Uutislistaukseen

Koronaviruksen vaikutukset seurakunnan toimintaan

Seurakunnan kevätkauden toiminta on 19.2. alkaen pääsääntöisesti "normaalia" kokoontumisrajoitusten poistuttua. Niin jumalanpalveluksiin, seurakunnan tiloissa tapahtuviin kirkollisiin toimituksiin, tilaisuuksiin, tapahtumiin ja ryhmätoimintaan voi osallistua ilman henkilömäärärajoituksia. Toiminnassa kuitenkin huolehditaan terveysturvallisuuden toteutumisesta kunkin toiminnan erityispirteet huomioon ottavalla tavalla. Suosittelemme viranomaisten ajantasaisen maskisuosituksen noudattamista myös seurakunnan toimintaan osallistuttaessa. Seurakunta antaa tässä tilanteessa monenlaista apua ylöjärveläisille.

* * *

Kevätkauden toiminta

Seurakunnassa noudatamme viranomaisten alueellisia suosituksia, määräyksiä ja rajoituksia (Pirkanmaan koronanyrkki, AVI, kaupunki, tuomiokapituli). Pirkanmaan alueella ei ole enää 19.2. alkaen kokoontumisrajoituksia viimeisimmän 17.2. Aluehallintoviraston antaman päätöksen mukaisesti.

Koronavirus vaikuttaa vaikuttaa kuitenkin edelleen toteutustapoihin ja turvallisuusjärjestelyihin seurakunnan toiminnassa mm. väljyyden, hygieniaohjeistusten ja maskisuosituksen kautta. Maskisuositus perustuu 26.4. alkaen kansalaisten omaan harkintaan (ajantasainen maskisuositus).

Jumalanpalvelukset ja ehtoollinen

Jumalanpalveluksia järjestetään sekä kasvokkain osallistuen Ylöjärven, Kurun ja Viljakkalan kirkoissa kuin myös verkkolähetyksinä. 19.2. alkaen voidaan käyttää kaikkia istumapaikkoja. Ajantasaiset tiedot kasvokkaisista ja striimattavista messuista löydät tapahtumakalenterista. Jumalanpalvelukset striimataan suorana lähetyksenä srk:n Facebook-sivulla ja YouTube-kanavalla - tallenteet ovat katsottavissa kaksi viikkoa.

Tilaisuudet, tapahtumat ja konsertit

19.2. alkaen ei enää rajoiteta sisä- eikä ulkotapahtumien henkilömäärää.

Tietoa tilaisuuksista ja tapahtumista sekä niiden koronaohjeistuksista sekä mahdollisista nettilähetyksistä löytyy seurakunnan nettisivujen tapahtumakalenterista

Viikkotoiminta

- Lasten päiväkerhotoiminta noudattelee kaupungin päivähoidon linjauksia. Kevään toiminta on alkanut 10.1. ja jatkuu.
- Koululaisten iltapäivätoiminta noudattelee kaupungin linjauksia. Toiminta jatkuu koulujen ollessa lähiopetuksessa.
- Varhaiskasvatuksen perheryhmistä perhekerhot, toukkatuvat ja taaperot alkoivat 14.2. lähtien ja toiminta jatkuu. Lisätietoja tulee varhaiskasvatuksen sivuille.
- Kouluikäisten harrastustoiminta on alkanut kevään osalta normaalisti pääsääntöisesti viikolla 3 ja jatkuu.  Mahdollisista yksittäisistä kerhoperuutuksista tiedotetaan suoraan ilmoittautuneille kerholaisille.
- Nuorten toiminnassa valtaosa toiminnasta on toteutuu kasvokkain - jotain toimintaa saatetaan järjestää tapauskohtaisesti myös etänä. Varsinaisia kokoontumisrajoituksia ei enää ole. Lisätietoja Kellarille-sivuilla.
- Aikuisten kasvokkainen viikkotoiminta ja harrastustoiminta on ollut mahdollista 5.2. lähtien. Toiminta jatkuukin nyt normaalisti kohti kevättä.  Lisätietoja Toiminta-sivuilla.
- Tietyt vertaistukiryhmät ovat voineet kokoontua jo aiemmin diakonisin perustein (esim. AA, sururyhmä, äitien voimavararyhmä ja lasten erovertaisryhmä).

