Uutislistaukseen

Koronaviruksen vaikutukset seurakunnan toimintaan

29.11.2021 19.54

Seurakunnan toiminta toteutuu loppusyksynä ja joulun aikana pääosin suunnitellusti. Pirkanmaan aluetta koskevat 24.11.-19.12. voimassa olevat rajoitukset vaikuttavat yhteislaulutilaisuuksiin, kuten Kauneimpien joululaulujen toteuttamiseen. Osassa Kauneimpia joululauluja käytetään koronapassia mahdollistamaan yli 100 ihmisen osallistuminen. Kaikessa toiminnassa huomioidaan turvallisuus ja viranomaisten linjaukset. Suosittelemme viranomaisten ajantasaisen maskisuosituksen noudattamista myös seurakunnan toimintaan osallistuttaessa. Seurakunta antaa tässä tilanteessa monenlaista apua ylöjärveläisille.

* * *

Adventin ja joulunajan toiminta

Adventin ja joulun ajan tilaisuuksien, tapahtumien ja joulukirkkojen listaus löytyy sivulta www.ylojarvenseurakunta.fi/joulu. Tapahtumakohtaiset tarkemmat tiedot ja turvallisuusohjeet tapahtumittain ovat tapahtumakalenterissa.

Seurakunnassa noudatamme viranomaisten alueellisia suosituksia, määräyksiä ja rajoituksia (Pirkanmaan koronanyrkki, AVI, kaupunki, tuomiokapituli). Pirkanmaan alueella ohjeistukset ja suositukset ovat mahdollistaneet syyskuusta alkaen toiminnan avaamisen huolellisesti suunnitellen ja turvallisuudesta huolehtien. Loppusyksyä kohden koronatilanne on kuitenkin heikentynyt ja 24.11. alkaen on astunut voimaan uusia rajoituksia koskien mm. yhteislaulutilaisuuksia.

Koronavirus vaikuttaa edelleen moniin toteutustapoihin ja turvallisuusjärjestelyihin seurakunnan toiminnassa mm. väljyyden, hygieniaohjeistusten ja maskisuosituksen kautta. Suosittelemme maskin käyttöä tilaisuuksissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä suosittelee, että rokottamattomat henkilöt eivät toistaiseksi osallistuisi korkean riskin tapahtumiin.

Jumalanpalvelukset ja ehtoollinen

Jumalanpalveluksia järjestetään sekä kasvokkain osallistuen Ylöjärven, Kurun ja Viljakkalan kirkoissa kuin myös verkkolähetyksinä. Jumalanpalveluksissa on käytössä joka toinen penkkirivi. Ajantasaiset tiedot kasvokkaisista ja striimattavista messuista löydät tapahtumakalenterista. Jumalanpalvelukset striimataan suorana lähetyksenä srk:n Facebook-sivulla ja YouTube-kanavalla - tallenteet ovat katsottavissa kaksi viikkoa.

Joulukirkkojen tilanne selviää, kun joulunpyhien koronarajoitukset selviävät.

Tilaisuudet, tapahtumat ja konsertit

Tilaisuudet, tapahtumat ja konsertit voidaan toteuttaa väljästi istuen lukuunottamatta yhteislaulutilaisuuksia. Sen sijaan Aluehallintoviraston päätöksellä yli 100 henkilön yhteislaulutilaisuuksia tai sellaisia korkean riskin tilaisuuksia (THL:n riskiluokitus), joissa ei ole osoitettu omaa istumapaikkaa, ei voida Pirkanmaalla järjestää 24.11.-19.12.2021. Käytännössä tämä tarkoittaa siis, että esimerkiksi joulukonsertteihin ei ole varsinaisia osallistujamäärärajoituksia, vaan jokainen istumapaikka on käytössä. Sen sijaan kirkoissa toteutettavat Kauneimmat joululaulut ovat rajoituksen piirissä – ne voidaan toteuttaa yli 100 hengen tilaisuuksina koronapassilla. Tämän vuoksi Ylöjärven seurakunnassa otetaan näitä kirkkojen Kauneimmat joululaulut –yhteislaulutilaisuuksia varten käyttöön koronapassi (ohjeet tulossa myöhemmin tällä sivulla). Seurakunta järjestää myös useampia Kauneimmat joululaulut –tilaisuuksia, joissa ei tarvita koronapassia (lista on tulossa...)

Tietoa tilaisuuksista ja nettilähetyksistä tulee seurakunnan nettisivujen tapahtumakalenteriin.

