Uutislistaukseen

Koronaviruksen vaikutukset seurakunnan toimintaan

11.5.2021 19.54

Koronavirus pandemia vaikuttaa laajasti Ylöjärven seurakunnankin toimintaan. Toimintaa järjestetään viranomaisten linjausten mukaisesti.  Pirkanmaan aluetta koskevat rajoitukset ja suositukset mahdollistavat kasvokkaisen toiminnan avaamisen suunnitelmallisesti ja hallitusti asteittain 12.5. alkaen. Kokoontumisrajoitukset poistuivat 29.5. alkaen, mutta tilakohtaiset enimmäisosallistujamäärät pysyvät. Lasten päiväkerhotoiminta, koululaisten ip-toiminta sekä lsten ja nuorten harrastus- ja kerhotoiminta (2002 syntyneet ja nuoremmat) ovat olleetkin käynnissä. Aikuisille suunnattu viikkotoiminta on uusien rajoitusten myötä mahdollista niin ulkotiloissa kuin sisätiloissakin.  Kirkolliset toimitukset (kasteet, vihkimiset ja hautajaiset) toteutetaan voimassa olevien rajoituksien mukaisesti tilakohtaisilla maksimimäärillä 29.5. alkaen. Kaikessa toiminnassa huomioidaan turvallisuus. Alueellisen maskisuosituksen myötä myös seurakunnan toimintaan osallistuville  ja kaikkiin kohtaamisiin suositellaan maskin käyttöä kaikille yli 12-vuotiaille. Seurakunta antaa tässä tilanteessa monenlaista apua ylöjärveläisille.

* * *

Kesän toiminta

Seurakunnassa noudatamme viranomaisten alueellisia suosituksia, määräyksiä ja rajoituksia (Pirkanmaan koronanyrkki, AVI, kaupunki, tuomiokapituli). Pirkanmaan alueella rajoitukset ja suositukset ovat nyt kesää kohti huomattavasti lieventyneet,  mikä mahdollistaa monenlaista toimintaa seurakunnassa kesän aikana. Koronavirus toki vaikuttaa edelleen moniin turvallisuusjärjestelyihin seurakunnan toiminnassa mm. turvaetäisyyksien, tilakohtaisten rajoitettujen osallistujamäärien sekä maskisuosituksen kautta.

Jumalanpalvelukset ja ehtoollinen

23.5. alkaen jumalanpalveluksia järjestetään sekä kasvokkain osallistuen Ylöjärven, Kurun ja Viljakkalan kirkoissa sekä verkkolähetyksinä. 29.5. alkaen jumalanpalveluksissa noudatetaan tilakohtaista osallistujamäärärajoitusta (jäljempänä). Ajantasaiset tiedot kasvokkaisista ja striimattavista messuista löydät tapahtumakalenterista. Jumalanpalvelukset striimataan suorana lähetyksenä srk:n Facebook-sivulla ja YouTube-kanavalla - tallenteet ovat katsottavissa kaksi viikkoa.

Tilaisuudet, tapahtumat ja konsertit

29.5. alkaen yleisötilaisuuksissa noudatetaan tilakohtaista max. osallistujamäärää. (AVI:n päätös). Toiminnan taas avautuessa tilaisuuksia aloitellaan asteittain. Osa toteutuu edelleen myös / vain nettilähetyksinä.

Tietoa tilaisuuksista ja nettilähetyksistä tulee seurakunnan nettisivujen tapahtumakalenteriin.

Kesän toimintaan voi kokonaisuutena tutustua myös Kesä 2021 -sivulla.

Viikkotoiminta

- Lasten päiväkerhotoiminta noudattelee kaupungin päivähoidon linjauksia. Toiminta on käynnissä.
- Koululaisten iltapäivätoiminta noudattelee kaupungin linjauksia. Toiminta on käynnissä.
- Varhaiskasvatuksen perheryhmät voivat toimia. Kesällä tarjolla mm. Pappilan kesäpiha joka arkipäivä klo 10-15 ennen juhannusta.
- Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi toimia ilman rajoituksia.
- Aikuisten kasvokkainen viikkotoiminta ja harrastustoiminta on voitu asteittain käynnistää kesäkuun alkupuolelta alkaen

Rippikoulu

Ennakkokokoontumiset kokoontumisrajoitusten puitteissa. 7.5. on lähetetty toteutustavoista tiedotusta suoraan rippikoululaisten perheille. Lisätietoja rippikouluista on nuorten www.kellarille.net-sivustolla.

