Uutislistaukseen

Koronaviruksen vaikutukset seurakunnan toimintaan

13.1.2021 19.54

Koronavirus pandemia vaikuttaa laajasti Ylöjärven seurakunnankin toimintaan. Toistaiseksi toimintaa järjestetään pääsääntöisesti nettilähetyksinä. Toimintaa järjestetään viranomaisten linjausten mukaisesti.  Pirkanmaan aluetta koskevat rajoitukset ja suositukset peruuttavat lähtökohtaisesti kaikki kasvokkaiset yleisötilaisuudet ainakin 30.4. asti. Lasten päiväkerhotoiminta ja koululaisten ip-toiminta ovat käynnissä, mutta lasten ja nuorten harrastus- ja kerhotoiminta on siirtynyt tauolle ainakin 17.3.-18.4. Aikuisille suunnattu viikkotoiminta on ollut koko kevätkauden toistaiseksi tauolla ja näin jatkuu ainakin 18.4. asti. Kirkolliset toimitukset (kasteet, vihkimiset ja hautajaiset) toteutetaan voimassa olevien rajoituksien mukaisesti 6 henkilön maksimiosallistujamäärällä. Kaikessa toiminnassa huomioidaan turvallisuus. Alueellisen maskisuosituksen myötä myös seurakunnan toimintaan osallistuville  ja kaikkiin kohtaamisiin suositellaan maskin käyttöä kaikille yli 12-vuotiaille. Seurakunta antaa tässä tilanteessa monenlaista apua ylöjärveläisille.

* * *

Kevätkauden toiminta

Seurakunnassa noudatamme viranomaisten alueellisia suosituksia, määräyksiä ja kieltoja (Pirkanmaan koronanyrkki, AVI, kaupunki, tuomiokapituli). Pirkanmaan alueen voimassa olevat rajoitukset ja suositukset vaikuttavat voimakkaasti seurakunnan toimintaan ainakin 18.4. asti - ja todennäköisesti senkin jälkeen päivittyvien suositusten mukaisesti. Näin ollen suurin osa viikkotoiminnasta on tauolla ja tilaisuudet järjestetään pääosin verkossa. Käynnissä olevaa toimintaa on päiväkerhotoiminta sekä koululaisten ip-toiminta.

Pääsiäisen ajan toiminta

Pääsiäisen ajan nettitilaisuudet, tempaukset ja toiminnalliset mahdollisuudet on koottu sivulle www.ylojarvenseurakunta.fi/paasiainen.

Jumalanpalvelukset ja ehtoollinen

Ainakin 18.4. asti jumalanpalvelukseen voi osallistua vain verkossa suorassa lähetyksessä (kirkoissa ei avoimia jumalanpalveluksia kasvokkain). Ajantasaiset tiedot striimattavista messuista löydät tapahtumakalenterista. Jumalanpalvelukset striimataan suorana lähetyksenä srk:n Facebook-sivulla ja YouTube-kanavalla - tallenteet ovat katsottavissa kaksi viikkoa.

Ehtoollista vietetään 24.1. alkaen sunnuntaisin striimatun jumalanpalveluksen jälkeen klo 12.00 saakka (alkaen siis noin klo 11.00). Ehtoollinen on tarjolla siinä kirkossa, mistä striimaus tai videotallenne lähetetään. Ehtoolliselle voi osallistua vain terveenä. Ehtoolliselle tullaan yksin tai pienissä ryhmissä kirkon pääovesta. 
Kirkkotilassa on väkimäärärajoitus 6 henkeä ja tulijoita opastetaan ovella. Kirkkotilassa ovat käytössä käsidesi sekä maski. Samassa hetkessä on myös mahdollisuus yksityiseen sielunhoitoon.

Tilaisuudet, tapahtumat ja konsertit

30.4. asti kaikki yli 6 henkilön yleisötilaisuudet ovat kiellettyjä (AVI:n päätös). Näin ollen seurakunnan järjestämät tilaisuudet, tapahtumat ja konsertit siirtyvät joko pelkästään verkkoon seurattaviksi tai ne perutaan. 

Tietoa nettilähetyksistä tulee seurakunnan nettisivujen tapahtumakalenteriin.

