Uutislistaukseen

Koronaviruksen vaikutukset seurakunnan toimintaan

10.3.2020 22.27

Koronavirus pandemia vaikuttaa laajasti Ylöjärven seurakunnankin toimintaan. Seurakunnassa seurataan tilannetta ja viranomaisten ohjeita tiiviisti. Seurakunta antaa tässä tilanteessa monenlaista apua ylöjärveläisille. Toimintaa järjestetään viranomaisten linjausten mukaisesti. Kirkolliset toimitukset (kasteet, vihkimiset ja hautajaiset) toteutetaan voimassa olevien rajoituksien mukaisesti. Syksyllä käynnistyy soveltuvin osin seurakunnan viikkotoiminta. Kaikessa toiminnassa huomioidaan turvallisuus. Alueellisen maskisuosituksen myötä myös seurakunnan toimintaan osallistuville suositellaan maskin käyttöä. Hallituksen 15.10. antamien linjausten vaikutus seurakunnan toimintaan selviää alueellisten viranomaisten tulossa olevien ohjeistusten myötä.

* * *

Syksyn toiminta

Hallituksen ja viranomaisten tekemät linjaukset ohjaavat myös seurakunnan toimintaa. Toimintaa järjestetään syksyllä viranomaisten ohjeistusten mukaisesti ja turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Seuraavaan on koottu tiiviisti listaa syksyn toimintatavoista. 

Ohjeet toimintaan osallistujalle
Kaikessa seurakunnan toiminnassa noudatetaan turvallisuusohjeita. Terveys ja turvallisuus ovat meille tärkeitä. Noudattamalla yhteisiä ohjeita
suojaamme paitsi itseämme myös toisia, ennen kaikkea riskiryhmään kuuluvia. Kun osallistut toimintaan huolehdi aina seuraavista asioista:
1. Osallistu vain terveenä.
2. Pidä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
3. Huomioi turvavälit.
4. Käytä omaa harkintakykyä riskien ehkäisemisessä. Jokainen osallistuja on omalta osaltaan myös rakentamassa turvallisia kohtaamisia.

Maskien käyttäminen Ylöjärven seurakunnan tilaisuuksissa ja toiminnassa
Koronaviruspandemian johdosta seurakunnan toimintaan saa osallistua vain oireettomana. Kaikessa toiminnassa turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Pirkanmaalle keskiviikkona 29.9. annettu alueellinen suositus kasvomaskin käytöstä koskee myös Ylöjärven seurakunnan tilaisuuksia. Suositus kattaa kaiken kokoavan toiminnan, jossa on mukana yli 15 vuotta täyttäneitä. Suositamme maskin käyttöä siis mm. ryhmätoiminnassa, jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa.
Toivomme tilaisuuksiin osallistuvien ottavan oman maskin mukaan. Tilaisuuksien toimittajat huolehtivat aina tarkasta käsihygieniasta ja käyttävät aina turvallisuustilanteen niin edellyttäessä maskia tai visiiriä.

Jumalanpalvelukset
Messuja vietetään syksyn aikana koronakriisin aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi joka sunnuntai pääsääntöisesti kahdessa kirkossa: Ylöjärvellä
klo 10.00 sekä Kurussa/Viljakkalassa vuorotellen klo 13.00. Jumalanpalveluksiin voi osallistua tilakohtaisen henkilömäärärajoituksen (kts.
jäljempänä) mukainen määrä ihmisiä. Ajantasaiset tiedot messuista löydät tapahtumakalenterista, josta löytyy myös tapahtumakohtaiset osallistumisohjeet, joihin voi tutustua etukäteen.  Osa jumalanpalvelukset striimataan suorana lähetyksenä srk:n Facebook ja YouTube-kanavalla.

Rippikoulut
Osa kesän 2020 rippikouluista on siirretty syys-/talvikaudelle. Rippikoululaiset on informoitu näistä muutoksista. Ensi vuoden ripareiden toteutustapoihin liittyy koronatilanteessa luonnollisesti epävarmuuksia ja muutokset tulevat olemaan mahdollisa. Tarkemmat ohjeet ensi vuoden rippikouluun ilmoittautumisesta lähetetään kaikille 15 v. ensi vuonna täyttäville seurakunnan jäsenille kotiin. Rippikoulun ajantasaiset tiedot löytyvät www.kellarille.net.

Konfirmaatiot
Syksyn konfirmaatioiden käytännöistä informoidaan suoraan rippikoululaisia perheineen. Rippijuhlia voidaan varata seurakunnan tiloihin, näissä väkimäärää rajoittaa tilakohtainen henkilömäärärajoitus (kts. jäljempänä).

