Viljele ja varjele – ihmisen tehtävä maailmassa
Luodessaan ihmisen Jumala asetti meidät elämään suhteessa itseensä, toisiimme ja meitä ympäröivään luomakuntaan. Jumala antoi ihmiselle tehtävän viljellä ja varjella kaikkea luotua. Se on ensimmäinen tehtävämme.
Ajan saatossa ihminen on oppinut hyödyntämään luonnon voimavaroja ja valjastamaan sen rikkaudet omaan käyttöönsä. Nykyisin olemme menneet paljon pidemmälle: kulutamme paitsi omia myös tulevien sukupolvien elinmahdollisuuksia. Ilmaston lämpeneminen, luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja ekosysteemien vaurioituminen kytkeytyvät suoraan nykyiseen elämäntapaamme.
Meidän on aika löytää juuremme uudelleen. Varhaisesta syyrialaisesta perinteestä on peräisin Iisak Niiniveläisen kirjoitus: ”Ensimmäinen kirja, jonka Jumala on antanut järjellisille olennoille, on luotujen olentojen luonnossa.” Tämä merkitsee, että kristinuskon pohjavireenä on kiitollisuus ja kunnioitus Jumalan kaikkea luomistyötä kohtaan. Ekoteologialla tarkoitetaan kristillistä opetusta, jossa Raamattua ja hengellistä elämää tarkastellaan suhteessa muuhun luomakuntaan. Ekoteologia haastaa ihmiskeskeisen ajattelun, jossa uskoa sanoitetaan ainoastaan yksilön sielunpelastuksen näkökulmasta. Luontokadon ja ilmastonmuutoksen aikana kristillinen usko kutsuu meitä näkemään Jumalan luomistyön ympärillämme. Me voimme löytää syvemmän yhteyden muuhun luomakuntaan sekä kohtuullisemman elämäntavan. Voimme käyttää lahjojamme viisaammin ja vahvistaa arkisia tekojamme lähimmäisten ja luomakunnan hyväksi.
Rukoile ja tee työtä – mitä seurakunnassa tehdään luomakunnan hyväksi?
Seurakunta tekee käytännön valintoja ja tekoja paremman tulevaisuuden puolesta. Kävimme vuosina 2023–2024 läpi oman toimintamme. Teimme silloin Kirkon Ympäristödiplomin käsikirjan tuella oman ympäristöohjelman. Se kattaa kaikki toiminnan osa-alueet: kiinteistöt, toiminta ja talous, ympäristökasvatus, jätehuolto, ruoka, hautausmaat sekä metsät. Ensin laadittiin selvitys nykytilasta ja sen jälkeen määriteltiin seurakunnan ympäristöohjelmassa tavoitteet kestävämpään ja ympäristöystävällisempään toimintaan.
Tekemämme työn tuloksena meille myönnettiin Kirkon Ympäristödiplomi joulukuussa 2024. Nyt teemme ympäristöohjelmamme mukaista tavoitteellista työtä muun muassa hiilidioksidipäästöjemme vähentämiseksi, kiertotalouden vahvistamiseksi, ruokahävikin pienentämiseksi sekä luontokadoin hillitsemiseksi ja erilaisten uhanalaisten lajien ja luontotyyppien suojelemiseksi.
On parempi sytyttää kynttilä kuin kirota pimeyttä – mitä olemme jo tehneet?
Ympäristöohjelmamme pohjalta olemme seurakunnassa tehneet muun muassa seuraavia toimenpiteitä:
- Olemme suojelleet 54 hehtaaria metsistämme METSO-suojelun avulla ja teemme aktiivisia luonnonhoitotoimia talousmetsissämme.
- Lempiäniemen leirikeskuksessa hyödynnämme maalämmön ohella katolla olevista aurinkopaneeleista saamaamme sähköä. Seurakuntakeskuksen aurinkopaneeleista saadaan 12 % vuosittaisesta sähkönkulutuksesta.
- Öljylämmityksestä on luovuttu Metsäkylän seurakuntatalolla sekä Viljakkalan kirkolla ja seurakuntatalolla. Korvaavat energialähteet ovat maalämpö sekä vesi-ilmalämpöpumppu.
- Olemme saaneet ja jakaneet työntekijöillemme koulutusta luonnonmukaisesta puutarhanhoidosta sekä vieraslajien torjunnasta.
- Varhaiskasvatuksessa järjestämme lasten roskienkeruukampanjoita (roskapihtejä hankittu!).
- Siivouksessa olemme panostaneet koulutukseen, haitallisten aineiden käytön minimointiin ja kemikaalien vähentämiseen.
- Kasvisruokien osuutta on lisätty leirien aterioissa.
- Luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi olemme sijoittaneet linnunpönttöjä ja lepakonpönttöjä eri kohteisiin.
Mitä sinä haluaisit tietää seurakunnan ympäristötyöstä?
Mitä haluaisit seurakunnan tekevän ympäristön hyväksi? Millaisia luomakunnan hyvinvointia tukevia käytännön vinkkejä tai ideoita sinulla olisi seurakunnan toimintaan? Lähetä meille viestiä sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi, niin huomioimme viestisi tämän sivun suunnittelussa ja välitämme idean seurakunnan ympäristötyöryhmälle.
Seurakunnan ympäristötyöryhmä
Ylöjärven seurakunnan ympäristötyöryhmään kuuluvat
- Jussi Kytömäki (pj)
- Marika Pennanen
- Jaana Heikkilä-Halkola
- Jyrki Koivisto
- Ulla Ruusukallio
- Juha-Pekka Mäkinen
- Annamari Kortesaari
- Anne Vanhatalo
- Sanna Saastamoinen
- Juha-Pekka Haavisto.
Ympäristötyöryhmän tehtävänä on mm. valmistella seurakunnan ympäristödiplomin hakua.
Työryhmälle voi laittaa viestiä ottamalla yhteyttä työryhmän sihteeriin jyrki.e.koivisto@evl.fi.