Viikkotoiminta

- Lasten päiväkerhotoiminta noudattelee kaupungin päivähoidon linjauksia. TToiminta on käynnissä normaalisti.
- Koululaisten iltapäivätoiminta noudattelee kaupungin linjauksia. Toiminta on käynnissä normaalisti.
- Varhaiskasvatuksen perheryhmät ovat pääosin käynnissä. Lisätietoja varhaiskasvatuksen sivuilta.
- Lasten ja nuorten harrastustoiminta on pääsääntöisesti käynnissä.
- ikuisten kasvokkainen viikkotoiminta ja harrastustoiminta on suurimmalta osaltaan käynnissä. Toiminnan toteuttamisessa, ryhmäkoossa yms. saattaa olla merkittäviä koronaturvallisuuden aiheuttamia muutoksia. Lisätietoja Toiminta-sivuilla.

Rippikoulu

uoden 2022 rippikouluun ilmoittautuminen tapahtuu suunnitellusti syys-lokakuussa. Rippikoulujen toteuttamisessa noudatetaan voimassa olevia turvallisuusohjeita. Vuoden 2021 aikana kaikki suunnitellut rippikoulut saatiin toteutettua – osassa leirejä paikka ja/tai leiriaika muuttui. Lisätietoja rippikouluista on nuorten www.kellarille.net-sivustolla. 

KIRKOLLISET TOIMITUKSET

Kirkollisissa toimituksissa ei ole tällä hetkellä osallistujamäärärajoituksia. Yhteislauluja saatetaan vähentää ja kirkossa voi olla käytössä vain joka toinen penkkirivi väljyyden takaamiseksi yhdessä laulamisen vuoksi. Hyvä huomioida myös, että kirkollisissa toimituksissakin on voimassa maskisuositus.

Kasteet

Kasteen käytännön järjestelyistä ja koronaturvallisuusjärjestelyistä keskustellaan papin kanssa puhelimitse ennen kastetilaisuutta.

Kasteita voi siirtää perheen niin halutessa kirkkoon tai seurakunnan muihin tiloihin väjyyden vuoksi - tai ajallisesti  myöhempään ajankohtaan. Kotikaste on mahdollinen, jos työntekijän turvallisuus voidaan taata. 

Kummien ei tarvitse olla paikalla kasteessa. 

Avioliittoon vihkiminen

Vihkimisen käytännön järjestelyistä ja koronaturvallisuusnäkökulmista keskustellaan papin kanssa puhelimitse ennen vihkitilaisuutta.

Hautaan siunaamiset

Hautajaisten käytännön järjestelyistä ja koronaturvallisuusnäkökulmista keskustellaan papin kanssa ennen hautajaistilaisuutta.

Papit ja kanttorit voivat osallistua muistotilaisuuteen syyskuun tapauskohtaisesta turvallisuusarvionnista riippuen.

Hautajaisten mahdollisesta striimauksesta vastuu on saattoväellä. Ylöjärven kirkon vakiostriimausjärjestelmä on vain seurakunnan käytössä. 

Muistotilaisuuksien järjestäminen seurakunnan tiloissa voi tapahtua myös myöhemmin, kun koronatilanne ja -rajoitukset ovat lieventyneet. Muistotilaisuutta varten seurakunnan tilat ovat vuokrattavissa normaalisti.

Toimitusvarausten tekeminen

Teemme varaukset tällä hetkellä voimassa olevien koronarajoitusten mukaan  ja olemme yhteydessä varaajiin, mikäli koronarajoituksiin tulee muutoksia ennen kastejuhlaa, avioliittoon vihkimistä tai hautaan siunaamista. Tällöin asiasta sovitaan toimituksessa mukana olevan papin kanssa. 

Tilojen vuokraaminen

Seurakunnan vuokrattavien tilojen varauksissa ensisijaisia ovat kasteiden, avioliittoon vihkimisten ja muistotilaisuuksien järjestämiseen liittyvät varaukset. Muita tilavarauksia tehdään koronatilanteen mukaisesti.

Kirkkoherranviraston aukiolo

Kirkkoherranvirasto palvelee ensisijaisesti puhelimitse ma-ke 10-15 ja pe 10-13, puh. 044 7868 124 ja sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi. Henkilökohtainen asiakaspalvelu paikan päällä Ylöjärven srk-keskuksessa (Kirkkotanhuantie 1) on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10.00-12.00 ja 12.30-15.00 

Ohjeet toimintaan osallistujalle ja kohtaamisiin
Kaikessa seurakunnan toiminnassa noudatetaan turvallisuusohjeita. Terveys ja turvallisuus ovat meille tärkeitä. Noudattamalla yhteisiä ohjeita - suojaamme paitsi itseämme myös toisia, ennen kaikkea riskiryhmään kuuluvia. Kun osallistut toimintaan tai kohtaamiseen huolehdi aina seuraavista asioista:
1. Osallistu vain terveenä.
2. Pidä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
3. Huomioi turvavälit.
4. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä yli 12-vuotiaille toimintaan osallistujille voimassaolevien viranomaissuositusten mukaisesti. Toivomme, että tuot lähtökohtaisesti oman maskin.
5. Käytä omaa harkintakykyä riskien ehkäisemisessä. Jokainen on omalta osaltaan myös rakentamassa turvallisia kohtaamisia.

