Uutislistaukseen

Koronaviruksen vaikutukset seurakunnan toimintaan

4.8.2021 19.54

Seurakunnan toiminta on päässyt monin tavoin liikkeelle tänä syksynä. Pirkanmaan aluetta koskevat voimassa olevat ohjeistukset ja suositukset ovat mahdollistaneet suurimman osan kasvokkaisen toiminnan aloittamisesta syyskuun aikana turvallisuus huomioiden. Tilakohtaiset enimmäisosallistujamäärät ovat voimassa sisätiloissa tapahtuvassa toiminnassa.  Kaikessa toiminnassa huomioidaan turvallisuus ja viranomaisten linjaukset. Suosittelemme viranomaisten ajantasaisen maskisuosituksen noudattamista myös seurakunnan toimintaaan osallistuttaessa. Seurakunta antaa tässä tilanteessa monenlaista apua ylöjärveläisille.

* * *

Alkusyksyn toiminta

Seurakunnassa noudatamme viranomaisten alueellisia suosituksia, määräyksiä ja rajoituksia (Pirkanmaan koronanyrkki, AVI, kaupunki, tuomiokapituli). Pirkanmaan alueella ohjeistukset ja suositukset ovat mahdollistaneetr syyskuusta alkaen toiminnan avaamisen huolellisesti suunnitellen ja turvallisuudesta huolehtien. Koronavirus vaikuttaa edelleen moniin toteutustapoihin ja turvallisuusjärjestelyihin seurakunnan toiminnassa mm. turvaetäisyyksien, tilakohtaisten rajoitettujen osallistujamäärien sekä maskisuosituksen kautta. Suosittelemme maskin käyttöä tilaisuuksissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Jumalanpalvelukset ja ehtoollinen

Jumalanpalveluksia järjestetään sekä kasvokkain osallistuen Ylöjärven, Kurun ja Viljakkalan kirkoissa kuin myös verkkolähetyksinä. Jumalanpalveluksissa noudatetaan tilakohtaista osallistujamäärärajoitusta (jäljempänä). Ajantasaiset tiedot kasvokkaisista ja striimattavista messuista löydät tapahtumakalenterista. Jumalanpalvelukset striimataan suorana lähetyksenä srk:n Facebook-sivulla ja YouTube-kanavalla - tallenteet ovat katsottavissa kaksi viikkoa.

Tilaisuudet, tapahtumat ja konsertit

Yleisötilaisuuksissa noudatetaan tilakohtaista max. osallistujamäärää. Tilaisuudet toteutuvat pääsääntöisesti alkuperäisten suunnitelmien mukaan, mutta arvioiden turvallisuusnäkökulma toteutustavoissa. Osa toteutuu edelleen myös / vain nettilähetyksinä.

Tietoa tilaisuuksista ja nettilähetyksistä tulee seurakunnan nettisivujen tapahtumakalenteriin.

Viikkotoiminta

- Lasten päiväkerhotoiminta noudattelee kaupungin päivähoidon linjauksia. Toiminta alkoi elokuussa normaalisti.
- Koululaisten iltapäivätoiminta noudattelee kaupungin linjauksia. Toiminta alkoi elokuussa normaalisti, kun koulut alkoivat.
- Varhaiskasvatuksen perheryhmien syksyn aloitus tapahtui 30.8. lähtien erikseen valmisteltavalla suunnitelmalla portaittain. Lisätietoja varhaiskasvatuksen sivuilta.
- Lasten ja nuorten harrastustoimintaa käynnistyi 30.8. alkaen pääsääntöisesti alkuperäisten suunnitelmien ja aikataulujen mukaan turvallisuusnäkökohdat toimintatavoissa huomioiden.
- Aikuisten kasvokkainen viikkotoiminta ja harrastustoiminta käynnistyi 30.8. alkaen turvallisuusnäkökulmat soveltaen.

Rippikoulu

Rippikoulut kesän 2021 osalta on saatu toteutettua suunnitelman mukaan. Syyslomalle on vielä kaksi leiriä, jotka toivottavasti toteutuvat suunnitelman mukaan.  Vuoden 2022 rippikouluun ilmoittautuminen tapahtuu suunnitellusti syys-lokakuussa. Lisätietoja rippikouluista on nuorten www.kellarille.net-sivustolla. 

