Uutislistaukseen

Koronaviruksen vaikutukset seurakunnan toimintaan

10.3.2020 22.27

Koronaviruksen leviäminen ja valmiuslakiin siirtyminen Suomessa vaikuttavat laajasti Ylöjärven seurakunnassakin. Seurakunnassa seurataan tilannetta ja viranomaisten ohjeita tiiviisti. Seurakunta antaa tässä tilanteessa monenlaista apua ylöjärveläisille. Suomen siirtyminen valmiuslain piiriin hallituksen ma 16.3. linjaamalla tavalla tarkoittaa sitä, että jumalanpalvelukset vietetään toukokuun loppuun asti netin välityksellä. Kirkolliset toimitukset (kasteet, vihkimiset ja hautajaiset) toteutetaan rajoituksin (max. 10 hlöä). Jo aiempi hallituksen linjaus koronavirustoimenpiteistä 12.3. alkaen merkitsi sitä, että normaali viikkotoimintaa, retket, leirit, ryhmät, konsertit, seurakuntatilaisuudet ja tapahtumat ovat tauolla toukokuun loppuun asti. Kesäkuun alusta toimintaa aloitetaan kuitenkin taas askel kerrallaan järjestää - viranomaisten linjaamissa puitteissa mm. messuja järjestetään kirkoissa ja rippikoulut toteutuvat soveltuvin osin.

Kesän toiminta (1.6. alkaen)

Hallituksen 4.5. tekemät linjaukset kesän osalta vaikuttavat myös seurakuntaan ja toimintaa voidaan vähitellen avata kesäkuun alusta lähtien. Piispat ovat ohjeistaneet seurakuntia 5.5. (ohjeistus pdf-tiedostona) ja myös tuomiokapituli ja aluehallintovirasto antavat tarkentavia ohjeistuksia. Näiden pohjalta tehdään päätöksiä siitä, mitä toimintaa kesällä järjestetään ja miten. Esimerkiksi rippikoulut tulevat soveltuvin osin toteutumaan tämän hetkisen suunnitelman mukaan (lisätietoja kellarille.net-sivustolta).

Jumalanpalvelukset
Messuja vietetään kesän aikana koronakriisin aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi joka sunnuntai kahdessa kirkossa: Ylöjärvellä klo 10.00 sekä Kurussa/Viljakkalassa vuorotellen klo 13.00. Jumalanpalveluksiin voi 1.6. alkaen osallistua yli 50 henkeä, kun noudatetaan viranomaisohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä (max. määrä vaihtelee kirkon koon mukaan, tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä). 

Konfirmaatiot
Konfirmaatiossa rippikouluryhmä jaetaan Ylöjärvellä tänä kesänä pienempiin ryhmiin ja jokaisella nuorella voi olla muutama läheinen ( ilmoitetaan tarkemmin ryhmäkohtaisesti). Konfirmaatiopäivänä on täten useampi lyhyt, pienen ryhmän konfirmaatio peräkkäin, jolloin pystytään toimimaan turvallisuusohjeistusten mukaan.  Konfirmaatiokellonajat on jaettu ja ilmoitettu kirjeitse koteihin. Rippijuhlia voidaan varata seurakunnan tiloihin, näissä väkimäärä max. 50 henkeä (tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä).

Kasteet
Kasteita voidaan 1.6. alkaen varata niin koteihin kuin seurakunnan tiloihin.  Kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavia kirkollisia toimituksia koskee 50 hengen enimmäisosallistujamäärä. Kirkkotilassa ja muissa seurakunnan tiloissa toteutettavan kasteen henkilömäärä voi olla yli 50, jos se on turvallisesti järjestettävissä ko. tilassa (tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä). 

Vihkimiset
Kirkkotilassa ja muissa seurakunnan tiloissa toteutettaviin vihkimisiin voi 1.6.2020 alkaen osallistua yli 50 henkeä, jos se on turvallisesti järjestettävissä ko. tilassa (tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä). Kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavia kirkollisia toimituksia koskee 50 hengen enimmäisosallistujamäärä. 