Kasteet
Kasteita voidaan tällä hetkellä varata niin koteihin kuin seurakunnan tiloihin. Vieraita on hyvä kutsua vain sen verran kuin se tilan koko huomioiden
on turvallista ja vieraille on syytä erikseen ilmoittaa, että kaikki osallistuvat vain, jos ovat terveitä. Kodeissa on syytä kiinnittää erityistä huomiota turvavälien toteutumiseen. Kirkkotilassa ja muissa seurakunnan tiloissa toteutettavan kasteen henkilömäärää rajaa tilakohtainen henkilömäärärajoitus
(kts. jäljempänä). Kasteeseen liittyviä tarkempia koronaohjeistuksia löytyy www.ylojarvenseurakunta.fi/kaste.

Vihkimiset
Kirkkotilassa ja muissa seurakunnan tiloissa toteutettaviin vihkimisiin maksimiosallistujamäärän sanelee tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä. Kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavia kirkollisia toimituksia koskee turvavälisuositus, jonka toteutumisesta vastaa tilaisuuden järjestäjä.

Hautajaiset
Hautaan siunaamisessa voi olla saattoväkeä tilakohtaisen henkilömäärärajoituksen mukaisesti (kts. jäljempänä). Jos arkkuhautaus toteutetaan
ulkona, se mahdollistaa suuremman osallistujamäärän – ulkonakin on kuitenkin huomioitava turvavälit.

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä.
Muistotilaisuus voi olla srk:n tiloissa (tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä) tai kodissa tai muussa soveltuvassa paikassa. Papin ja
kanttorin mahdollisesta osallistumisesta muistotilaisuuteen sovitaan erikseen tilanteen mukaan.

Seurakunnan tilojen vuokraaminen
Seurakunnan tiloja voidaan vuokrata toistaiseksi. Perjantain, lauantait ja sunnuntait ovat varattavissa perhejuhlia ja muistotilaisuuksia varten. Yhtiökokoukset ja järjestöjen varaukset voidaan sijoitaa ma-to väliselle ajalle. Jokaiselle tilalle on enimmäisväkimäärä (kts. jäljempänä).

Ylöjärven seurakunnan tilojen max. väkimäärät (huomioiden koronatilanteen turvallisuusohjeet - määrät päivitetty terveysviranomaisten kanssa 26.8.):
-    Ylöjärven kirkko 180 henkeä
-    Kurun kirkko 120 henkeä
-    Viljakkalan kirkko 120 henkeä
-    Aurejärven kirkko 50 henkeä
-    Tammikankaan kappeli 25 henkeä
-    Pengonpohjan rukoushuone 40 henkeä
-    Ylöjärven seurakuntakeskus, Sali: 50 henkeä  (srk-keskuksessa käytetään pitopalvelua)
-    Viljakkalan seurakuntakeskus, Sali: 30 henkeä
-    Kurun seurakuntakeskus, Sali: 40 henkeä
-    Vuorentausta seurakuntakoti (sali): 30 henkeä
-    Vanha seurakuntatalo: 20 henkeä
-    Metsäkylän seurakuntatalo: 20 henkeä
-    Länsi-Teisko: 20 henkeä
-    Siivikkala:  10 henkeä
-    Karhe: 10 henkeä
-    Perhetalo: 25 henkeä

Syksyn viikkotoiminta, tilaisuudet ja tapahtumat
Syksyllä viikkotoiminta alkaa sovelletuin osin. Tilaisuuksia ja tapahtumia järjestetään turvavälit ja muut ohjeistukset huomioiden. Tutustu tarkemmin syksyn muuhun toimintaan nettisivuillamme esim. valikon kohdassa Tule mukaan

Kaikessa toiminnassa lähtökohtana on turvallisuus. Toimintaa järjestetään niissä puitteissa ja tavoin kuin siihen on viranomaisohjeistusten ja turvallisuusnäkökohtien mukaan mahdollisuus. Jokainen seurakunnan säännöllinen toiminto tai yksittäinen tilaisuus arvioidaan erikseen turvallisuusnäkökulmasta. Koska epidemiatilanne ja osallistumisohjeistukset muuttuvat ajan myötä, kannattaa aktiivisesti seurata seurakunnan verkkopalvelua www.ylojarvenseurakunta.fi ja varmistaa ennen tilaisuuteen tai tapahtumaan osallistumista viimeisimmät tiedot ja ohjeet.

