Uutislistaukseen

Koronaviruksen vaikutukset seurakunnan toimintaan

10.3.2020 22.27

Koronavirus pandemia vaikuttaa laajasti Ylöjärven seurakunnankin toimintaan. Seurakunnassa seurataan tilannetta ja viranomaisten ohjeita tiiviisti. Seurakunta antaa tässä tilanteessa monenlaista apua ylöjärveläisille. Toimintaa järjestetään viranomaisten linjausten mukaisesti. Kirkolliset toimitukset (kasteet, vihkimiset ja hautajaiset) toteutetaan voimassa olevien rajoituksien mukaisesti. Kesäkuun alusta toimintaa aloitetaan taas askel kerrallaan järjestää mm. messuja järjestetään kirkoissa ja rippikoulut toteutuvat soveltuvin osin.

* * *

Kesän toiminta (1.6. alkaen)

Hallituksen 4.5. tekemät linjaukset kesän osalta vaikuttavat myös seurakuntaan ja toimintaa voidaan vähitellen avata kesäkuun alusta lähtien. Piispat ovat ohjeistaneet seurakuntia ja myös tuomiokapituli ja aluehallintovirasto antavat tarkentavia ohjeistuksia (näitä koottuna mm. hiippakunnan sivuilla). Näiden pohjalta tehdään päätöksiä siitä, mitä toimintaa kesällä järjestetään ja miten. Esimerkiksi rippikoulut tulevat soveltuvin osin toteutumaan tämän hetkisen suunnitelman mukaan (lisätietoja kellarille.net-sivustolta).

Jumalanpalvelukset
Messuja vietetään kesän aikana koronakriisin aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi joka sunnuntai kahdessa kirkossa: Ylöjärvellä klo 10.00 sekä Kurussa/Viljakkalassa vuorotellen klo 13.00. Jumalanpalveluksiin voi 1.6. alkaen osallistua yli 50 henkeä, kun noudatetaan viranomaisohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä (max. määrä vaihtelee kirkon koon mukaan, tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä). Jumalanpalvelukset striimataan suorana lähetyksenä srk:n Facebook ja YouTube-kanavalla joka pyhä päivä klo 10.00 (lukuunottamatta 14.6., jolloin YLE:n televisiojumalanpalvelus Ylöjärven kirkosta). Nettisivujemme tapahtumakalenterissa löytyy tapahtumakohtaiset osallistumisohjeet, joihin voi tutustua etukäteen.

Rippikoulut
Järjestämme etäripareita, kaupunkiripareita (yöpyminen kotona) sekä leiririppikouluja. Kaikkiin riparille ilmoittautuneisiin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä, toiveita on kysytty ja rippikoulumuutoksista on infottu ripariperheitä.

Konfirmaatiot
Konfirmaatiossa rippikouluryhmä jaetaan Ylöjärvellä tänä kesänä pienempiin ryhmiin ja jokaisella nuorella voi olla muutama läheinen ( ilmoitetaan tarkemmin ryhmäkohtaisesti). Konfirmaatiopäivänä on täten useampi lyhyt, pienen ryhmän konfirmaatio peräkkäin, jolloin pystytään toimimaan turvallisuusohjeistusten mukaan.  Konfirmaatiokellonajat on jaettu ja ilmoitettu kirjeitse koteihin. Riparilaisille ja heidän vanhemmilleen on jaettu myös linkki konfirmaation suoraan nettilähetykseen. Rippijuhlia voidaan varata seurakunnan tiloihin, näissä väkimäärä max. 50 henkeä (tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä).

Kasteet
Kasteita voidaan 1.6. alkaen varata niin koteihin kuin seurakunnan tiloihin.  Kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavia kirkollisia toimituksia koskee 50 hengen enimmäisosallistujamäärä. Kirkkotilassa ja muissa seurakunnan tiloissa toteutettavan kasteen henkilömäärä voi olla yli 50, jos se on turvallisesti järjestettävissä ko. tilassa (tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä). 

Vihkimiset
Kirkkotilassa ja muissa seurakunnan tiloissa toteutettaviin vihkimisiin voi 1.6.2020 alkaen osallistua yli 50 henkeä, jos se on turvallisesti järjestettävissä ko. tilassa (tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä). Kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavia kirkollisia toimituksia koskee 50 hengen enimmäisosallistujamäärä. 