Hautajaiset
Hautaan siunaamisessa voi olla saattoväkeä yli 50 henkeä (riippuen paikasta ja tilasta, tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä). Muistotilaisuuksia voidaan järjestää seurakunnan tiloissa tai esimerkiksi kotona, niissä rajoitus on max. 50 henkilöä. Koronakriisin aikana arkkuhautaukset tapahtuvat kesäaikana ulkona. Näin toimiessamme mahdollistamme myös sen, että mahdollisimman moni pystyy osallistumaan (ikäihmiset). Tuhkaukseen menevien siunaukset tapahtuvat sisällä (tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä) tai ulkona.

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä. Valtioneuvoston linjauksen mukaan niitä koskee 50 hengen enimmäisosallistujamäärä. Muistotilaisuus voi olla srk:n tiloissa (tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä) tai kodissa tai muussa soveltuvassa paikassa. Pappi osallistuu muistotilaisuuteen. Kanttori osallistuu mahdollisuuksien mukaan muistotilaisuuden alkuun, silloin kun muistotilaisuus on Ylöjärven, Kurun ja Viljakkalan seurakuntasalissa. Kanttoria vaativa musiikkiosuus sijoitetaan silloin alkuun. 

Seurakunnan tilojen vuokraaminen
Seurakunnan tiloja voidaan vuokrata toistaiseksi. Perjantain, lauantait ja sunnuntait ovat varattavissa perhejuhlia ja muistotilaisuuksia varten. Yhtiökokoukset ja järjestöjen varaukset voidaan sijoitaa ma-to väliselle ajalle. Jokaiselle tilalle on enimmäisväkimäärä.

Ylöjärven seurakunnan tilojen max. väkimäärät (huomioiden koronatilanteen turvallisuusohjeet):
-    Ylöjärven kirkko 108 henkeä
-    Kurun kirkko 100 henkeä
-    Viljakkalan kirkko 90 henkeä
-    Aurejärven kirkko 50 henkeä
-    Pengonpohja 40 henkeä
-    Ylöjärven seurakuntakeskus, Sali: 50 henkeä  (srk-keskuksessa käytetään pitopalvelua)
-    Viljakkalan seurakuntakeskus, Sali: 30 henkeä
-    Kurun seurakuntakeskus, Sali: 30 henkeä
-    Vuorentausta seurakuntakoti: 30 henkeä
-    Vanha seurakuntatalo: 20 henkeä
-    Metsäkylän seurakuntatalo: 20 henkeä
-    Länsi-Teisko: 20 henkeä
-    Siivikkala:  10 henkeä
-    Karhe: 10 henkeä
-    Perhetalo (la tai su alakerta, ei yläkerta): 25 henkeä

Kesän muu toiminta
Muusta kesän toiminnasta tiedotetaan tarkemmin toukokuun lopulla, kun ohjeistukset, päätökset ja järjestelyt tarkentuvat.

Kirkkoherranvirasto
Kirkkoherranvirasto palvelee toistaiseksi puhelmitse ma-ke 10-15 ja pe 10-13, puh. 044 7868 124.

Apua seurakunnasta

Puhelimitse apua:
- Diakoniatyön Koronahelppipalvelu puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00 (vain puhelut, ei tekstiviestejä). Neuvomme ja autamme ruokahuollossa ja kotona selviämisessä poikkeusoloissa. Annamme henkistä ja hengellistä tukea erityisesti ikäihmisille.
- Keskusteluapua lapsiperheille puh. 044 7868 190 ma-pe klo 9.00-17.00.
- Pappilan Piiat ja Rengit puh. 040 8682 565 ma-pe 13.00-15.00 (muina aikoina voi jättää soittopyynnön). Apua kauppa-asiointiin tai kaveria puhelinkeskusteluihin ja ulkoiluun yhteistyössä SPR:n  ja Ylöjärven kaupungin kanssa. Kauppa-avussa yhteistyökumppaneina ovat mukana Sale Kurussa sekä Ruokakeidas Ylöjärvellä ja molemmissa on mahdollisuus ostaa laskulla. Käteistä ei käsitellä. Kaikki auttajat ovat seurakunnan ja SPR:n vapaaehtoisia. Puhelinkeskustelukaveri ja ulkoilukaveri voivat ilahduttaa kertaluontoisesti tai heidän kanssaan voi sopia säännöllisimmistä kohtaamisista.   