Kirkkoherranvirasto
Kirkkoherranvirasto palvelee ensisijaisesti puhelmitse ma-ke 10-15 ja pe 10-13, puh. 044 7868 124 ja sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi. Henkilökohtainen asiakaspalvelu paikan päällä Ylöjärven srk-keskuksessa (Kirkkotanhuantie 1) on avoinna syksyllä 2020 maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10.00-12.00 ja 12.30-15.00 (alkaen 7.9.) 

Yleiset osallistumisohjeet turvalliseen osallistumiseen:
Turvallisuus ja terveys ovat meille tärkeitä. Autathan omalta osaltasi tekemään tilaisuuksista turvallisia, kiitos.
1. Osallistu vain terveenä.
2. Pidä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
3. Huomioi turvavälit.
4. Käytä omaa harkintakykyä riskien ehkäisemisessä.

* * *

Apua seurakunnasta

Puhelimitse apua:
- Diakoniatyön päivytys (ent. Koronahelppipalvelu) puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00 (vain puhelut, ei tekstiviestejä). Neuvomme ja autamme ruokahuollossa ja kotona selviämisessä poikkeusoloissa. Annamme henkistä ja hengellistä tukea erityisesti ikäihmisille.
- Pappilan Piiat ja Rengit puh. 040 8682 565 ma-pe 13.00-15.00 (muina aikoina voi jättää soittopyynnön). Apua kauppa-asiointiin tai kaveria puhelinkeskusteluihin ja ulkoiluun yhteistyössä SPR:n  ja Ylöjärven kaupungin kanssa. Kauppa-avussa yhteistyökumppaneina ovat mukana Sale Kurussa sekä Ruokakeidas Ylöjärvellä ja molemmissa on mahdollisuus ostaa laskulla. Käteistä ei käsitellä. Kaikki auttajat ovat seurakunnan ja SPR:n vapaaehtoisia. Puhelinkeskustelukaveri ja ulkoilukaveri voivat ilahduttaa kertaluontoisesti tai heidän kanssaan voi sopia säännöllisimmistä kohtaamisista.   

Ruoka-apua:  
- seurakunta antaa diakonisin perustein ruoka-apua esim. yksinhuoltajille ja isoille lapsiperheille. Yhteydenotot puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00.

Keskusteluapua:
- Seurakunnan työntekijät tarjoavat keskusteluapua. Voit olla yhteyksissä puhelimella tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot
- Ylöjärven, Viljakkalan ja Kurun kirkot ovat auki sunnuntaisin klo 11-13 yksityistä hiljentymistä ja rukousta varten. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten.
- Nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa päivittäin sosiaalisessa mediassa. Tarkempi aikataulu www.kellarille.net
- Koko kirkon tasolla palvelee www.kirkonkeskusteluapua.fi.

Hengellisen elämän tueksi:
- Paljon toimintaa ja mielenkiintoisia sisältöjä sosiaalisessa mediassa - seuraa seurakunnan yleisiä tilejä mm. Facebook, YouTube ja Instagram. Lisäksi useita kohderyhmä ja toimintakohtaisia kanavia esim. Mukulamenoa lapsille, verkkomuskareita, Lastenkirkon oma kanavaPerhetalo ja Kellarin YouTube nuorille
- Jumalanpalvelukset netissä joka sunnuntai klo 10.00 suorana lähetyksenä ja tallenteena jälkikäteen. Seuraa www.facebook.com/ylojarvenseurakunta ja www.youtube.com/user/Ylojarvisrk.
- Hartauksia, rukousta ja ajatuksia arkeen seurakunnan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa. 
- Nuorille hengellistä musiikkia, raamisvideoita, iltahartauksia yms. sosiaalisen median kanavissa. Kts. www.kellarille.net

Virikkeitä lapsiperheen arkeen
- Verkkomuskari kaksi kertaa viikossa Muskarin Facebook-sivulla
- Toiminnallisia rasteja lapsiperheille seurakunnan eri toimipisteiden pihoissa eri puolilla Ylöjärveä. Katso tarkemmat tiedot Lapset ja perheet -sivulta.
- Askarteluja, liikuntatuokioita ja kerhohartaushetkiä videoina Mukulamenoa-Facebook-sivultamme. Joka arkipäivä uutta materiaalia.

Tule mukaan auttamaan!

Kudo toivon villasukat
Tee Toivo-aiheiset villasukat, ota niistä kuva ja jaa ne sosiaaliseen mediaan. Kerro asiasta meillekin kirjaamalla mukaan #toivoavillasukilla ja #pappilanperhetalo. Sukat voit kriisin päätyttyä lahjoittaa valitsemaasi kohteeseen.