KIRKOLLISET TOIMITUKSET

Kirkollisia toimituksiakin koskeva väkimäärärajoitus on sekä sisällä että ulkona järjestettävissä tilaisuuksissa on tilakohtainen maksimiosallistujamäärä. Osallistujamäärässä on huomioitava, että turvaetäisyyksien ja muiden turvaohjeistusten tulee toteutua. Seurakunnan tilojen väkimäärärajoitteet sivun lopussa.

Kasteet

Kasteita voi siirtää perheen niin halutessa kirkkoon, seurakunnan muihin tiloihin tai myöhempään ajankohtaan.

Kummien ei tarvitse olla paikalla kasteessa. 

Kotikaste on mahdollinen, jos työntekijän turvallisuus voidaan taata. 

Kasteen käytännön järjestelyistä keskustellaan papin kanssa puhelimitse ennen kastetilaisuutta.

Avioliittoon vihkiminen

Voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan.

Vihkimisen käytännön järjestelyistä keskustellaan papin kanssa puhelimitse ennen vihkitilaisuutta.

Hautaan siunaamiset

Siunaustilaisuuksissa on voimassa tilakohtainen väkimäärärajoitus 29.5. alkaen. Poikkeustapauksissa voivat läsnä olla vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisi annetun henkilörajan muutamalla hengellä. Väkimäärärajoituksesta on aina ensin keskusteltava hautauksen toimittavan papin kanssa. 

Hautajaisten mahdollisesta striimauksesta vastuu on saattoväellä. Ylöjärven kirkon vakiostriimausjärjestelmä on vain seurakunnan käytössä. 

Papit ja kanttorit eivät osallistu muistotilaisuuteen 2.12. – 31.7.2021 välisenä aikana terveysviranomaisilta saadun ohjeistuksen mukaisesti. Elokuun osalta tilanne tarkastellaan heinäkuussa.

Muistotilaisuuksien järjestäminen seurakunnan tiloissa voi tapahtua myös myöhemmin, kun koronatilanne ja -rajoitukset ovat lieventyneet. Muistotilaisuutta varten seurakunnan tilat ovat vuokrattavissa (väkimäärärajoitus huomioiden) 18.1. lähtien normaalisti. 

Toimitusvarausten tekeminen

Teemme varaukset tällä hetkellä voimassa olevien koronarajoitusten mukaan  ja olemme yhteydessä varaajiin, mikäli koronarajoituksiin tulee muutoksia ennen kastejuhlaa, avioliittoon vihkimistä tai hautaan siunaamista. Tällöin asiasta sovitaan toimituksessa mukana olevan papin kanssa. 

Tilojen vuokraaminen

Seurakunnan tilavarauksia tehdään 16.5.2021 asti ainoastaan kasteiden, avioliittoon vihkimisten ja muistotilaisuuksien järjestämiseen. Tämän jälkeenkin nämä ovat ensisijaisia varauksia. 

Muita tilavarauksia otetaan vastaan17.5.2021 alkaen kesää koskien  – syksyn osalta vasta myöhemmin lähempänä syksyä.

Johtuen pandemiatilanteesta seurakunnan aikuisten kokoava harrastustyyppinen toiminta sisätiloissa on pääsääntöisesti tauolla, emmekä näin ollen myöskään vuokraa tai anna käyttöön tiloja ulkopuolisille aikuisten ryhmille ja toimijoille. Lasten ja nuorten ulkopuolisten toimijoiden harrastustoimintaan sovelletaan samaa kuin seurakunnan oman varhaisnuoriso- ja nuorisotyön toiminnan kohdalla.

Kirkkoherranviraston aukiolo

Kirkkoherranvirasto palvelee ensisijaisesti puhelimitse ma-ke 10-15 ja pe 10-13, puh. 044 7868 124 ja sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi. Henkilökohtainen asiakaspalvelu paikan päällä Ylöjärven srk-keskuksessa (Kirkkotanhuantie 1) on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10.00-12.00 ja 12.30-15.00 

Ohjeet toimintaan osallistujalle ja kohtaamisiin
Kaikessa seurakunnan toiminnassa noudatetaan turvallisuusohjeita. Terveys ja turvallisuus ovat meille tärkeitä. Noudattamalla yhteisiä ohjeita - suojaamme paitsi itseämme myös toisia, ennen kaikkea riskiryhmään kuuluvia. Kun osallistut toimintaan tai kohtaamiseen huolehdi aina seuraavista asioista:
1. Osallistu vain terveenä.
2. Pidä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
3. Huomioi turvavälit.
4. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä yli 12-vuotiaille toimintaan osallistujille. Toivomme, että tuot lähtökohtaisesti oman maskin.
5. Käytä omaa harkintakykyä riskien ehkäisemisessä. Jokainen on omalta osaltaan myös rakentamassa turvallisia kohtaamisia.