Ruoka-apua:  
- seurakunta antaa diakonisin perustein ruoka-apua esim. yksinhuoltajille ja isoille lapsiperheille. Yhteydenotot puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00.

Keskusteluapua:
- Seurakunnan työntekijät tarjoavat keskusteluapua. Voit olla yhteyksissä puhelimella tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot
- Ylöjärven, Viljakkalan ja Kurun kirkot ovat auki sunnuntaisin klo 11-13 yksityistä hiljentymistä ja rukousta varten. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten.
- Nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa päivittäin sosiaalisessa mediassa mm. Instagramissa ja Discordissa. Tarkempi aikataulu www.kellarille.net
- Koko kirkon tasolla palvelee www.kirkonkeskusteluapua.fi.

Hengellisen elämän tueksi:
- Jumalanpalvelukset netissä joka sunnuntai klo 10.00 suorana lähetyksenä ja tallenteena jälkikäteen. Seuraa www.facebook.com/ylojarvenseurakunta ja www.youtube.com/user/Ylojarvisrk.
- Hartauksia, rukousta ja ajatuksia arkeen seurakunnan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa. 
- Nuorille hengellistä musiikkia, raamisvideoita, iltahartauksia yms. sosiaalisen median kanavissa. Kts. www.kellarille.net
- Piispa Matti Revon iltahartaus joka ilta klo 21.00

Virikkeitä lapsiperheen arkeen
- Verkkomuskari kaksi kertaa viikossa Muskarin Facebook-sivulla
- Toiminnallisia rasteja lapsiperheille seurakunnan eri toimipisteiden pihoissa eri puolilla Ylöjärveä. Katso tarkemmat tiedot Lapset ja perheet -sivulta.
- Askarteluja, liikuntatuokioita ja kerhohartaushetkiä videoina Mukulamenoa-Facebook-sivultamme. Joka arkipäivä uutta materiaalia.

Tule mukaan auttamaan!

Ilahduta yksinäistä kortilla
Askartele kortti - toimitamme sen yksinäiselle ikäihmiselle. Voit tulla myös auttamaan korttien jakamisessa. Lisätietoja korttikampanjan uutisessa.

Kudo toivon villasukat
Tee Toivo-aiheiset villasukat, ota niistä kuva ja jaa ne sosiaaliseen mediaan. Kerro asiasta meillekin kirjaamalla mukaan #toivoavillasukilla ja #pappilanperhetalo. Sukat voit kriisin päätyttyä lahjoittaa valitsemaasi kohteeseen.

Vapaaehtoistehtäviä 
Erilaisia vapaaehtoistehtäviä löydät www.vapaaehtoistyo.fi/ylojarvi

Muutokset ja erityishuomiot seurakunnan toiminnassa (1.6. asti)

Tämä jatkuu:

 • Paljon toimintaa ja mielenkiintoisia sisältöjä sosiaalisessa mediassa - seuraa seurakunnan yleisiä tilejä mm. Facebook, YouTube ja Instagram. Lisäksi useita kohderyhmä ja toimintakohtaisia kanavia esim. Mukulamenoa lapsille, verkkomuskareita, Lastenkirkon oma kanavaPerhetalo ja Kellarin YouTube nuorille

 • Jumalanpalvelukset netissä sunnuntaisin klo 10.00 suorana lähetyksenä ja tallenteena jälkikäteen. Seuraa www.facebook.com/ylojarvenseurakunta (Live ja tallenne) ja www.ylojarvenseurakunta.fi (tallenne). 

 • Kirkolliset toimitukset (kasteet, vihkimiset, hautaan siunaamiset) rajoituksin (max. 10 hlöä, mukaan lasketaan paikalla olevat seurakunnan työntekijät). Poikkeuksen muodostaa hautaan siunaaminen. Piispojen ohjeen mukaan hautaan siunaamisissa voivat pastoraalisista syistä olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan (pdf-ohje hautaan siunaamisiin tässä poikkeustilanteessa). Toimitusten sopiminen ja toimituskeskustelut papin kanssa käydään puhelimitse / sähköpostilla.

