Uutislistaukseen

Terhi Pellinen (vas.) ja Päivi Aumala liikuttavat ylöjärveläisiä Kummin kaa- ja Ylöjärvi Liikkuu! -tapahtum... Terhi Pellinen (vas.) ja Päivi Aumala liikuttavat ylöjärveläisiä Kummin kaa- ja Ylöjärvi Liikkuu! -tapahtumissa.

Ylöjärvi 150 vuotta - juhlamessu ja tapahtumia 31.8.-1.9.

28.8.2019 21.02

Ylöjärven seurakunnalla ja kunnalla on pitkä yhteinen historia, joten on luontevaa, että seurakunta osallistuu näkyvästi Ylöjärven kaupungin 150-vuotisjuhlintaan. Aktiivisena toimijana seurakunta haluaa onnitella kaupunkia järjestämällä sen asukkaille erilaisia tapahtumia erityisenä juhlaviikonloppuna 31.8.–1.9.

Vaivatta vihille 

Osallistujilleen mieleenpainuvin seurakunnan Ylöjärvi 150 vuotta -tapahtumista on epäilemättä Ylöjärven kirkossa vietettävä Vaivatta vihille -juhla, jossa vihitään pareja puolen tunnin välein. Vihkimisen jälkeen tuore aviopari vieraineen voi käydä juomassa hääkahvit Perhetalolla.

– Tapahtumassa saa kirkollisen vihkimisen ilman ylenpalttista järjestämisen vaivaa. Tämä sopii pareille, jotka haluavat mennä naimisiin ”matalalla profiililla” mutta tulla kuitenkin vihityksi kirkossa ja pyytää avioliitolleen Jumalan siunausta, pastori Sari Timonen sanoo.

Hetken mielijohteesta kirkkoon ei kuitenkaan voi marssia, sillä vihkimiseen tarvitaan kuulutukset eli avioliiton esteiden tutkinta, johon on täytynyt varata aikaa noin viikko. Avioliiton siunaaminen sen sijaan onnistuu ilman kuulutuksiakin, jos on menty jo naimisiin maistraatissa.

Vaivatta vihille -tapahtuma Ylöjärven kirkossa su 1.9. klo 19 alkaen.

Juhlamessua ja historiallisia tarinoita

Ylöjärven perustamissopimus kirjoitettiin aikanaan vuonna 1869 Ylöjärven kirkossa. Mikäpä olisi näin ollen luontevampi ja osuvampi paikka juhlistaa kotipaikkakunnan pyöreitä vuosia. Ylöjärvi 150 vuotta –juhlamessu 1.9. klo 10.00 Ylöjärven kirkossa tarjoaa juurevaa matkaevästä niin tähän päivään kuin tulevillekin vuosille

Juhlamessun jälkeen Juhani Vahtokari esittelee juhlakansalle kirkon historiaa. Tarjolla on myös kirkkokahvit, joiden jälkeen kuullaan Torbjörn Nikusin esitelmä liittyen Ylöjärven seurakunnan ja Ylöjärven kaupungin yhteiseen historiaan.

Ylöjärvi 150 vuotta –juhlamessu Ylöjärven su 1.9. klo 10.

Viihtyisä hautausmaa

Vihkitapahtumaa edeltävänä lauantaina laitetaan kuntoon hautamuistomerkkejä. Hautausmaapäivässä opitaan muun muassa hoitamaan hautakiviä ja oikaisemaan niitä. Ajan saatossa ja maaperän
eläessä hautakivet pyrkivät toisinaan vääntymään vinoon, ja niiden oikaiseminen on muistomerkin haltijan eli omaisten vastuulla. Vinot muistomerkit voivat olla vaarallisia ja hankaloittaa hautausmaan hoitoa.

Hautausmaapäivässä kiviliike Kivilähteen asiantuntija kertoo, miksi
muistomerkit toisinaan vääntyvät vinoon sekä miten ne saa turvallisesti itse oikaistua.
– Asiantuntija opastaa ja näyttää, miten kiven saa oikaistua turvallisesti
ja millaisilla työvälineillä se parhaiten hoituu. Samalla voi halutessaan pyytää tarjouksen muistomerkin oikaisusta, jos ei halua itse lähteä yrittämään oikaisua, erityisammattimies Mia Mehtälä seurakunnan
hautauspalveluista kertoo.

