Hyppää sisältöön

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuka voi tulla rippikouluun?

Rippikoulu on avoinna kaikille. Kirkkoon kuulumattomat ovat myös tervetulleita eikä riparin käyminen edellytä kirkkoon liittymistä. Leirin jälkeiseen konfirmaatioon osallistuvan tulee olla kastettu seurakunnan jäsen. Vanhempien suostumuksella 15-vuotias voi liittyä kirkon jäseneksi. Kastehetki on mahdollista järjestää ennen konfirmaatiota. Tästä sovitaan erikseen leirin ohjaajien kanssa. 

Perinteisesti rippikoulu on 15 vuotta täyttävien juhla. Riparin voi kuitenkin käydä minkä ikäisenä vain tämän jälkeenkin.

Miten rippikouluun ilmoittaudutaan?

Ilmoittatumislomake on osoitteessa www.kellarille.net/rippikoulutLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Ilmoittautumisen ensimmäinen vaihe on viikoilla 37-39.

Kaverikoodi - porukalla samalle leirille?

Ilmoittautumislomakkeen täyttämisen ja lähettämisen jälkeen saat oman henkilökohtaisen kaverikoodin. Sen voit antaa enintään kahdelle kaverille, jotka puolestaa aloittavat oman ilmoittatumisensa täyttämällä koodin lomakkeen alkuun ja valitsemalla Hae. Tämän jälkeen leirivalinnat täyttyvät automaattisesti eikä niitä voi enää vaihtaa. Jos käytät kaverilta saamasi koodin, sinulle ei enää luoda omaa kaverikoodia.

Ennen koodin käyttämistä on tärkeää sopia rippikoululaisten ja perheiden kesken, että kaikki valinnat ovat varmasti sopivia kaikille.

Ryhmien jakaminen

Rippikoulujen ryhmien jakamisessa noudatetaan seuraavia periaatteita alla olevassa tärkeysjärjestyksessä:

  1. Ilmoittautumisen ajankohdalla ei ole merkitystä ryhmien jakamisessa. Ryhmäjako tehdään ilmoittautumisen päätyttyä ja tarvittaessa järjestelmä suorittaa arvonnan mikäli ryhmään on enemmän halukkaita (eli 1. ryhmätoiveita) kuin siihen mahtuu. Seurakunnan jäsenyys ei vaikuta ryhmien jakamiseen.
  2. Kaverikoodia käyttäneet pidetään samassa ryhmässä.
  3. Kaikki ilmoittautuneet pyritään saamaan ensimmäisen, toisen tai kolmannen toiveen mukaiseen rippikouluryhmään.
  4. Ryhmien osallistujamäärää rajoittaa rippikoulun ohjesääntö (opetusryhmän koko enintään 25), josta voidaan kirkkoneuvoston luvalla poiketa. Viimekädessä rajan asettaa leiripaikkojen majoituskapasiteetti.

Miten rippikouluasioista tiedotetaan ja mistä voin kysyä lisätietoja?

Tiedon omasta leiripaikastasi saat tekstiviestillä heti ryhmäjaon valmistuttua. Huoltajille sama tieto lähetetään sähköpostilla.

Ennen joulua kaikille ilmoittautuneille lähetään sähköpostilla yhteinen rippikoulukirje, josta selviää oman ryhmän ohjaajan yhteystiedot ja ensimmäisen tapaamisen ajankohta. Myös muut rippikoulumateriaalit lähtetään sähköpostilla.

Rippikoulujen asioista voi kysyä sähköpostilla (riparit.ylojarvi@evl.fi). Sen kautta saat yhteyden seurakunnan nuorisotiimiläisiin, jotka useimmiten voivat vastata rippikouluihin liittyviin kysymyksiin. Omaan ryhmääsi liittyvissä asioissa kannattaa ensisijaisesti olla yhteydessä ryhmän ohjaajaan.

Voinko vaihtaa toiseen rippikouluryhmään?

Ryhmän vaihtaminen on mahdollista. Täytä lomake osoitteessa www.kellarille.net/rippikoulut ja otamme yhteyttä uuden rippikouluryhmän valitsemiseksi. Ryhmänvaihtotoiveet käsitellään saapumisjärjestyksessä. Ryhmän vaihtaminen olisi hyvä tehdä joulukuun loppuun mennessä, jotta voit osallistua kaikkiin tapaamisiin saman ryhmän kanssa.

Entä jos osallistun rippikouluun muualla kuin Ylöjärven seurakunnassa?

Osallistuminen järjestojen ja muiden järjestäjien rippikouluun edellyttää kotiseurakuntaan tutustumisjakson suorittamista. Tämän vuoksi pyydämme myös muualla rippikoulun käyviä Ylöjärven seurakunnan jäseniä täyttämään oman ilmoittautumislomakkeen.

Mitä rippikouluun kuuluu ja kuinka kauan se kestää?