Leirit ja retket

Leirejä voidaan 5.2. alkaen pitää terveysturvallisuus huomioiden.

Rippikoulu

Rippileirit voidaan toteuttaa terveysturvallisuus huomioiden. Kevään 2022 ennakkotapaamiset toteutetaan pääsääntöisesti kasvokkain turvallisuusjärjestelyin.  Lisätietoja rippikouluista on nuorten www.kellarille.net-sivustolla. 

KIRKOLLISET TOIMITUKSET

Kirkollisissa toimituksissa ei ole kokoontumisrajoituksia 19.2. alkaen. Niissä voidaan siis käyttää kaikkia paikkoja.

Yhteislauluja saatetaan joissain tilaisuuksissa vähentää turvallisuussyistä. 

Kasteet

Kasteet niin seurakunnan tiloissa kuin kodeissakin voidaan toimia ilman osallistujamäärärajoituksia tällä hetkellä.  Kotikasteissa on tärkeätä, että myös työntekijän turvallisuus voidaan taata. Kasteen käytännön järjestelyistä ja koronaturvallisuusjärjestelyistä keskustellaan papin kanssa puhelimitse ennen kastetilaisuutta. 

Avioliittoon vihkiminen

Seurakunnan tiloissa tapahtuvassa vihkitoimituksessa ei ole kokoontumisrajoituksia 19.2. alkaen. Vihkimisen käytännön järjestelyistä ja koronaturvallisuusnäkökulmista keskustellaan papin kanssa puhelimitse ennen vihkitilaisuutta.

Hautaan siunaamiset

Hautajaisissa ei ole kokoontumisrajoituksia 19.2. alkaen. Hautajaisten käytännön järjestelyistä ja koronaturvallisuusnäkökulmista keskustellaan papin kanssa ennen hautajaistilaisuutta.

Muistotilaisuuksissa ei ole enää voimassa henkilömäärää rajaavia yksityistilaisuuksien suosituksia. Papit ja kanttorit voivat osallistua muistotilaisuuteen tapauskohtaisesta turvallisuusarvioinnista riippuen.

Muistotilaisuuksien järjestäminen seurakunnan tiloissa voi tapahtua myös myöhemmin, kun koronatilanne ja -rajoitukset ovat lieventyneet. Muistotilaisuutta varten seurakunnan tilat ovat vuokrattavissa normaalisti.

Hautajaisten mahdollisesta striimauksesta vastuu on saattoväellä. Ylöjärven kirkon vakiostriimausjärjestelmä on vain seurakunnan käytössä. 

Toimitusvarausten tekeminen

Teemme varaukset tällä hetkellä voimassa olevien koronarajoitusten mukaan ja olemme yhteydessä varaajiin, mikäli koronarajoituksiin tulee muutoksia ennen kastejuhlaa, avioliittoon vihkimistä tai hautaan siunaamista. Tällöin asiasta sovitaan toimituksessa mukana olevan papin kanssa. 

Tilojen vuokraaminen

Seurakunnan vuokrattavien tilojen varauksissa ensisijaisia ovat kasteiden, avioliittoon vihkimisten ja muistotilaisuuksien järjestämiseen liittyvät varaukset. Muita tilavarauksia tehdään koronatilanteen mukaisesti.

Tilojen vuokraajien on tärkeää huomioida yksityistilaisuuksia koskevat Pirkanmaan pandemiaohjausryhmän antamat ajantasaiset suositukset.