Viikkotoiminta

- Lasten päiväkerhotoiminta noudattelee kaupungin päivähoidon linjauksia. Kevätkauden päiväkerhot seurakunnassa alkoivat 18.1.
- Koululaisten iltapäivätoiminta noudattelee kaupungin linjauksia (toiminta käynnissä)
- Varhaiskasvatuksen perheryhmät (esim. perhekerhot), joissa on aikuisia ja lapsia eivät kokoonnu ainakaan 18.4. asti
- Kouluikäisten kerhot, lasten kuorot ja muskariryhmät joissa ei ole aikuisia ovat siirtyneet 16.3. Pirkanmaan koronanyrkin päätöksen myötä tauolle ainakin 18.4. asti.
- Nuoriso- ja rippikoulutyön kokoontumiset ovat etänä Pirkanmaan koronanyrkin ohjeistuksen mukaisesti. Maskisuositus on voimassa kaikille yli 12-vuotiaille osallistujille.
- Aikuisten kasvokkainen kokoava toiminta on pääsääntöisesti toistaiseksi tauolla ainakin 18.4. asti. Jotain toimintaa (esim. rukouspiiri) järjestetään verkon välityksellä.

Rippikoulu

Ennakkokokoontumiset toteutetaan toistaiseksi etänä verkossa.

Hiihtolomaripari toteutettiin 10 hengen rippikoululaisryhmällä terveysviranomaisten ohjeistuksia noudattaen. Pääsiäisriparin ja tulevan kesän riparien toteutustavoista tiedotetaan suoraan rippikoululaisten perheille.

Kirkko avoinna ehtoollisen viettoon ja sielunhoitoon

Tammikuun lopulta alkaen sunnuntaisin klo 10 alkavan messun jälkeen klo 11-12 on avoinna se Ylöjärven alueen kirkoista kirkko, josta kyseisen sunnuntain jumalanpalveluksen videolähetys tulee. Kirkossa on silloin mahdollisuus ehtoollisen viettoon. Paikalla on myös pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten.

Ehtoolliselle voi osallistua vain terveenä. Ehtoolliselle tullaan yksin tai pienissä ryhmissä kirkon pääovesta. Kirkkotilassa on väkimäärärajoitus 6 henkeä ja tulijoita opastetaan ovella. Kirkkotilassa ovat käytössä käsidesi sekä maski. Samassa hetkessä on myös mahdollisuus yksityiseen sielunhoitoon.

KIRKOLLISET TOIMITUKSET

Kirkollisia toimituksiakin koskeva väkimäärärajoitus on toistaiseksi sekä sisällä että ulkona järjestettävissä tilaisuuksissa max. 6 henkeä (tähän ei päivitetyn tulkinnan mukaan lueta mukaan seurakunnan työntekijöitä). 

Kasteet

Kasteita voi siirtää perheen niin halutessa kirkkoon, seurakunnan muihin tiloihin tai myöhempään ajankohtaan keväälle.

6:n hengen väkimäärärajoitukseen liittyen kummien ei tarvitse olla paikalla kasteessa. 

Kotikaste on mahdollinen, jos työntekijän turvallisuus voidaan taata. 

Kasteen käytännön järjestelyistä keskustellaan papin kanssa puhelimitse ennen kastetilaisuutta.

Avioliittoon vihkiminen

Väkimäärärajoitus 6 henkeä.

Voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan.

Vihkimisen käytännön järjestelyistä keskustellaan papin kanssa puhelimitse ennen vihkitilaisuutta.

Hautaan siunaamiset

Siunaustilaisuuksissa on voimassa 6 hengen väkimäärärajoitus. Poikkeustapauksissa voivat läsnä olla vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisi annetun 6 hengen rajan muutamalla hengellä. Väkimäärärajoituksesta on aina ensin keskusteltava hautauksen toimittavan papin kanssa. 

Hautajaisten mahdollisesta striimauksesta vastuu on saattoväellä. Ylöjärven kirkon vakiostriimausjärjestelmä on vain seurakunnan käytössä. 

Papit ja kanttorit eivät osallistu muistotilaisuuteen 2.12. – 18.4.2021 välisenä aikana.

Muistotilaisuuksien järjestäminen seurakunnan tiloissa voi tapahtua myöhemmin, kun koronarajoitukset ovat lieventyneet. Muistotilaisuutta varten seurakunnan tilat ovat vuokrattavissa (6 hengen väkimäärärajoitus huomioiden) 18.1. lähtien normaalisti. 