* * *

Apua seurakunnasta

Puhelimitse apua:
- Diakoniatyön päivytys (ent. Koronahelppipalvelu) puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00 (vain puhelut, ei tekstiviestejä). Neuvomme ja autamme ruokahuollossa ja kotona selviämisessä poikkeusoloissa. Annamme henkistä ja hengellistä tukea erityisesti ikäihmisille.
- Digi-Diakoniatyöntekijä tavattavissa: WhatsApp-videopuheluvastaanotto
diakoniatyöntekijälle on mahdollista. Varaa videopuheluaika soittamalla diakoniatyön päivystysnumeroon 0505336509 ma-pe klo 10.00-13.00 välisenä aikana.
- Pappilan Piiat ja Rengit puh. 040 8682 565 ma-pe 13.00-15.00 (muina aikoina voi jättää soittopyynnön). Apua kauppa-asiointiin tai kaveria puhelinkeskusteluihin ja ulkoiluun yhteistyössä SPR:n  ja Ylöjärven kaupungin kanssa. Kauppa-avussa yhteistyökumppaneina ovat mukana Sale Kurussa sekä Ruokakeidas Ylöjärvellä ja molemmissa on mahdollisuus ostaa laskulla. Käteistä ei käsitellä. Kaikki auttajat ovat seurakunnan ja SPR:n vapaaehtoisia. Puhelinkeskustelukaveri ja ulkoilukaveri voivat ilahduttaa kertaluontoisesti tai heidän kanssaan voi sopia säännöllisimmistä kohtaamisista.   

Ruoka-apua:  
- seurakunta antaa diakonisin perustein ruoka-apua esim. yksinhuoltajille ja isoille lapsiperheille. Yhteydenotot puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00.

Keskusteluapua:
- Seurakunnan työntekijät tarjoavat keskusteluapua. Voit olla yhteyksissä puhelimella tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot
- Nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa päivittäin sosiaalisessa mediassa. Tarkempi aikataulu www.kellarille.net
- Koko kirkon tasolla palvelee www.kirkonkeskusteluapua.fi.

Hengellisen elämän tueksi:
- Paljon toimintaa ja mielenkiintoisia sisältöjä sosiaalisessa mediassa - seuraa seurakunnan yleisiä tilejä mm. Facebook, YouTube ja Instagram. Lisäksi useita kohderyhmä ja toimintakohtaisia kanavia esim. Mukulamenoa lapsille, verkkomuskareita, Lastenkirkon oma kanavaPerhetalo ja Kellarin YouTube nuorille
- Jumalanpalvelukset netissä joka sunnuntai klo 10.00 suorana lähetyksenä ja tallenteena jälkikäteen. Seuraa www.facebook.com/ylojarvenseurakunta ja www.youtube.com/user/Ylojarvisrk.
- Hartauksia, rukousta ja ajatuksia arkeen seurakunnan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa. 
- Nuorille hengellistä musiikkia, raamisvideoita, iltahartauksia yms. sosiaalisen median kanavissa. Kts. www.kellarille.net

Virikkeitä lapsiperheen arkeen
- Verkkomuskari kaksi kertaa viikossa Muskarin Facebook-sivulla
- Askarteluja, liikuntatuokioita ja kerhohartaushetkiä videoina Mukulamenoa-Facebook-sivultamme. Joka arkipäivä uutta materiaalia.

Tule mukaan auttamaan!

Kudo toivon villasukat
Tee Toivo-aiheiset villasukat, ota niistä kuva ja jaa ne sosiaaliseen mediaan. Kerro asiasta meillekin kirjaamalla mukaan #toivoavillasukilla ja #pappilanperhetalo. Sukat voit kriisin päätyttyä lahjoittaa valitsemaasi kohteeseen.

Vapaaehtoistehtäviä 
Erilaisia vapaaehtoistehtäviä löydät www.vapaaehtoistyo.fi/ylojarvi

Lahjoita Ylöjärven korona-apukeräykseen
Poikkeustilanteen vuoksi vaikeassa taloudellisessa asemassa olevat perheet, työttömät ja yksinasuvat kamppailevat entistä enemmän rahojen riittävyydestä ruokaan. Lahjoittamalla Ylöjärven seurakunnan diakoniatyölle, voit paikallisesti auttaa ihmisiä ahdingossa. Lahjoittaminen onnistuu Kotimaanapu-palvelun kautta.