Kirkkoherranviraston aukiolo

Kirkkoherranvirasto palvelee ensisijaisesti puhelimitse ma-ke 10-15 ja pe 10-13, puh. 044 7868 124 ja sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi. Henkilökohtainen asiakaspalvelu paikan päällä Ylöjärven srk-keskuksessa (Kirkkotanhuantie 1) on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10.00-12.00 ja 12.30-15.00 

Ohjeet toimintaan osallistujalle ja kohtaamisiin
Kaikessa seurakunnan toiminnassa noudatetaan turvallisuusohjeita. Terveys ja turvallisuus ovat meille tärkeitä. Noudattamalla yhteisiä ohjeita - suojaamme paitsi itseämme myös toisia, ennen kaikkea riskiryhmään kuuluvia. Kun osallistut toimintaan tai kohtaamiseen huolehdi aina seuraavista asioista:
1. Osallistu vain terveenä.
2. Pidä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
3. Huomioi turvavälit.
4. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä yli 12-vuotiaille toimintaan osallistujille voimassaolevien viranomaissuositusten mukaisesti. Toivomme, että tuot lähtökohtaisesti oman maskin.
5. Käytä omaa harkintakykyä riskien ehkäisemisessä. Jokainen on omalta osaltaan myös rakentamassa turvallisia kohtaamisia.

Koronapassin käyttö

Koronapassi ei ole käytössä.

Koronapassistä lisätietoja:
- Koronapassin hankkiminen ja usein kysyttyjä kysymyksiä (kanta.fi)

Vapaaehtoiset seurakunnan toiminnassa

Korona-aika on vaikuttanut myös vapaaehtoistehtäviin. Osa on ollut tauolla, mutta varsinkin lähimmäisten auttamiseen keskittyviä tehtäviä on myös jatkettu. 19.2. alkaen vapaaehtoistoimintaakin voidaan toteuttaa tavalliseen tapaan, mutta kiinnittämällä erityistä huomiota edelleen terveysturvallisuuteen. Tutustu tarkemmin vapaaehtoistehtävien tarjontaan: www.vapaaehtoistyo.fi

Vapaaehtoistehtäviin osallistutaan vain terveenä ja niissä noudatetaan ajankohtaisia turvallisuusohjeita. Suosittelemme, että seurakunnan toimijat ovat viranomaisten suositusten mukaisesti rokottautuneita.

* * *

Apua seurakunnasta

Puhelimitse apua:
- Diakoniatyön päivytys puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00 (vain puhelut, ei tekstiviestejä). Neuvomme ja autamme ruokahuollossa ja kotona selviämisessä poikkeusoloissa. Annamme henkistä ja hengellistä tukea erityisesti ikäihmisille.
- Digi-Diakoniatyöntekijä tavattavissa: WhatsApp-videopuheluvastaanotto
diakoniatyöntekijälle on mahdollista. Varaa videopuheluaika soittamalla diakoniatyön päivystysnumeroon 0505336509 ma-pe klo 10.00-13.00 välisenä aikana.
- Pappilan Piiat ja Rengit puh. 040 8682 565 ma-pe 13.00-15.00 (muina aikoina voi jättää soittopyynnön). Apua kauppa-asiointiin tai kaveria puhelinkeskusteluihin ja ulkoiluun yhteistyössä SPR:n  ja Ylöjärven kaupungin kanssa. 

Ruoka-apua:  
- seurakunta antaa diakonisin perustein ruoka-apua esim. yksinhuoltajille ja isoille lapsiperheille. Yhteydenotot puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00.

Keskusteluapua:
- Seurakunnan työntekijät tarjoavat keskusteluapua. Voit olla yhteyksissä puhelimella tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot
- Nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa päivittäin sosiaalisessa mediassa. Tarkempi aikataulu www.kellarille.net
- Koko kirkon tasolla palvelee www.kirkonkeskusteluapua.fi.

Hengellisen elämän tueksi:
- Paljon toimintaa ja mielenkiintoisia sisältöjä sosiaalisessa mediassa - seuraa seurakunnan yleisiä tilejä mm. Facebook, YouTube ja Instagram. Lisäksi useita kohderyhmä ja toimintakohtaisia kanavia esim. Mukulamenoa lapsille, verkkomuskareita, Lastenkirkon oma kanavaPerhetalo ja Kellarin YouTube nuorille
- Jumalanpalvelukset netissä joka sunnuntai klo 10.00 suorana lähetyksenä ja tallenteena jälkikäteen. Seuraa www.facebook.com/ylojarvenseurakunta ja www.youtube.com/user/Ylojarvisrk.
- Hartauksia, rukousta ja ajatuksia arkeen seurakunnan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa. 
- Nuorille hengellistä musiikkia, raamisvideoita, iltahartauksia yms. sosiaalisen median kanavissa. Kts. www.kellarille.net

Virikkeitä lapsiperheen arkeen
- Verkkomuskarista iloa arkeen Muskarin Facebook-sivulla
- Askarteluja, liikuntatuokioita ja kerhohartaushetkiä videoina Mukulamenoa-Facebook-sivultamme

Tule mukaan auttamaan!