 • Keskusteluapua on aina seurakunnasta tarjolla. Voit olla yhteydessä seurakunnan työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät srk:n www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot. Koko kirkon tasolla palvelee myös www.kirkonkeskusteluapua.fi

 • Kirkot avoinna. Ylöjärven, Viljakkalan ja Kurun kirkot ovat auki sunnuntaisin klo 11-13 yksityistä hiljentymistä ja rukousta varten. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten. 

 • Diakoninen avustustoiminta jatkuu, mutta hoidetaan tilanteen vaatimin käytännön muutoksin. Jos tarvitset apua, ota yhteyttä diakoniatyöntekijöihin puhelimitse tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät: www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot/diakonia

 • Koululaisten Iltapäivätoiminta jatkuu Ylöjärven kaupungin ohjeistuksen mukaan osassa paikoissa toistaiseksi (Kaupungin tiedote)

 • Kirkkoherranvirasto palvelee ma-ke 10-15 ja pe 10-13. Yhteydenotot puhelimitse, puh. 044 7868 124.

Tämä on tauolla:

 • Jumalanpalvelukset julkisina kokoontumisina (mutta joka sunnuntai suorana netissä!)
 • Kerhot ja ryhmät
 • Retket ja leirit
 • Konsertit, seurakuntatilaisuudet, kirkkokahvit, tapahtumat
 • Rippikoulutapaamiset, leirijaksot ja konfirmaatiot kevään ajalta sekä rippikouluryhmien osallistuminen jumalanpalveluksiin
 • UnelmaKahvila ja lähetyskirpputorit
 • Seurakunnan tiloja ei myöskään varata ulkopuolisten ryhmien kokoontumisiin tänä aikana (pois lukien toimitukset)

Tätä on tarjolla verkossa

Kokoavan toiminnan ollessa rajoitettua seurakunta ja kirkko panostaa verkon kautta välitettäviin sisältöihin. Joka sunnuntaina tullaan lähettämään jumalanpalvelus suorana lähetyksenä netissä. Tähän koottuna vinkkejä jo toteutetuista ja toiminnassa olevista palveluista:

- Jumalanpalvelukset YouTubessa ja Facebookissa
- TEHOjumis Ylöjärveltä 26.4. YouTubessa
- TEHOlaturi - videopyhis YouTubessa
- Live-muskari Facebookissa, minimuskarit YouTubessa
- Kerhoviikon virikkeitä lapsille Facebookissa
- Nuorisotyön verkkoviikkokalenteri www.kellarille.net
- Pääsiäisvaellus koko perheelle YouTubessa

 


 


 

 

 

UKK - Usein Kysytyt Kysymykset

Keskeytyvätkö seurakunnan viikkotoiminta ja kerhot?
Seurakunta seuraa aktiivisesti viranomaisten ohjeistuksia kokoavan toiminnan järjestämisen suhteen virustilanteessa. Suomen siirtyminen valmiuslain piiriin hallituksen ma 16.3. linjaamalla tavalla tarkoittaa sitä, että jumalanpalvelukset vietetään ainakin toukokuun loppuun asti netin välityksellä. Kirkolliset toimitukset (kasteet, vihkimiset ja hautajaiset) toteutetaan rajoituksin (max. 10 hlöä - hautajaisten osalta soveltuvin osin). Jo aiempi hallituksen linjaus koronavirustoimenpiteistä 12.3. alkaen merkitsi sitä, että normaali viikkotoimintaa, retket, leirit, ryhmät, konsertit, seurakuntatilaisuudet ja tapahtumat ovat tauolla toukokuun loppuun asti. Näistä ja toiminnan muista muutoksista jatkossa tiedotetaan välittömästi mahdollisuuksien mukaan suoraan osallistujille ja tällä seurakunnan nettisivuilla. Kesäkuun alusta toimintaa taas käynnistetään askel kerrallaan - tästä tiedotetaan tarkemmin toukokuun lopulla.