Koronapassin käyttö

Koronapassia voidaan käyttää sellaisissa tilaisuuksissa, joihin kohdistuu rajoituksia. Tällöin rajoituksesta voidaan vapautua käyttämällä koronapassia. Ylöjärven seurakunnassa on päätetty käyttää koronapassia muutamassa isommassa Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuudessa. Muissa tilaisuuksissa koronapassia ei ole käytössä.

Tarkemmat ohjeet koronapassin käyttöön ovat tulossa...

Vapaaehtoiset seurakunnan toiminnassa

Korona-aika on vaikuttanut myös vapaaehtoistehtäviin. Osa on tauolla, mutta varsinkin lähimmäisten auttamiseen keskittyviä tehtäviä on myös jatkettu.Tutustu tarkemmin vapaaehtoistehtävien tarjontaan: www.vapaaehtoistyo.fi

Vapaaehtoistehtäviin osallistutaan vain terveenä ja niissä noudatetaan ajankohtaisia turvallisuusohjeita. Suosittelemme, että seurakunnan toimijat ovat viranomaisten suositusten mukaisesti rokottautuneita.

* * *

Apua seurakunnasta

Puhelimitse apua:
- Diakoniatyön päivytys (ent. Koronahelppipalvelu) puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00 (vain puhelut, ei tekstiviestejä). Neuvomme ja autamme ruokahuollossa ja kotona selviämisessä poikkeusoloissa. Annamme henkistä ja hengellistä tukea erityisesti ikäihmisille.
- Digi-Diakoniatyöntekijä tavattavissa: WhatsApp-videopuheluvastaanotto
diakoniatyöntekijälle on mahdollista. Varaa videopuheluaika soittamalla diakoniatyön päivystysnumeroon 0505336509 ma-pe klo 10.00-13.00 välisenä aikana.
- Pappilan Piiat ja Rengit puh. 040 8682 565 ma-pe 13.00-15.00 (muina aikoina voi jättää soittopyynnön). Apua kauppa-asiointiin tai kaveria puhelinkeskusteluihin ja ulkoiluun yhteistyössä SPR:n  ja Ylöjärven kaupungin kanssa. Kauppa-avussa yhteistyökumppaneina ovat mukana Sale Kurussa sekä Ruokakeidas Ylöjärvellä ja molemmissa on mahdollisuus ostaa laskulla. Käteistä ei käsitellä. Kaikki auttajat ovat seurakunnan ja SPR:n vapaaehtoisia. Puhelinkeskustelukaveri ja ulkoilukaveri voivat ilahduttaa kertaluontoisesti tai heidän kanssaan voi sopia säännöllisimmistä kohtaamisista.   

Ruoka-apua:  
- seurakunta antaa diakonisin perustein ruoka-apua esim. yksinhuoltajille ja isoille lapsiperheille. Yhteydenotot puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00.

Keskusteluapua:
- Seurakunnan työntekijät tarjoavat keskusteluapua. Voit olla yhteyksissä puhelimella tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot
- Nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa päivittäin sosiaalisessa mediassa. Tarkempi aikataulu www.kellarille.net
- Koko kirkon tasolla palvelee www.kirkonkeskusteluapua.fi.

Hengellisen elämän tueksi:
- Paljon toimintaa ja mielenkiintoisia sisältöjä sosiaalisessa mediassa - seuraa seurakunnan yleisiä tilejä mm. Facebook, YouTube ja Instagram. Lisäksi useita kohderyhmä ja toimintakohtaisia kanavia esim. Mukulamenoa lapsille, verkkomuskareita, Lastenkirkon oma kanavaPerhetalo ja Kellarin YouTube nuorille
- Jumalanpalvelukset netissä joka sunnuntai klo 10.00 suorana lähetyksenä ja tallenteena jälkikäteen. Seuraa www.facebook.com/ylojarvenseurakunta ja www.youtube.com/user/Ylojarvisrk.
- Hartauksia, rukousta ja ajatuksia arkeen seurakunnan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa. 
- Nuorille hengellistä musiikkia, raamisvideoita, iltahartauksia yms. sosiaalisen median kanavissa. Kts. www.kellarille.net

Virikkeitä lapsiperheen arkeen
- Verkkomuskarista iloa arkeen Muskarin Facebook-sivulla
- Askarteluja, liikuntatuokioita ja kerhohartaushetkiä videoina Mukulamenoa-Facebook-sivultamme

Tule mukaan auttamaan!