Iltapäivän aikana on mahdollista osallistua myös Torbjörn Nikuksen
opastamalle hautausmaakierrokselle, jossa tutustutaan Ylöjärven kaupungin 150-vuotiseen historiaan kirkkomaalle haudattujen merkkihenkilöiden kautta. Tapahtumassa on kahvitarjoilu.

Hautausmaapäivä la 31.8. klo 12–15 Ylöjärven hautausmaalla. Kokoontuminen rautaportin luona. Opastetut hautausmaakierrokset
klo 13.00 ja 14.00.

Kummin kanssa konserttiin ja kärryille

Yksi suosionsa säilyttänyt kirkollinen instituutio on kummius, josta iloitaan Kummin kaa -tapahtumassa syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina. Kummilapsille ja kummeille suunnattu tapahtuma
alkaa ja päättyy Pieni suuri seikkailu -yhtyeen konserteilla. Musiikkiseikkailujen välissä kummin kanssa voi viettää aikaa erilaisissa tapahtumapisteissä. Tiedossa on esimerkiksi kummikärräystä,
keppihevosratsastusta ja muuta mukavaa liikunnallista puuhaa. Kotiin
viemisiksi 150 ensimmäistä lasta saa mukaansa kirjan.
– Kummin kaa -tapahtumaan kutsutaan tänä vuonna kuusi vuotta täyttävät ylöjärveläiset, mutta tapahtuma on vapaa ihan kaikenikäisille kummeille ja kummilapsille, varhaiskasvatuksen ohjaaja Terhi Pellinen lupaa.
– Kummius on tärkeä luottamuksen ja arvostuksen osoitus sekä toive, että tämä aikuinen pysyisi lapsen elämässä mukana muutoksista ja murroksista huolimatta. Kummin kaa -tapahtuma on hyvä tilaisuus vahvistaa kummisuhdetta läsnäolon ja yhdessä tekemise merkeissä.

Vuoden mittaan seurakunta kutsuu lapsia ja heidän kummejaan myös lammaskirkkoon, helmikirkkoon ja koulutielle siunaamiseen. Kaste- ja konfirmaatiotilaisuuksissa kummit ovat erityisen tärkeässä roolissa.

Kummin kaa -tapahtuma su 1.9. klo 14-16.30 seurakuntakeskuksessa ja Kirkkopuistossa.

Henki ja kroppa liikkeelle

Liikkuva seurakunta -teeman merkeissä seurakunta osallistuu myös kaupungin Ylöjärvi Liikkuu! -tapahtumaan Urheilutalolla. Koko perheelle suunnatussa tapahtumassa esittäytyvät ylöjärveläiset
hyvinvointipalveluiden ja liikuntaharrastusten tarjoajat, joista seurakunta on yksi suurimmista.

– Esittelemme erityisesti varhaisnuorten sähly-, futsal- ja liikuntakerhoja sekä päiväkerhojamme, joissa liikkuminen on isossa osassa, varhaiskasvatukse työalajohtaja Päivi Aumala kertoo.
– Seurakunnan tapahtumapisteellä ainakin pyöritetään hula-vannetta, ja lisäksi suunnittelemme sählymaalin laukomista tai temppurataa.

Eri puolilla Ylöjärveä pidettävät kymmenet seurakunnan varhaisnuorten liikuntakerhot ovat erittäin suosittuja. Väkilukuun suhteutettuna ylöjärveläiset kouluikäiset ovat Suomen aktiivisimpien
kerholaisten joukossa! Kerhot ovat maksuttomia, ammattitaitoisesti
ohjattuja ja niissä kaikki pääsevät kokemaan liikunnan iloa ilman
yletöntä kilpahenkisyyttä. Välineitäkin saa tarvittaessa lainaksi.
Kerhojen tarkemmat tiedot löytyvät seurakunnan nettisivuilta. Samassa osoitteessa ilmoitellaan muistakin liikkuvan seurakunnan tapahtumista kuten liikunnallisista messuista ja aikuisille suunnatuista kävelykierroksista.

– Aikuisille on liikkuva seurakunta -toimintaa vielä vähän. Tänä syksynä
alkaa hiljaisuuden jooga. Ylöjärvi Liikkuu! -tapahtumapisteellemme voi tulla myös esittämään toivomuksia aikuisten liikuntaryhmistä, jotta saamme ideoita, millaiseen liikuntaan olisi tulijoita.

Ylöjärvi Liikkuu! -tapahtuma Urheilutalolla la 31.8. klo 10-14.

* * *

Teksti: Susanna Viljanen
Juttu on alunperin julkaistu Kirkko Näkyy -tiedotuslehdessä 28.8.2019