Hautajaiset
Hautaan siunaamisessa voi olla saattoväkeä yli 50 henkeä (riippuen paikasta ja tilasta, tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä). Muistotilaisuuksia voidaan järjestää seurakunnan tiloissa tai esimerkiksi kotona, niissä rajoitus on max. 50 henkilöä. Koronakriisin aikana arkkuhautauksen tai tuhkaukseen menevän siunauksen voi pitää myös ulkona, jolloin mahdollisimman moni pystyy osallistumaan (ikäihmiset). Kevään aikana kaikki arkkuhautaukset pidettiin säännönmukaisesti ulkona, mutta tästä käytännöstä on luovuttu juhannuksesta eteenpäin.

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä. Valtioneuvoston linjauksen mukaan niitä koskee 50 hengen enimmäisosallistujamäärä. Muistotilaisuus voi olla srk:n tiloissa (tilakohtainen henkilömäärärajoitus kts. jäljempänä) tai kodissa tai muussa soveltuvassa paikassa. Pappi osallistuu muistotilaisuuteen. Kanttori osallistuu mahdollisuuksien mukaan muistotilaisuuden alkuun, silloin kun muistotilaisuus on Ylöjärven, Kurun ja Viljakkalan seurakuntasalissa. Kanttoria vaativa musiikkiosuus sijoitetaan silloin alkuun. 

Seurakunnan tilojen vuokraaminen
Seurakunnan tiloja voidaan vuokrata toistaiseksi. Perjantain, lauantait ja sunnuntait ovat varattavissa perhejuhlia ja muistotilaisuuksia varten. Yhtiökokoukset ja järjestöjen varaukset voidaan sijoitaa ma-to väliselle ajalle. Jokaiselle tilalle on enimmäisväkimäärä.

Ylöjärven seurakunnan tilojen max. väkimäärät (huomioiden koronatilanteen turvallisuusohjeet):
-    Ylöjärven kirkko 108 henkeä
-    Kurun kirkko 100 henkeä
-    Viljakkalan kirkko 90 henkeä
-    Aurejärven kirkko 50 henkeä
-    Pengonpohja 40 henkeä
-    Ylöjärven seurakuntakeskus, Sali: 50 henkeä  (srk-keskuksessa käytetään pitopalvelua)
-    Viljakkalan seurakuntakeskus, Sali: 30 henkeä
-    Kurun seurakuntakeskus, Sali: 30 henkeä
-    Vuorentausta seurakuntakoti (sali): 30 henkeä
-    Vanha seurakuntatalo: 20 henkeä
-    Metsäkylän seurakuntatalo: 20 henkeä
-    Länsi-Teisko: 20 henkeä
-    Siivikkala:  10 henkeä
-    Karhe: 10 henkeä
-    Perhetalo: 25 henkeä

Pappilan kesäpiha lapsiperheille 
Perhetalon puutarhassa 1.-26.6. välisenä aikana tervetuloa viettämään aikaa perheenä ja tapaamaan tuttuja ma-pe klo 11.00-15.00. Kesäpihalla on myös tarjolla erilaista toimintaa. Toiminnat vaihtelevat päivittäin. Luvassa on mm. Toimintaratoja lapsille, keppihevosrata, satu- ja musiikkihetkiä, Muskari-Marian lauluhetkiä ja mahdollisuus myös hiljentymiseen leikkimökkikirkon äärellä. Kesäpihassamme toimii myös pieni kahvio, jossa maksuvälineenä käy kortti/käteinen. Suosimme kortin käyttämistä. Kahviossa tarjolla mm. pientä suolaista ja makeaa. Ota oma piknik-peitto mukaan mukavaan oleskeluun sekä huolehditaanhan käsien pesemisestä.

Kesän muu toiminta
Tutustu tarkemmin Kesä 2020 -sivulla kesän muuhun toimintaan Ylöjärven seurakunnassa.

Kirkkoherranvirasto
Kirkkoherranvirasto palvelee toistaiseksi puhelmitse ma-ke 10-15 ja pe 10-13, puh. 044 7868 124.

Yleiset osallistumisohjeet kesän toimintaan:
Turvallisuus ja terveys ovat meille tärkeitä. Autathan omalta osaltasi tekemään tilaisuuksista turvallisia, kiitos.
1. Osallistu vain terveenä.
2. Pidä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
3. Huomioi turvavälit.
4. Käytä omaa harkintakykyä riskien ehkäisemisessä.