Vapaaehtoistehtäviä 
Erilaisia vapaaehtoistehtäviä löydät www.vapaaehtoistyo.fi/ylojarvi

Lahjoita Ylöjärven korona-apukeräykseen
Poikkeustilanteen vuoksi vaikeassa taloudellisessa asemassa olevat perheet, työttömät ja yksinasuvat kamppailevat entistä enemmän rahojen riittävyydestä ruokaan. Lahjoittamalla Ylöjärven seurakunnan diakoniatyölle, voit paikallisesti auttaa ihmisiä ahdingossa. Lahjoittaminen onnistuu Kotimaanapu-palvelun kautta.

* * *

Tämä on tauolla toistaiseksi:

  • Osa isommista konserteista ja tapahtumista ei toteudu
  • Osa pienpiireistä pitää taukoa
  • Ylöjärven lähetyskirpputori
  • Vanhusten kerhoista Pohjois-Kurun kerho on tauolla, Tähkäpäät-kerhossa osallistuminen on rajattu yhteen kerhokertaan syksyn aikana.

Monin osin toimintaa on myös muokattu sisällöltään turvallisuuden toteutumiseksi ja tilaisuuden paikat saattavat olla totutusta poikkeavat, sillä tässä tilanteessa suositaan isompia tiloja turvaetäisyyksien varmistamiseksi. Osallistujamäärissä /-kerroissa voi olla myös rajoituksia. Tutustu toiminnan tietoihin nettisivuillamme ja varmista ennen osallistumista onko erityisiä osallistumisohjeita tai mahdollisia muutoksia.

Tätä on tarjolla verkossa

Kokoavan toiminnan ollessa rajoitettua seurakunta ja kirkko panostaa verkon kautta välitettäviin sisältöihin. Joka sunnuntaina tullaan lähettämään jumalanpalvelus suorana lähetyksenä netissä. Tähän koottuna vinkkejä jo toteutetuista ja toiminnassa olevista palveluista:

- Jumalanpalvelukset YouTubessa ja Facebookissa
- TEHOjumis Ylöjärveltä 26.4. YouTubessa
- TEHOlaturi - videopyhis YouTubessa
- Live-muskari Facebookissa, minimuskarit YouTubessa
- Kerhoviikon virikkeitä lapsille Facebookissa
- Nuorisotyön verkkoviikkokalenteri www.kellarille.net
- Pääsiäisvaellus koko perheelle YouTubessa

 


 


 

 

 

UKK - Usein Kysytyt Kysymykset 

Ahdistaa. Mitä tukea seurakunta tarjoaa?
Seurakunta tarjoaa aina keskusteluapua.  Voit soittaa Diakoniatyön Koronahelppipalveluun puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00. Voit olla yhteydessä myös suoraan seurakunnan työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät srk:n www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot. Koko kirkon tasolla palvelee myös www.kirkonkeskusteluapua.fi

Miten käy rippikoulujen?
Tilannetta ja viranomaisten ohjeistuksia on seurattu tiiviisti. Kevään osalta tapaamiset peruttiin ja ne hoidettiin etänä. Jokaisen riparilaiskotiin soitettiin kevään aikana ja uudelleen muotoutuneeseen ripariaikataulutukseen on kysytty uudet ilmoittautumiset. Kesäkuun alusta aloitettiin riparien päivämuotoiset kokoontumiset ja juhannuksesta eteenpäin perinteinen rippikoululeiritoiminta. Osa leireistä on siirretty syyslomalle. Vuoden 2021 rippikoulujen ilmoittautuminen alkaa normaalisti lokakuussa. Ohjeita ja lisätietoa kellarille.net-sivustolta.

Jatkuvatko jumalanpalvelusten striimaukset syksyllä?
Kyllä pääsääntöisesti joka viikko sunnuntaisin klo 10.00 tulee Facebook-sivullamme ja YouTube-kanavallamme suorana lähetyksenä jumalanpalvelus Ylöjärven kirkosta. 

Onko UnelmaKahvila avoinna syksyllä?
Unelmakahvila on jälleen avattu. Se palvelee rajoitetuin aukioloajoin eli keskiviikkoisin klo 11-15 (alkaen 30.9.). Valitettavasti UnelmaKahvilassa keväästä lähtien tuli pitkä tauko.

Ovatko lähetyskirpputorit avoinna syksyllä?
Kurun lähetyskirpputori on avoinna elo-syyskuussa. Ylöjärven lähetyskirpputorin avaamista arvioidaan syksyllä koronatilanteen mukaan.

Mitä haluat kysyä?
Lähetä kysymys sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi tai palautelomakkeella.