arkiruokaa ja sitten syödään! Kokkauspäivät kolmena tiistaina 7.2., 14.2. ja 21.2. klo 10.00-12.30 Perhetalolla. Jos kauha ei pysy kovin tukevasti kädessäsi, tule oppimaan kolmen ruokalajin valmistus kannustavassa seurassa. Ota haltuun keitto, laatikko ja kastike. Keittotaitoja ohjaavat Terhi ja Tiina. Raaka-ainemaksu 5 euroa/kerta. Ilmoittautuminen to 2.2. mennessä.

Ystävällinen illallinen pe 17.2. klo 17.30. Kokoonnutaan yhteiseen pöytään, kartutetaan tuttavapiiriä ja syödään yhteisvastuukeräyksen hyväksi leppoisaan tahtiin. Tuo tullessasi perheenjäsen, ystävä, naapuri, jolle haluat tarjota illallisen (2 hlöä/12 euroa). Ilmoittautumiset ja ruoka-aineallergiat Perhetalolle pe 10.2. mennessä.

Vauvaperheiden kokoontumisajot ma 8.5.klo 18.00 Perhetalon kodalla ja pihapiirissä. Onnea! Teille on syntynyt vauva! Miltä maailma näyttää pienen lapsen vanhempana? Miten arki on alkanut sujua? Vauvaperheiden ajatustenvaihtoa kotamakkaroilla maustettuna ja muutamia ajatuksia vanhemmuuden palikoista. Ilmoittautuminen tarjoilua varten ti 2.5. mennessä Perhetalolle.

Erityislasten perheiden aikuisten tapaamisten aikataulu tarkentuu tammikuussa. Jos perheessänne on erityistä tukea tarvitseva lapsi, kaipaat ehkä vanhempanakin vertaistukea samassa elämäntilanteessa eläviltä ihmisiltä. Ryhmässä voi vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia luottamuksellisesti, saada vinkkejä avun kanavista ja itselle voimavaroja elämään. 

LIIKKUMAAN:

Vanhempi-lapsijumppa keskiviikkoisin klo 9.30-11.45) kolmessa eri ryhmässä Perhetalon yläkerrassa.  Aikuisen ja vauvan/taaperoikäisen hauskaa ja reipasta yhdessäoloa. Jumppa auttaa äitiä palautumaan raskaudesta ja synnytyksestä sekä tukee vauvan kehitystä. Mukaan peitto/pyyhe vauvalle. Aamupäivän aikana kokoontuu useampi ryhmä, tarkat ajat ja ilmoittautumiset Tampereen seudun työväenopistolle.

MINULLE:

Tarinateatteria - Kerro, katso, tee itse! Tarinateatteri on improvisaatioteatteria läsnä olevien ihmisten omista kokemuksista. Perhetalon tarinateatteri-illoissa lämmitellään kehoa ja mieltä, kuunnellaan, kerrotaan omia tarinoita. Opetellaan kuullun tekemistä näkyviin näyttämölle äänen ja liikkeen kanssa. Ei tarvitse osata, riittää kun haluat heittäytyä mukaan. Kysy aikatauluista Hannalta, puh. 044 786 8020 tai hanna.rienoja@evl.fi.

AIKAA PERHEELLE

Ollaan yhdessä! Perheen pieni keväthuolto Lempiäniemen leirikeskuksessa la 27.5. klo 11.00-19.00. Keväinen päivä perheelle ja helposti sulavaa aikuisten asiaa parisuhteen tai vanhemmuuden teemoista. Yhden tai kahden vanhemman perheet tervetuloa! Leiripäivässä on tarjolla koko perheen mukavaa, yhteistä aikaa ja pieni annos voimavaroja tuottavaa parisuhdeasiaa tai tukea arjen hyvään vanhemmuuteen. Toiminnallisia rastitehtäviä pihalla, lauluja, leikkejä ja koko perheen hartaushetki.  Aikuisten ohjelmahetken aikana lastenhoito ja lasten ohjelmaa. Lounaskeiton, kahvit, makkarat ja mehut saa leiripäivän maksulla 25 €/isompi perhe tai 15 €/pienempi perhe. Illansuussa lämpiävät saunat (naisten vuoro ja miesten vuoro) ja Näsijärvi kutsuu uimareita. Ilmoittautuminen ja ruoka-ainerajoitukset Perhetalolle pe 18.5. mennessä Terhille 044 7868 174 / terhi.frimodig-takala[ät]evl.fi tai Tiinalle 044 7868 126 / tiina.nikkinen[ät]evl.fi