Rippikoulu kestää noin puoli vuotta ja se sisältää yhteensä noin 80 tuntia opetusta ja elämyksiä jossain muodossa. Jokainen riparijakso on leiriläisten ja ohjaajien yhteinen prosessi, joka on sisällöltään ainutlaatuinen ja hieman muista rippikouluista poikkeava. Rippikouluun kuuluu 3-10 vuorokauden mittainen intensiivijakso (leiri- tai päivärippikoulu), joka ajoittuu talvi-, pääsiäis- tai kesälomalle sekä muita tapaamisia ennen intensiivijaksoa tai sen jälkeen. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon.

Miksi rippikoulun aikana osallistutaan ehtoolliselle?

Rippikoulujen järjestämistä ohjaa kirkon yhteinen Suuri ihme - Rippikoulusuunnitelma 2017Linkki avautuu uudessa välilehdessä, jonka mukaan ehtoollisen viettäminen on osa rippikoulun yhteistä jumalanpalveluselämää jo ennen konfirmaatiota. Mikäli rippikoululaisella ja läheisellä on ehtoollisen viettämiseen liittyviä toiveita, näistä on hyvä keskustella oman rippikoulun ohjaajien kanssa heti rippikoulun alkuvaiheessa.

Rippikoulujen ympäristövastuu

Ylöjärven seurakunnissa noudatetaan kirkon yhteistä Vihreät riparit -toimintatapaaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, joka ohjaa toteuttamaan rippikouluja ympärisövastuullisesti. Käytännössä tämä näkyy mm. siinä, että joka toinen ateria on kasvisruokaa ja lentämistä ei käytetä rippikoulujen matkustustapana.

Voiko tapaamisista olla poissa?

Riparijakso luo ainutlaatuisia läpi elämän kantavia muistoja. Kaikki tapaamiset ovat ryhmähengen syntymisen kannalta tärkeitä. Siksi harrastukset ja lomamatkat on hyvä ottaa huomioon jo leiriryhmää valittaessa. Rippikouluvuosi on vain kerran elämässä, joten on tärkeä antaa etusija rippikoululle. Kuulemme mielellämme kaikista erityistarpeista. 

Mitä rippikoulumaksuun sisältyy ja miten se maksetaan?

Rippikoulussa on täysihoito, johon sisältyvät ateriat, majoitus, retket, ohjelma sekä mahdolliset matkakustannukset. Reissuripareiden kohdalla saattaa olla poikkeuksia, jotka selviävät riparien omilta sivuilta. Kaupunkiriparit ovat maksuttomia, Lempiänniemen leirit maksavat 160 € ja muiden leirien hinta vaihtelee kohteen mukaan.

Rippikoulumaksu maksetaan verkkopankin maksulinkillä, joka lähetetään sähköpostilla noin kuukausi ennen rippikoulun/leirijakson alkamista.

Haastavassa taloudellisessa tilanteessa rippikoulumaksuun voi pyytää lisää maksuaikaa ja/tai maksun jakamista osiin. Maksuun liittyvissä asioissa ota yhteyttä rippikouluvastaavaan: Asko Järvensivu (044 7868 070).

Lisäksi on mahdollista saada maksuhuojennusta mikä edellyttää talousselvitystä. Tässä tapauksessa ota yhteyttä diakoniatyöntekijä Eliisa Ala-Kuusistoon (044 7868 042).

Voinko kutsua rippikoulun ohjaajat ja isoset rippijuhliini?

Tulemme mielellämme vierailemaan. Tee kirjallinen kutsu, jossa näkyy nimi, juhlapaikka ja toive kellonajasta. Yritämme ehtiä vastaamaan kaikkiin kutsuihin, mutta etenkin iltapäivän konfirmaatioiden kohdalla se voi olla haastavaa.

Miten rippikouluun osallistumisen voi perua?

Peruutukset on ilmoitettava sähköpostilla osoitteeseen riparit.ylojarvi@evl.fi​​​​ tai oman rippikoulun ohjaajalle​​​. Ilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian, jotta voimme tarjota peruutuspaikkaa muille mahdollisesti vapautuvaa paikkaa jonottaville.

Peruutus vähintään kaksi kuukautta aiemmin on maksuton. Viimeistään viikkoa (7 vrk) ennen leirin alkua veloitamme puolet (50%) osallistumismaksusta. Tämän jälkeen veloitamme maksun kokonaisuudessaan. Laskun maksamatta jättäminen tai tapahtumasta pois jääminen ei riitä peruutukseksi. Äkillisessä sairastapauksessa tai loukkaantumisessa peruutus voidaan tehdä veloituksetta ilman aikarajoitteita lääkärintodistusta vastaan. Maksun palautus tapahtuu samalle henkilölle, joka oli maksajana.

Maksamattomien laskujen perinnän suorittaa perintätoimisto Lowell.

Tarvittaessa ota yhteyttä...