* * *

Apua seurakunnasta

Puhelimitse apua:
- Diakoniatyön Koronahelppipalvelu puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00 (vain puhelut, ei tekstiviestejä). Neuvomme ja autamme ruokahuollossa ja kotona selviämisessä poikkeusoloissa. Annamme henkistä ja hengellistä tukea erityisesti ikäihmisille.
- Keskusteluapua lapsiperheille puh. 044 7868 190 ma-pe klo 9.00-17.00.
- Pappilan Piiat ja Rengit puh. 040 8682 565 ma-pe 13.00-15.00 (muina aikoina voi jättää soittopyynnön). Apua kauppa-asiointiin tai kaveria puhelinkeskusteluihin ja ulkoiluun yhteistyössä SPR:n  ja Ylöjärven kaupungin kanssa. Kauppa-avussa yhteistyökumppaneina ovat mukana Sale Kurussa sekä Ruokakeidas Ylöjärvellä ja molemmissa on mahdollisuus ostaa laskulla. Käteistä ei käsitellä. Kaikki auttajat ovat seurakunnan ja SPR:n vapaaehtoisia. Puhelinkeskustelukaveri ja ulkoilukaveri voivat ilahduttaa kertaluontoisesti tai heidän kanssaan voi sopia säännöllisimmistä kohtaamisista.   

Ruoka-apua:  
- seurakunta antaa diakonisin perustein ruoka-apua esim. yksinhuoltajille ja isoille lapsiperheille. Yhteydenotot puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00.

Keskusteluapua:
- Seurakunnan työntekijät tarjoavat keskusteluapua. Voit olla yhteyksissä puhelimella tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot
- Ylöjärven, Viljakkalan ja Kurun kirkot ovat auki sunnuntaisin klo 11-13 yksityistä hiljentymistä ja rukousta varten. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten.
- Nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa päivittäin sosiaalisessa mediassa. Tarkempi aikataulu www.kellarille.net
- Koko kirkon tasolla palvelee www.kirkonkeskusteluapua.fi.

Hengellisen elämän tueksi:
- Paljon toimintaa ja mielenkiintoisia sisältöjä sosiaalisessa mediassa - seuraa seurakunnan yleisiä tilejä mm. Facebook, YouTube ja Instagram. Lisäksi useita kohderyhmä ja toimintakohtaisia kanavia esim. Mukulamenoa lapsille, verkkomuskareita, Lastenkirkon oma kanavaPerhetalo ja Kellarin YouTube nuorille
- Jumalanpalvelukset netissä joka sunnuntai klo 10.00 suorana lähetyksenä ja tallenteena jälkikäteen. Seuraa www.facebook.com/ylojarvenseurakunta ja www.youtube.com/user/Ylojarvisrk.
- Hartauksia, rukousta ja ajatuksia arkeen seurakunnan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa. 
- Nuorille hengellistä musiikkia, raamisvideoita, iltahartauksia yms. sosiaalisen median kanavissa. Kts. www.kellarille.net
- Piispa Matti Revon iltahartaus joka ilta klo 21.00

Virikkeitä lapsiperheen arkeen
- Verkkomuskari kaksi kertaa viikossa Muskarin Facebook-sivulla
- Toiminnallisia rasteja lapsiperheille seurakunnan eri toimipisteiden pihoissa eri puolilla Ylöjärveä. Katso tarkemmat tiedot Lapset ja perheet -sivulta.
- Askarteluja, liikuntatuokioita ja kerhohartaushetkiä videoina Mukulamenoa-Facebook-sivultamme. Joka arkipäivä uutta materiaalia.

Tule mukaan auttamaan!

Ilahduta yksinäistä kortilla
Askartele kortti - toimitamme sen yksinäiselle ikäihmiselle. Voit tulla myös auttamaan korttien jakamisessa. Lisätietoja korttikampanjan uutisessa.

Kudo toivon villasukat
Tee Toivo-aiheiset villasukat, ota niistä kuva ja jaa ne sosiaaliseen mediaan. Kerro asiasta meillekin kirjaamalla mukaan #toivoavillasukilla ja #pappilanperhetalo. Sukat voit kriisin päätyttyä lahjoittaa valitsemaasi kohteeseen.

Vapaaehtoistehtäviä 
Erilaisia vapaaehtoistehtäviä löydät www.vapaaehtoistyo.fi/ylojarvi

Lahjoita Ylöjärven korona-apukeräykseen
Poikkeustilanteen vuoksi vaikeassa taloudellisessa asemassa olevat perheet, työttömät ja yksinasuvat kamppailevat entistä enemmän rahojen riittävyydestä ruokaan. Lahjoittamalla Ylöjärven seurakunnan diakoniatyölle, voit paikallisesti auttaa ihmisiä ahdingossa. Lahjoittaminen onnistuu Kotimaanapu-palvelun kautta.