Leikkipäivä Perhetalon pihamaalla ke 17.5. klo 17.00-19.00. Perinteinen maksuton perhetapahtuma tarjoaa temmellystä pienille ja perheen yhteisiä puuhapisteitä. Mehu ja keksitarjoilu. Mahdollisuus ostaa vohveleita ja makkaroita. Makkaraa voi myös itse halutessaan paistaa kodassa. Leikkipäivän järjestävät PeLa, MLL Ylöjärven yhdistys ja Ylöjärven seurakunta.

TAITOJA PARISUHTEESEEN

Myötäelämällä rakentavaan vuorovaikutukseen–parisuhdekurssi Ylöjärven Perhetalolle pe-su 13.-15.1. Rakentava vuorovaikutus perustuu dialogisuuteen ja myötäelämisentaitoon. Myötäelämisellä tarkoitetaan vuorovaikutusta ilman itsen tai toisen arviointia tai tuomitsemista. Kurssin kustannukset (sis. mm. kirjan): 100 € /pari. Tied. ja ilmoittautuminen: liisa.puronen@kolumbus.fi, 040 722 2992.

PARISUHTEEN AVUKSI

Perheneuvontaa saatavilla myös ylöjärveläisille pareille maksuttomasti ja luottamuksellisesti Tampereen seurakuntien Perheasian neuvottelukeskuksesta puh. 03 219 01 111.

Parisuhteen ensiapua, muutaman keskustelun muodossa Ylöjärven seurakunnasta: Juha-Pekka Haavisto puh. 044 786 8004, juha-pekka.haavisto@evl.fi

Parisuhteen Solmu -neuvonta voi olla avuksi parisuhteen kriisissä, kun kumpikin haluaa tehdä töitä kriisin selvittämiseksi. Solmu on kahdeksan kokoontumiskerran työskentely, jossa katsotaan parisuhteen historiaa, sitä mistä on tultu, missä ollaan nyt ja mitä kumpikin tahtoo ja tarvitsee. Solmu-menetelmä edellyttää pariskunnalta halua sitoutua lukien, keskustellen ja uusia rakentavia vuorovaikutustaitoja harjoitellen työskentelyyn parisuhteen hyväksi. Parit haastatellaan ennen aloitusta. Lisätietoja Hannalta.

KEVENNÄ MIELTÄSI

Perhetalolla on myös mahdollisuus istua ja jutella mieltä askarruttavista oman elämän, perheen ja parisuhteen asioista. Ota yhteyttä ja sovi aika niin jutellaan.

* * *

Perhetalon tilojen vuokraaminen

Perhetalossa voi myös järjestää perhejuhlia eli kaste- ja rippijuhlia, häitä ja muistotilaisuuksia. Astiasto löytyy n. 50 henkilölle. Tilojen vuokraamisesta voi tiedustella puh. 044 7868 174 tai perhetalo.ylojarvi[ät]evl.fi.
Ajantasainen vuokrahinnasto löytyy Tilojen vuokraaminen -sivulta.

* * *

Tutustu Perhetalon virtuaaliesittelyyn

 

Ota yhteyttä

Terhi Frimodig-Takala
perhetalon työntekijä
Loilantie 3-5, PL 2
33471 Ylöjärvi
Tiina Nikkinen
Perhetalon työntekijä
Loilantie 3-5, PL 2
33471 Ylöjärvi
Hanna Rienoja
Perhetalon toiminnanjohtaja, pappi
Loilantie 3-5
33470 Ylöjärvi