Toimitukset 18.4.2021 jälkeisenä aikana

Teemme varaukset tällä hetkellä voimassa olevien koronarajoitusten mukaan (tällä hetkellä 18.4. asti) ja olemme yhteydessä varaajiin, mikäli koronarajoituksiin tulee muutoksia ennen kastejuhlaa, avioliittoon vihkimistä tai hautaan siunaamista. Tällöin asiasta sovitaan toimituksessa mukana olevan papin kanssa. 

Tilojen vuokraaminen

Seurakunnan tilavarauksia tehdään ainakin 18.4.2021 asti ainoastaan kasteiden, avioliittoon vihkimisten ja muistotilaisuuksien järjestämiseen. (Kevättä koskevia muita tilavarauksia otetaan vastaan aikaisintaan 19.4.2021 alkaen.)

Johtuen pandemiatilanteesta seurakunnan aikuisten kokoava toiminta on pääsääntöisesti tauolla, emmekä näin ollen myöskään vuokraa tai anna käyttöön tiloja ulkopuolisille aikuisten ryhmille ja toimijoille. Lasten ja nuorten ulkopuolisten toimijoiden harrastustoimintaan sovelletaan samaa kuin seurakunnan oman varhaisnuoriso- ja nuorisotyön toiminnan kohdalla.

Kirkkoherranviraston aukiolo

Kirkkoherranvirasto palvelee ensisijaisesti puhelimitse ma-ke 10-15 ja pe 10-13, puh. 044 7868 124 ja sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi. Henkilökohtainen asiakaspalvelu paikan päällä Ylöjärven srk-keskuksessa (Kirkkotanhuantie 1) on avoinna maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 10.00-12.00 ja 12.30-15.00 

Ohjeet toimintaan osallistujalle ja kohtaamisiin
Kaikessa seurakunnan toiminnassa noudatetaan turvallisuusohjeita. Terveys ja turvallisuus ovat meille tärkeitä. Noudattamalla yhteisiä ohjeita - suojaamme paitsi itseämme myös toisia, ennen kaikkea riskiryhmään kuuluvia. Kun osallistut toimintaan tai kohtaamiseen huolehdi aina seuraavista asioista:
1. Osallistu vain terveenä.
2. Pidä huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
3. Huomioi turvavälit.
4. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä yli 12-vuotiaille toimintaan osallistujille. Toivomme, että tuot lähtökohtaisesti oman maskin.
5. Käytä omaa harkintakykyä riskien ehkäisemisessä. Jokainen on omalta osaltaan myös rakentamassa turvallisia kohtaamisia.

* * *

Apua seurakunnasta

Puhelimitse apua:
- Diakoniatyön päivytys (ent. Koronahelppipalvelu) puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00 (vain puhelut, ei tekstiviestejä). Neuvomme ja autamme ruokahuollossa ja kotona selviämisessä poikkeusoloissa. Annamme henkistä ja hengellistä tukea erityisesti ikäihmisille.
- Digi-Diakoniatyöntekijä tavattavissa: WhatsApp-videopuheluvastaanotto
diakoniatyöntekijälle on mahdollista. Varaa videopuheluaika soittamalla diakoniatyön päivystysnumeroon 0505336509 ma-pe klo 10.00-13.00 välisenä aikana.
- Pappilan Piiat ja Rengit puh. 040 8682 565 ma-pe 13.00-15.00 (muina aikoina voi jättää soittopyynnön). Apua kauppa-asiointiin tai kaveria puhelinkeskusteluihin ja ulkoiluun yhteistyössä SPR:n  ja Ylöjärven kaupungin kanssa. Kauppa-avussa yhteistyökumppaneina ovat mukana Sale Kurussa sekä Ruokakeidas Ylöjärvellä ja molemmissa on mahdollisuus ostaa laskulla. Käteistä ei käsitellä. Kaikki auttajat ovat seurakunnan ja SPR:n vapaaehtoisia. Puhelinkeskustelukaveri ja ulkoilukaveri voivat ilahduttaa kertaluontoisesti tai heidän kanssaan voi sopia säännöllisimmistä kohtaamisista.   