KIRKOLLISET TOIMITUKSET

Kirkollisia toimituksiakin koskeva väkimäärärajoitus on tilakohtainen maksimiosallistujamäärä seurakunnan tiloissa - muita osallistujamäärärajoituksia ei ole tällä hetkellä voimassa. Osallistujamäärässä huomioidaan, että turvaetäisyyksien ja muiden turvaohjeistusten tulee toteutua. Seurakunnan tilojen väkimäärärajoitteet löytyvät tämän sivun lopussa. Hyvä huomioida myös, että kirkollisissa toimituksissakin on voimassa maskisuositus silloin, kun on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Kasteet

Kasteen käytännön järjestelyistä ja koronaturvallisuusjärjestelyistä keskustellaan papin kanssa puhelimitse ennen kastetilaisuutta.

Kasteita voi siirtää perheen niin halutessa kirkkoon tai seurakunnan muihin tiloihin väjyyden vuoksi - tai ajallisesti  myöhempään ajankohtaan. Kotikaste on mahdollinen, jos työntekijän turvallisuus voidaan taata. 

Kummien ei tarvitse olla paikalla kasteessa. 

Avioliittoon vihkiminen

Vihkimisen käytännön järjestelyistä ja koronaturvallisuusnäkökulmista keskustellaan papin kanssa puhelimitse ennen vihkitilaisuutta.

Hautaan siunaamiset

Siunaustilaisuuksissa on voimassa tilakohtainen väkimäärärajoitus.

Hautajaisten mahdollisesta striimauksesta vastuu on saattoväellä. Ylöjärven kirkon vakiostriimausjärjestelmä on vain seurakunnan käytössä. 

Papit ja kanttorit voivat jälleen osallistua muistotilaisuuteen syyskuun alusta alkaen tapauskohtaisesta turvallisuusarvionnista riippuen.

Muistotilaisuuksien järjestäminen seurakunnan tiloissa voi tapahtua myös myöhemmin, kun koronatilanne ja -rajoitukset ovat lieventyneet. Muistotilaisuutta varten seurakunnan tilat ovat vuokrattavissa (väkimäärärajoitus huomioiden) normaalisti.

Toimitusvarausten tekeminen

Teemme varaukset tällä hetkellä voimassa olevien koronarajoitusten mukaan  ja olemme yhteydessä varaajiin, mikäli koronarajoituksiin tulee muutoksia ennen kastejuhlaa, avioliittoon vihkimistä tai hautaan siunaamista. Tällöin asiasta sovitaan toimituksessa mukana olevan papin kanssa. 

Tilojen vuokraaminen

Seurakunnan vuokrattavien tilojen varauksissa ensisijaisia ovat kasteiden, avioliittoon vihkimisten ja muistotilaisuuksien järjestämiseen liittyvät varaukset. Muita tilavarauksia tehdään koronatilanteen mukaisesti.

Kirkkoherranviraston aukiolo

Kirkkoherranvirasto palvelee ensisijaisesti puhelimitse ma-ke 10-15 ja pe 10-13, puh. 044 7868 124 ja sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi. Henkilökohtainen asiakaspalvelu paikan päällä Ylöjärven srk-keskuksessa (Kirkkotanhuantie 1) on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10.00-12.00 ja 12.30-15.00 

Ohjeet toimintaan osallistujalle ja kohtaamisiin
Kaikessa seurakunnan toiminnassa noudatetaan turvallisuusohjeita. Terveys ja turvallisuus ovat meille tärkeitä. Noudattamalla yhteisiä ohjeita - suojaamme paitsi itseämme myös toisia, ennen kaikkea riskiryhmään kuuluvia. Kun osallistut toimintaan tai kohtaamiseen huolehdi aina seuraavista asioista:
1. Osallistu vain terveenä.
2. Pidä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
3. Huomioi turvavälit.
4. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä yli 12-vuotiaille toimintaan osallistujille voimassaolevien viranomaissuositusten mukaisesti. Toivomme, että tuot lähtökohtaisesti oman maskin.
5. Käytä omaa harkintakykyä riskien ehkäisemisessä. Jokainen on omalta osaltaan myös rakentamassa turvallisia kohtaamisia.

Vapaaehtoiset seurakunnan toiminnassa

Korona-aika on vaikuttanut myös vapaaehtoistehtäviin. Osa on tauolla, mutta varsinkin lähimmäisten auttamiseen keskittyviä tehtäviä on myös jatkettu.Tutustu tarkemmin vapaaehtoistehtävien tarjontaan: www.vapaaehtoistyo.fi

Vapaaehtoistehtäviin osallistutaan vain terveenä ja niissä noudatetaan ajankohtaisia turvallisuusohjeita. Suosittelemme, että seurakunnan toimijat ovat viranomaisten suositusten mukaisesti rokottautuneita.