* * *

Tämä on tauolla myös kesällä:

  • Suurin osa kerhoista ja ryhmistä. Toiveissa on aloittaa kerhot ja ryhmätoiminta jälleen syyskaudella.
  • Retket ja leirit
  • Osa konserteista, seurakuntatilaisuuksista ja tapahtumista
  • UnelmaKahvila ja lähetyskirpputorit

Tätä on tarjolla verkossa

Kokoavan toiminnan ollessa rajoitettua seurakunta ja kirkko panostaa verkon kautta välitettäviin sisältöihin. Joka sunnuntaina tullaan lähettämään jumalanpalvelus suorana lähetyksenä netissä. Tähän koottuna vinkkejä jo toteutetuista ja toiminnassa olevista palveluista:

- Jumalanpalvelukset YouTubessa ja Facebookissa
- TEHOjumis Ylöjärveltä 26.4. YouTubessa
- TEHOlaturi - videopyhis YouTubessa
- Live-muskari Facebookissa, minimuskarit YouTubessa
- Kerhoviikon virikkeitä lapsille Facebookissa
- Nuorisotyön verkkoviikkokalenteri www.kellarille.net
- Pääsiäisvaellus koko perheelle YouTubessa

 


 


 

 

 

UKK - Usein Kysytyt Kysymykset 

Ahdistaa. Mitä tukea seurakunta tarjoaa?
Seurakunta tarjoaa aina keskusteluapua.  Voit soittaa Diakoniatyön Koronahelppipalveluun puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00 tai lapsiperheiden keskusteluapupuhelimeen puh. 044 7868 190 ma-pe klo 9.00-17.00. Voit olla yhteydessä myös suoraan seurakunnan työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät srk:n www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot. Koko kirkon tasolla palvelee myös www.kirkonkeskusteluapua.fi

Miten käy kesän rippikoulujen?
Tilannetta ja viranomaisten ohjeistuksia on seurattu tiiviisti. Kevään osalta tapaamiset peruttiin ja ne hoidetaan toisella tavalla. Jokaisen riparilaiskotiin on soitettu kevään aikana ja uudelleen muotoutuneeseen ripariaikataulutukseen on kysytty uudet ilmoittautumiset. Kesäkuun alusta aloitetaan riparien päivämuotoiset kokoontumiset ja juhannuksesta eteenpäin perinteinen rippikoululeiritoiminta. Ohjeita ja lisätietoa kellarille.net-sivustolta.

Mitä vaikutuksia on siirtymisellä koronavirusepidemian kakkosvaiheeseen ja hallituksen päättämillä rajoitusten osittaisilla purkamisilla 1.6. lähtien?
Hallituksen 4.5. tekemät linjaukset kesän osalta vaikuttavat myös seurakuntaan ja toimintaa voidaan vähitellen avata kesäkuun alusta lähtien. Piispat ovat ohjeistaneet seurakuntia 5.5. ja myös tuomiokapituli ja aluehallintovirasto antavat tarkentavia ohjeistuksia. Näiden pohjalta tehdään päätöksiä siitä, mitä toimintaa kesällä järjestetään ja miten. Esimerkiksi rippikoulut tulevat soveltuvin osin toteutumaan tämän hetkisen suunnitelman mukaan (lisätietoja kellarille.net-sivustolta). Tämän sivun alkuun on koottu tietoa kesän toiminnasta siltä osin kuin se on tiedossa. 

Jatkuvatko jumalanpalvelusten striimaukset kesällä?
Kyllä. Sunnuntaisin klo 10.00 tulee Facebook-sivullamme ja YouTube-kanavallamme suorana lähetyksenä jumalanpalvelus Ylöjärven kirkosta. Ainoa poikkeus on 14.6. jolloin on YLE:n televisiojumalanpalvelus Ylöjärven kirkosta. Silloin voi seurata suoraa lähetystä YLE TV1 -kanavalta.

Onko UnelmaKahvila avoinna kesällä?
Valitettavasti UnelmaKahvila on toistaiseksi suljettuna. Tilannetta arvioidaan uudestaan alkusyksystä.

Ovatko lähetyskirpputorit avoinna kesällä?
Sekä Ylöjärven että Kurun lähetyskirpputorit pysyvät kesän suljettuna. Ylöjärven lähetyskirpputorin avaamista arvioidaan jälleen syksyllä koronatilanteen mukaan.

Mitä haluat kysyä?
Lähetä kysymys sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi tai palautelomakkeella.