Virustilanteen johdosta kaikessa seurakunnan kohtaamisissa pidättäydytään tällä hetkellä kättelemisestä ja halauksesta. Käsihygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota.

Miten koronavirus vaikuttaa jumalanpalveluksiin?
Jumalanpalveluksia ei valmiuslain voimaan tultua järjestetä julkisina kokoontumisina toukokuun loppuun asti. Joka sunnuntai välitetään jumalanpalvelus netissä. Jumalanpalveluksia voit seurata srk:n Facebook-sivulla ja YouTube-kanavalla. Kesäkuun alusta alkaen jumalanpalveluksiin pääsee taas osallistumaan kirkossakin. Tietoa kesän jumalanpalveluksista tämän sivun alussa.

Ahdistaa. Mitä tukea seurakunta tarjoaa?
Seurakunta tarjoaa aina keskusteluapua.  Voit soittaa Diakoniatyön Koronahelppipalveluun puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00 tai lapsiperheiden keskusteluapupuhelimeen puh. 044 7868 190 ma-pe klo 9.00-17.00. Voit olla yhteydessä myös suoraan seurakunnan työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät srk:n www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot. Koko kirkon tasolla palvelee myös www.kirkonkeskusteluapua.fi

Miten käy kesän Italian rippikoulun? Entä muiden rippikoulujen?
Seuraamme tilannetta tiiviisti. Päätöksiä Italian rippikoulun suhteen tehdään huhtikuun loppuun mennessä. 

Kaikkien rippikoulujemme toteuttamisen kannalta tilanne tarkoittaa sitä, että joudumme arvioimaan uudelleen, kuinka rippikoulun kevätjakso tullaan toteuttamaan. Lähtökohta joka tapauksessa on, että kaikki kevään tapaamiset on nyt PERUUTETTU. Kevään tapaamiset hoidetaan toisella tavalla. Rakennamme mahdollisimman pian kevään mittaan videoiden kautta toteutettavaa rippikoulujen kevätjaksoa.  Ensisijaisena tahtona on rippikoulujakson jatkon turvaaminen, vaikka muodosta emme vielä tiedä.  Kaikille rippikoululaisille ja heidän huoltajilleen on lähetetty sähköpostitiedoteita tilanteesta. Ryhmien ohjaajat ovat yhteyksissä jokaiseen riparilperheeseen huhtikuun aikana henkilökohtaisesti. Käymme tuossa puhelussa myös teidän ryhmänne toteutusvaihtoehtoja läpi. Kartoitamme samalla perheidenne tilannetta ja toiveita riparin toteutuksen suhteen.

Rippikoululaisten koteihin on lähetetty 8.5. yhteistviesti kesän leirijaksojen tilanteesta. Kesäkuun alusta aloitetaan riparien päivämuotoiset kokoontumiset ja juhannuksesta eteenpäin perinteinen rippikoululeiritoiminta. Ohjeita ja lisätietoa kellarille.net-sivustolta.

Mitä vaikutuksia on siirtymisellä koronavirusepidemian kakkosvaiheeseen ja hallituksen päättämillä rajoitusten osittaisilla purkamisilla 1.6. lähtien?
Hallituksen 4.5. tekemät linjaukset kesän osalta vaikuttavat myös seurakuntaan ja toimintaa voidaan vähitellen avata kesäkuun alusta lähtien. Piispat ovat ohjeistaneet seurakuntia 5.5. ja myös tuomiokapituli ja aluehallintovirasto antavat tarkentavia ohjeistuksia. Näiden pohjalta tehdään päätöksiä siitä, mitä toimintaa kesällä järjestetään ja miten. Esimerkiksi rippikoulut tulevat soveltuvin osin toteutumaan tämän hetkisen suunnitelman mukaan (lisätietoja kellarille.net-sivustolta). Tämän sivun alkuun on koottu tietoa kesän toiminnasta siltä osin kuin se on tiedossa. Kesän toiminnasta tiedotetaan tarkemmin toukokuun lopulla, kun ohjeistukset, päätökset ja järjestelyt tarkentuvat.

Mitä haluat kysyä?
Lähetä kysymys sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi tai palautelomakkeella.