* * *

Apua seurakunnasta

Puhelimitse apua:
- Diakoniatyön päivytys (ent. Koronahelppipalvelu) puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00 (vain puhelut, ei tekstiviestejä). Neuvomme ja autamme ruokahuollossa ja kotona selviämisessä poikkeusoloissa. Annamme henkistä ja hengellistä tukea erityisesti ikäihmisille.
- Digi-Diakoniatyöntekijä tavattavissa: WhatsApp-videopuheluvastaanotto
diakoniatyöntekijälle on mahdollista. Varaa videopuheluaika soittamalla diakoniatyön päivystysnumeroon 0505336509 ma-pe klo 10.00-13.00 välisenä aikana.
- Pappilan Piiat ja Rengit puh. 040 8682 565 ma-pe 13.00-15.00 (muina aikoina voi jättää soittopyynnön). Apua kauppa-asiointiin tai kaveria puhelinkeskusteluihin ja ulkoiluun yhteistyössä SPR:n  ja Ylöjärven kaupungin kanssa. Kauppa-avussa yhteistyökumppaneina ovat mukana Sale Kurussa sekä Ruokakeidas Ylöjärvellä ja molemmissa on mahdollisuus ostaa laskulla. Käteistä ei käsitellä. Kaikki auttajat ovat seurakunnan ja SPR:n vapaaehtoisia. Puhelinkeskustelukaveri ja ulkoilukaveri voivat ilahduttaa kertaluontoisesti tai heidän kanssaan voi sopia säännöllisimmistä kohtaamisista.   

Ruoka-apua:  
- seurakunta antaa diakonisin perustein ruoka-apua esim. yksinhuoltajille ja isoille lapsiperheille. Yhteydenotot puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00.

Keskusteluapua:
- Seurakunnan työntekijät tarjoavat keskusteluapua. Voit olla yhteyksissä puhelimella tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot
- Nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa päivittäin sosiaalisessa mediassa. Tarkempi aikataulu www.kellarille.net
- Koko kirkon tasolla palvelee www.kirkonkeskusteluapua.fi.

Hengellisen elämän tueksi:
- Paljon toimintaa ja mielenkiintoisia sisältöjä sosiaalisessa mediassa - seuraa seurakunnan yleisiä tilejä mm. Facebook, YouTube ja Instagram. Lisäksi useita kohderyhmä ja toimintakohtaisia kanavia esim. Mukulamenoa lapsille, verkkomuskareita, Lastenkirkon oma kanavaPerhetalo ja Kellarin YouTube nuorille
- Jumalanpalvelukset netissä joka sunnuntai klo 10.00 suorana lähetyksenä ja tallenteena jälkikäteen. Seuraa www.facebook.com/ylojarvenseurakunta ja www.youtube.com/user/Ylojarvisrk.
- Hartauksia, rukousta ja ajatuksia arkeen seurakunnan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa. 
- Nuorille hengellistä musiikkia, raamisvideoita, iltahartauksia yms. sosiaalisen median kanavissa. Kts. www.kellarille.net

Virikkeitä lapsiperheen arkeen
- Verkkomuskarista iloa arkeen Muskarin Facebook-sivulla
- Askarteluja, liikuntatuokioita ja kerhohartaushetkiä videoina Mukulamenoa-Facebook-sivultamme

Tule mukaan auttamaan!

Kudo toivon villasukat
Tee Toivo-aiheiset villasukat, ota niistä kuva ja jaa ne sosiaaliseen mediaan. Kerro asiasta meillekin kirjaamalla mukaan #toivoavillasukilla ja #pappilanperhetalo. Sukat voit kriisin päätyttyä lahjoittaa valitsemaasi kohteeseen.

Vapaaehtoistehtäviä 
Erilaisia vapaaehtoistehtäviä löydät www.vapaaehtoistyo.fi/ylojarvi

Lahjoita Ylöjärven korona-apukeräykseen
Poikkeustilanteen vuoksi vaikeassa taloudellisessa asemassa olevat perheet, työttömät ja yksinasuvat kamppailevat entistä enemmän rahojen riittävyydestä ruokaan. Lahjoittamalla Ylöjärven seurakunnan diakoniatyölle, voit paikallisesti auttaa ihmisiä ahdingossa. Lahjoittaminen onnistuu Kotimaanapu-palvelun kautta.