* * *

Mm. tämä on tauolla toistaiseksi:

  • Aikuisten harrastustyyppinen viikkotoiminta sisätiloissa
  • Ylöjärven lähetyskirpputori
  • Unelmakahvila

Monin osin korona-aikana toimintaa on myös muokattu sisällöltään turvallisuuden toteutumiseksi ja tilaisuuden paikat saattavat olla totutusta poikkeavat, sillä tässä tilanteessa suositaan isompia tiloja turvaetäisyyksien varmistamiseksi. Osallistujamäärissä /-kerroissa voi olla myös rajoituksia. Tutustu toiminnan tietoihin nettisivuillamme ja varmista ennen osallistumista onko erityisiä osallistumisohjeita tai mahdollisia muutoksia.

Tätä on tarjolla verkossa

Kokoavan toiminnan ollessa rajoitettua seurakunta ja kirkko panostaa verkon kautta välitettäviin sisältöihin. Joka sunnuntaina tullaan lähettämään jumalanpalvelus suorana lähetyksenä netissä. Tähän koottuna vinkkejä jo toteutetuista ja toiminnassa olevista palveluista:

- Jumalanpalvelukset YouTubessa ja Facebookissa
- Live-muskari Facebookissa, minimuskarit YouTubessa
- Kerhoviikon virikkeitä lapsille Facebookissa
- Nuorisotyön verkkoviikkokalenteri www.kellarille.net

UKK - Usein Kysytyt Kysymykset 

Ahdistaa. Mitä tukea seurakunta tarjoaa?
Seurakunta tarjoaa aina keskusteluapua.  Voit soittaa Diakoniatyön Koronahelppipalveluun puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00. Voit olla yhteydessä myös suoraan seurakunnan työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät srk:n www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot. Koko kirkon tasolla palvelee myös www.kirkonkeskusteluapua.fi

Miten käy rippikoulujen?
Tilannetta ja viranomaisten ohjeistuksia seurataan tiiviisti. Vuoden 2021 kevään osalta tapaamiset toteutetaan etänä tai kasvokkain rajoitusten sallimien ryhmäkokojen mukaisesti. Leirijaksojen toteutumisesta on tiedotettu leireittäin toukokuun alussa. Ohjeita ja lisätietoa kellarille.net-sivustolta.

Jatkuvatko jumalanpalvelusten striimaukset / nettilähetykset keväällä ja kesällä?
Kyllä pääsääntöisesti joka sunnuntai ja juhlapyhinä klo 10.00 tulee Facebook-sivullamme ja YouTube-kanavallamme suorana lähetyksenä jumalanpalvelus. Lisäksi keväällä kerran kuussa striimataan Tehomessu.

Onko UnelmaKahvila avoinna keväällä?
Unelmakahvila on ollut toistaiseksi suljettuna. Voit kuitenkin tilata yksityisen ostosajan UnelmaKahvilan puotiin (Kirkkotanhuantie 1) numerosta 044 7868 094. Myynnissä paljon käsitöitä (esim. lakkeja, villasukkia, kännykkälaukkuja), lahjaideoita yms. Tuotto lähetystyön hyväksi.

Ovatko lähetyskirpputorit avoinna keväällä?
Ylöjärven lähetyskirpputorin avaamista arvioidaan keväällä koronatilanteen mukaan. Kurun lähetyskirpputori on normaaliin tapaan avoinna vasta aikaisintaan loppukeväällä.

Mitä haluat kysyä?
Lähetä kysymys sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi tai palautelomakkeella.

* * *

Ylöjärven seurakunnan tilojen max. väkimäärät 

-    Ylöjärven kirkko 180 henkeä
-    Kurun kirkko 120 henkeä
-    Viljakkalan kirkko 120 henkeä
-    Aurejärven kirkko 50 henkeä
-    Tammikankaan kappeli 25 henkeä
-    Pengonpohjan rukoushuone 40 henkeä
-    Ylöjärven seurakuntakeskus:
     * Sali: 50 henkeä  (srk-keskuksessa käytetään pitopalvelua)
     * Takkahuone: 10 henkeä
-    Viljakkalan srk-koti, Sali: 30 henkeä
-    Kurun srk-talo
      * Sali: 40 henkeä
      * Alakerran kerhohuone: 20 henkeä
-    Vuorentausta seurakuntakoti (sali): 30 henkeä
-    Vanha seurakuntatalo: 20 henkeä
-    Metsäkylän srk-talo (sali): 20 henkeä
-    Asuntila: 15 henkeä
-    Siivikkala: 20 henkeä koko tila (10 henkeä sali)
-    Mutala: 15 henkeä
-    Kellari-nuorisotila 50 henkeä
-    Länsi-Teisko: 20 henkeä
-    Karhe: 10 henkeä
-    Perhetalo:
      * alakerta 20 henkeä
      * yläkerta 20 henkeä