Kudo toivon villasukat
Tee Toivo-aiheiset villasukat, ota niistä kuva ja jaa ne sosiaaliseen mediaan. Kerro asiasta meillekin kirjaamalla mukaan #toivoavillasukilla ja #pappilanperhetalo. Sukat voit kriisin päätyttyä lahjoittaa valitsemaasi kohteeseen.

Vapaaehtoistehtäviä 
Erilaisia vapaaehtoistehtäviä löydät www.vapaaehtoistyo.fi/ylojarvi

* * *

Tätä on tarjolla verkossa

Kokoavan toiminnan ollessa rajoitettua seurakunta ja kirkko panostaa verkon kautta välitettäviin sisältöihin. Joka sunnuntaina tullaan lähettämään jumalanpalvelus suorana lähetyksenä netissä. Tähän koottuna vinkkejä jo toteutetuista ja toiminnassa olevista palveluista:

- Jumalanpalvelukset YouTubessa ja Facebookissa
- Live-muskari Facebookissa, minimuskarit YouTubessa
- Kerhoviikon virikkeitä lapsille Facebookissa
- Nuorisotyön verkkoviikkokalenteri www.kellarille.net

UKK - Usein Kysytyt Kysymykset 

Ahdistaa. Mitä tukea seurakunta tarjoaa?
Seurakunta tarjoaa aina keskusteluapua.  Voit soittaa Diakoniatyön päivystysnumeroon puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00. Voit olla yhteydessä myös suoraan seurakunnan työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät srk:n www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot. Koko kirkon tasolla palvelee myös www.kirkonkeskusteluapua.fi

Miten käy rippikoulujen?
Tilannetta ja viranomaisten ohjeistuksia seurataan tiiviisti. Leirijaksot vuonna 2021 toteutuivat pääsääntöisesti suunnitellusti. Vuoden 2022 rippikoulujen ilmoittautuminen ja leirijako on tehty normaalisti syksyllä. Keväällä 2022 alkavat ennakkotapaamiset ja leirijaksot toteutuvat näillä näkymin hyvin lähitapaamisina ja suunnitelmien mukaisina leirijaksoina. Riparien toteutustavoista informoidaan ripariperheitä suoraan. Leireillä noudatetaan viranomaisten ohjeistuksia turvallisuuden takaamiseksi.  Ohjeita ja lisätietoa kellarille.net-sivustolta.

Jatkuvatko jumalanpalvelusten striimaukset / nettilähetykset talvikaudella?
Kyllä pääsääntöisesti joka sunnuntai ja juhlapyhinä klo 10.00 (tai jos Ylöjärven kirkossa iltamessu niin illalla) tulee Facebook-sivullamme ja YouTube-kanavallamme suorana lähetyksenä jumalanpalvelus. 

Onko UnelmaKahvila avoinna keväällä?
Unelmakahvila on taas avoinna 1.3. lähtien.  Kahvion aukioloajat ovat olleet aluksi ti-to klo 11-15. 

Voit myös tilata yksityisen ostosajan UnelmaKahvilan puotiin (Kirkkotanhuantie 1) numerosta 044 7868 094. Myynnissä paljon käsitöitä (esim. lakkeja, villasukkia, kännykkälaukkuja), lahjaideoita yms. Tuotto lähetystyön hyväksi.

Ovatko lähetyskirpputorit avoinna keväällä?
Ylöjärven lähetyskirpputori on toistaiseksi edelleen tauolla. Kurun lähetyskirpputori on normaaliin tapaan talvitauolla.

Mitä haluat kysyä?
Lähetä kysymys sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi tai palautelomakkeella.

19.2.2022 19.54