* * *

Tätä on tarjolla verkossa

Kokoavan toiminnan ollessa rajoitettua seurakunta ja kirkko panostaa verkon kautta välitettäviin sisältöihin. Joka sunnuntaina tullaan lähettämään jumalanpalvelus suorana lähetyksenä netissä. Tähän koottuna vinkkejä jo toteutetuista ja toiminnassa olevista palveluista:

- Jumalanpalvelukset YouTubessa ja Facebookissa
- Live-muskari Facebookissa, minimuskarit YouTubessa
- Kerhoviikon virikkeitä lapsille Facebookissa
- Nuorisotyön verkkoviikkokalenteri www.kellarille.net

UKK - Usein Kysytyt Kysymykset 

Ahdistaa. Mitä tukea seurakunta tarjoaa?
Seurakunta tarjoaa aina keskusteluapua.  Voit soittaa Diakoniatyön päivystysnumeroon puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00. Voit olla yhteydessä myös suoraan seurakunnan työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät srk:n www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot. Koko kirkon tasolla palvelee myös www.kirkonkeskusteluapua.fi

Miten käy rippikoulujen?
Tilannetta ja viranomaisten ohjeistuksia seurataan tiiviisti. Leirijaksot kesällä 2021 toteutuivat pääsääntöisesti suunnitellusti. Syyslomalle siirretyt pari leiriä on suunniteltu toteutettavan normaalisti tässä vaiheessa. Vuoden 2022 rippikoulujen ilmoittautuminen käynnistyy normaalisti syyskuussa. Leireillä noudatetaan viranomaisten ohjeistuksia turvallisuuden takaamiseksi.  Ohjeita ja lisätietoa kellarille.net-sivustolta.

Jatkuvatko jumalanpalvelusten striimaukset / nettilähetykset syksyllä?
Kyllä pääsääntöisesti joka sunnuntai ja juhlapyhinä klo 10.00 tulee Facebook-sivullamme ja YouTube-kanavallamme suorana lähetyksenä jumalanpalvelus. 

Onko UnelmaKahvila avoinna syksyllä?
Unelmakahvila avasi ovensa keskiviikkona 22.9.2021 klo 11.00. Kahvion aukioloajat tulevat olemaan aluksi ti-to klo 11-15 (Paitsi ensimmäisellä viikolla ke-to). Tervetuloa kahvittelemaan ja lahjaostoksille!

Voit myös tilata yksityisen ostosajan UnelmaKahvilan puotiin (Kirkkotanhuantie 1) numerosta 044 7868 094. Myynnissä paljon käsitöitä (esim. lakkeja, villasukkia, kännykkälaukkuja), lahjaideoita yms. Tuotto lähetystyön hyväksi.

Ovatko lähetyskirpputorit avoinna syksyllä?
Ylöjärven lähetyskirpputori on toistaiseksi edelleen tauolla. Kurun lähetyskirpputori on normaaliin tapaan avoinna vielä syyskuun ajan ennen kuin se jää tavalliselle talvitauolleen.

Mitä haluat kysyä?
Lähetä kysymys sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi tai palautelomakkeella.

* * *

Ylöjärven seurakunnan tilojen max. väkimäärät 

-    Ylöjärven kirkko 180 henkeä
-    Kurun kirkko 120 henkeä
-    Viljakkalan kirkko 120 henkeä
-    Aurejärven kirkko 50 henkeä
-    Tammikankaan kappeli 25 henkeä
-    Pengonpohjan rukoushuone 40 henkeä
-    Ylöjärven seurakuntakeskus:
     * Sali: 50 henkeä  (srk-keskuksessa käytetään pitopalvelua)
     * Takkahuone: 10 henkeä
-    Viljakkalan srk-koti, Sali: 30 henkeä
-    Kurun srk-talo
      * Sali: 40 henkeä
      * Alakerran kerhohuone: 20 henkeä
-    Vuorentausta seurakuntakoti (sali): 30 henkeä
-    Vanha seurakuntatalo: 20 henkeä
-    Metsäkylän srk-talo (sali): 20 henkeä
-    Asuntila: 15 henkeä
-    Siivikkala: 20 henkeä koko tila (10 henkeä sali)
-    Mutala: 15 henkeä
-    Kellari-nuorisotila 50 henkeä
-    Länsi-Teisko: 20 henkeä
-    Karhe: 10 henkeä
-    Perhetalo:
      * alakerta 20 henkeä
      * yläkerta 20 henkeä