”On kaunis synnyinmaamme” -konsertti

”On kaunis synnyinmaamme” -konsertti Pengonpohjan rukoushuone

Saara Syrjäniemi (laulu) ja Liisa Viitanen (harppu). Ohjelmassa on Suomalaisten säveltäjien laulumusiikkia Toivo Kuulalta, Taneli ja Ilkka Kuusistolta, sekä harppusooloja.

Pengonpohjan rukoushuoneen rauhaa tihkuvassa ympäristössä kuullaan suomalaisten säveltäjien sydänääniä sopraano Saara Syrjäniemen ja harpisti Liisa Viitasen tulkitsemana. Saaran ja Liisan aikaisempina kesinä suuren suosion saavuttanut konsertti sisältää tänä vuonna, 100 -vuotiaan Suomen kunniaksi, sykähdyttävää, suomalaista musiikkia.

Konsertin laulut koostuvat suomalaisten säveltäjien, Toivo Kuulan, sekä Taneli ja Ilkka Kuusiston säveltämistä hengellisistä lauluista. Näistä tutuimpia lienevät Kuulan, On kaunis synnyinmaamme, Tanelin Kuusiston, Suomalainen rukous ja Aurinko vaipuu mailleen. Monella tavalla rikkaan ja mielenkiintoisen säväykseen konserttiin tuo Ilkka Kuusiston säveltämä laulusarja ”Alla Jumalan auringon”. Sarja sisältää lauluja Juvan seurakunnan juhlakantaatista ”Kallio ja elämänpuu”. Sävelkieli kuvailee oivaltavasti runoilijan syvällistä ja kertovaa runokieltä. Kuulija voi havaita sävellyksissä vanhojen gregoriaanisten laulujen aineksia kulkien ajassa aina tähän päivään asti. Ilkka Kuusisto on lainannut teokseensa teemoja muun muassa meille tutuista koraaleista, Enkeli taivaan ja Jumala ompi linnamme.

- Etsiessäni konsertin ohjelmistoa, löysin kummisetäni, Niilo Rauhalan runoileman laulusarjan, joka kolahti heti. Oli pakko soittaa Niilolle ja kertoa ihastuneena, miten kauniita runoja hän on säveltänyt. Lupasin esittää laulut ja lähettää hänelle ääninäytteitä, kertoilee Saara lauluista pursuavan innostuneena.

Liisa Viitanen on Suomen ainoita ammattiharpisteja. Hän päätti tulla harpistiksi jo viisivuotiaana. Harpun ollessa silloin vielä liian iso soitin pienelle tytölle, hän joutui aloittamaan kanteleen soitolla. Myöhemmin hän siirtyi harpun soiton ammattiopiskelijaksi kotimaassa ja täydensi opintojaan myös ulkomailla. Suoritettuaan A-kurssin harpun soitosta erinomaisin arvosanoin ja saatuaan opintonsa päätökseen, hän on soittanut monissa eri kokoonpanoissa, sekä useissa maamme sinfoniaorkestereissa. Liisa Viitanen on myös Tampereen konservatorion ja TAMK Musiikin harpun soiton opettajana.

- Illasta tulee varmasti oikein mielenkiintoinen. Tätä monipuolista ohjelmaa eivät varmasti ole useimmat kuulleet, varsinkaan harpun säestyksellä. Laulujen lisäksi aion soittaa harpulla soolokappaleita suomalaisilta säveltäjiltä, tuumailee Liisa.

Konsertti kuullaan Pengonpohjan rukoushuoneella (Korpulantie 203, Ylöjärvi) lauantaina 5.8. klo 21.00. Konserttiin ovat kaikki tervetulleita. Ohjelman saa ovelta ja maksu on vapaaehtoinen.

Tervetuloa!

Saara Syrjäniemi

Aurejärven kirkko

Joulukonsertti

Sami Penttilä, Juuso Veikkola ja Otto Veikkola.

Viljakkalan kirkko

Maasalon adventtivesper