Ruoka-apua:  
- seurakunta antaa diakonisin perustein ruoka-apua esim. yksinhuoltajille ja isoille lapsiperheille. Yhteydenotot puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00.

Keskusteluapua:
- Seurakunnan työntekijät tarjoavat keskusteluapua. Voit olla yhteyksissä puhelimella tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot
- Nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa päivittäin sosiaalisessa mediassa. Tarkempi aikataulu www.kellarille.net
- Koko kirkon tasolla palvelee www.kirkonkeskusteluapua.fi.

Hengellisen elämän tueksi:
- Paljon toimintaa ja mielenkiintoisia sisältöjä sosiaalisessa mediassa - seuraa seurakunnan yleisiä tilejä mm. Facebook, YouTube ja Instagram. Lisäksi useita kohderyhmä ja toimintakohtaisia kanavia esim. Mukulamenoa lapsille, verkkomuskareita, Lastenkirkon oma kanavaPerhetalo ja Kellarin YouTube nuorille
- Jumalanpalvelukset netissä joka sunnuntai klo 10.00 suorana lähetyksenä ja tallenteena jälkikäteen. Seuraa www.facebook.com/ylojarvenseurakunta ja www.youtube.com/user/Ylojarvisrk.
- Hartauksia, rukousta ja ajatuksia arkeen seurakunnan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa. 
- Nuorille hengellistä musiikkia, raamisvideoita, iltahartauksia yms. sosiaalisen median kanavissa. Kts. www.kellarille.net

Virikkeitä lapsiperheen arkeen
- Verkkomuskari kaksi kertaa viikossa Muskarin Facebook-sivulla
- Askarteluja, liikuntatuokioita ja kerhohartaushetkiä videoina Mukulamenoa-Facebook-sivultamme. Joka arkipäivä uutta materiaalia.

Tule mukaan auttamaan!

Kudo toivon villasukat
Tee Toivo-aiheiset villasukat, ota niistä kuva ja jaa ne sosiaaliseen mediaan. Kerro asiasta meillekin kirjaamalla mukaan #toivoavillasukilla ja #pappilanperhetalo. Sukat voit kriisin päätyttyä lahjoittaa valitsemaasi kohteeseen.

Vapaaehtoistehtäviä 
Erilaisia vapaaehtoistehtäviä löydät www.vapaaehtoistyo.fi/ylojarvi

Lahjoita Ylöjärven korona-apukeräykseen
Poikkeustilanteen vuoksi vaikeassa taloudellisessa asemassa olevat perheet, työttömät ja yksinasuvat kamppailevat entistä enemmän rahojen riittävyydestä ruokaan. Lahjoittamalla Ylöjärven seurakunnan diakoniatyölle, voit paikallisesti auttaa ihmisiä ahdingossa. Lahjoittaminen onnistuu Kotimaanapu-palvelun kautta.

* * *

Mm. tämä on tauolla toistaiseksi:

  • Yleisötilaisuudet, tapahtumat, konsertit
  • Viikkotoiminta (lukuunottamatta koululaisten iltapäivätoimintaa, lasten päiväkerhoja sekä kouluikäisten ja nuorten harrastus- ja kerhotoimintaa)
  • Pienpiirit pitävät lähtökohtaisesti taukoa
  • Ylöjärven lähetyskirpputori
  • Unelmakahvila

Monin osin korona-aikana toimintaa on myös muokattu sisällöltään turvallisuuden toteutumiseksi ja tilaisuuden paikat saattavat olla totutusta poikkeavat, sillä tässä tilanteessa suositaan isompia tiloja turvaetäisyyksien varmistamiseksi. Osallistujamäärissä /-kerroissa voi olla myös rajoituksia. Tutustu toiminnan tietoihin nettisivuillamme ja varmista ennen osallistumista onko erityisiä osallistumisohjeita tai mahdollisia muutoksia.