Kudo toivon villasukat
Tee Toivo-aiheiset villasukat, ota niistä kuva ja jaa ne sosiaaliseen mediaan. Kerro asiasta meillekin kirjaamalla mukaan #toivoavillasukilla ja #pappilanperhetalo. Sukat voit kriisin päätyttyä lahjoittaa valitsemaasi kohteeseen.

Vapaaehtoistehtäviä 
Erilaisia vapaaehtoistehtäviä löydät www.vapaaehtoistyo.fi/ylojarvi

Lahjoita Ylöjärven korona-apukeräykseen
Poikkeustilanteen vuoksi vaikeassa taloudellisessa asemassa olevat perheet, työttömät ja yksinasuvat kamppailevat entistä enemmän rahojen riittävyydestä ruokaan. Lahjoittamalla Ylöjärven seurakunnan diakoniatyölle, voit paikallisesti auttaa ihmisiä ahdingossa. Lahjoittaminen onnistuu Kotimaanapu-palvelun kautta.

* * *

Tätä on tarjolla verkossa

Kokoavan toiminnan ollessa rajoitettua seurakunta ja kirkko panostaa verkon kautta välitettäviin sisältöihin. Joka sunnuntaina tullaan lähettämään jumalanpalvelus suorana lähetyksenä netissä. Tähän koottuna vinkkejä jo toteutetuista ja toiminnassa olevista palveluista:

- Jumalanpalvelukset YouTubessa ja Facebookissa
- Live-muskari Facebookissa, minimuskarit YouTubessa
- Kerhoviikon virikkeitä lapsille Facebookissa
- Nuorisotyön verkkoviikkokalenteri www.kellarille.net

UKK - Usein Kysytyt Kysymykset 

Ahdistaa. Mitä tukea seurakunta tarjoaa?
Seurakunta tarjoaa aina keskusteluapua.  Voit soittaa Diakoniatyön päivystysnumeroon puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00. Voit olla yhteydessä myös suoraan seurakunnan työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät srk:n www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot. Koko kirkon tasolla palvelee myös www.kirkonkeskusteluapua.fi

Miten käy rippikoulujen?
Tilannetta ja viranomaisten ohjeistuksia seurataan tiiviisti. Leirijaksot kesällä 2021 toteutuivat pääsääntöisesti suunnitellusti. Syyslomalle siirretyt pari leiriä on suunniteltu toteutettavan normaalisti tässä vaiheessa. Vuoden 2022 rippikoulujen ilmoittautuminen käynnistyy normaalisti syyskuussa. Leireillä noudatetaan viranomaisten ohjeistuksia turvallisuuden takaamiseksi.  Ohjeita ja lisätietoa kellarille.net-sivustolta.

Jatkuvatko jumalanpalvelusten striimaukset / nettilähetykset syksyllä?
Kyllä pääsääntöisesti joka sunnuntai ja juhlapyhinä klo 10.00 tulee Facebook-sivullamme ja YouTube-kanavallamme suorana lähetyksenä jumalanpalvelus. 

Onko UnelmaKahvila avoinna syksyllä?
Unelmakahvila avasi ovensa keskiviikkona 22.9.2021 klo 11.00. Kahvion aukioloajat tulevat olemaan aluksi ti-to klo 11-15 (Paitsi ensimmäisellä viikolla ke-to). Tervetuloa kahvittelemaan ja lahjaostoksille!

Voit myös tilata yksityisen ostosajan UnelmaKahvilan puotiin (Kirkkotanhuantie 1) numerosta 044 7868 094. Myynnissä paljon käsitöitä (esim. lakkeja, villasukkia, kännykkälaukkuja), lahjaideoita yms. Tuotto lähetystyön hyväksi.

Ovatko lähetyskirpputorit avoinna syksyllä?
Ylöjärven lähetyskirpputori on toistaiseksi edelleen tauolla. Kurun lähetyskirpputori on normaaliin tapaan avoinna vielä syyskuun ajan ennen kuin se jää tavalliselle talvitauolleen.

Mitä haluat kysyä?
Lähetä kysymys sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi tai palautelomakkeella.