Tätä on tarjolla verkossa

Kokoavan toiminnan ollessa rajoitettua seurakunta ja kirkko panostaa verkon kautta välitettäviin sisältöihin. Joka sunnuntaina tullaan lähettämään jumalanpalvelus suorana lähetyksenä netissä. Tähän koottuna vinkkejä jo toteutetuista ja toiminnassa olevista palveluista:

- Jumalanpalvelukset YouTubessa ja Facebookissa
- Live-muskari Facebookissa, minimuskarit YouTubessa
- Kerhoviikon virikkeitä lapsille Facebookissa
- Nuorisotyön verkkoviikkokalenteri www.kellarille.net

UKK - Usein Kysytyt Kysymykset 

Ahdistaa. Mitä tukea seurakunta tarjoaa?
Seurakunta tarjoaa aina keskusteluapua.  Voit soittaa Diakoniatyön Koronahelppipalveluun puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00. Voit olla yhteydessä myös suoraan seurakunnan työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät srk:n www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot. Koko kirkon tasolla palvelee myös www.kirkonkeskusteluapua.fi

Miten käy rippikoulujen?
Tilannetta ja viranomaisten ohjeistuksia seurataan tiiviisti. Vuoden 2021 kevään osalta tapaamiset toteutetaan pääsääntöisesti etänä tai joissain tapauksissa kasvokkain rajoitusten sallimien ryhmäkokojen mukaisesti. Leirijaksojen toteutumisesta tulee lisätietoja kevään kuluessa ja rajoitusten aikataulujen mukaisesti. Ohjeita ja lisätietoa kellarille.net-sivustolta.

Jatkuvatko jumalanpalvelusten striimaukset keväällä?
Kyllä pääsääntöisesti joka sunnuntai ja juhlapyhinä klo 10.00 tulee Facebook-sivullamme ja YouTube-kanavallamme suorana lähetyksenä jumalanpalvelus. Lisäksi kerran kuussa on striimataan Tehomessu.

Onko UnelmaKahvila avoinna keväällä?
Unelmakahvila avattiin syyskuun lopulla, mutta se sulkeutuu jälleen joulukuuksi - kevään osalta avautumisaika ei ole vielä tiedossa, vaan se riippuu koronarajoituksista. Voit kuitenkin tilata yksityisen ostosajan UnelmaKahvilan puotiin (Kirkkotanhuantie 1) numerosta 044 7868 094. Myynnissä paljon käsitöitä (esim. lakkeja, villasukkia, kännykkälaukkuja), lahjaideoita yms. Tuotto lähetystyön hyväksi.

Ovatko lähetyskirpputorit avoinna keväällä?
Ylöjärven lähetyskirpputorin avaamista arvioidaan keväällä koronatilanteen mukaan. Kurun lähetyskirpputori on normaaliin tapaan avoinna vasta aikaisintaan loppukeväällä.

Mitä haluat kysyä?
Lähetä kysymys sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi tai palautelomakkeella.

* * *

Ylöjärven seurakunnan tilojen max. väkimäärät 
(HUOM! ainakin 19.4.2021 asti EI voida ylittää 6 hlön rajaa - ja on todennäköistä, että rajoitukset jatkuvat tämänkin jälkeen jollain tapaa.)

Näitä määriä käytettiin koronatilanteessa kesällä ja syksyllä 2020 - mahdollisesti ne tulevat käyttöön uudelleen, jos rajoitukset sallivat isompia kokoontumisia:
-    Ylöjärven kirkko 180 henkeä
-    Kurun kirkko 120 henkeä
-    Viljakkalan kirkko 120 henkeä
-    Aurejärven kirkko 50 henkeä
-    Tammikankaan kappeli 25 henkeä
-    Pengonpohjan rukoushuone 40 henkeä
-    Ylöjärven seurakuntakeskus:
     * Sali: 50 henkeä  (srk-keskuksessa käytetään pitopalvelua)
     * Takkahuone: 10 henkeä
-    Viljakkalan srk-koti, Sali: 30 henkeä
-    Kurun srk-talo
      * Sali: 40 henkeä
      * Alakerran kerhohuone: 20 henkeä
-    Vuorentausta seurakuntakoti (sali): 30 henkeä
-    Vanha seurakuntatalo: 20 henkeä
-    Metsäkylän srk-talo (sali): 20 henkeä
-    Asuntila: 15 henkeä
-    Siivikkala: 20 henkeä koko tila (10 henkeä sali)
-    Mutala: 15 henkeä
-    Länsi-Teisko: 20 henkeä
-    Karhe: 10 henkeä
-    Perhetalo:
      * alakerta 20 henkeä
      * yläkerta 20 henkeä