Uutislistaukseen

Koronaviruksen vaikutukset seurakunnan toimintaan

10.3.2020 22.27

Koronaviruksen leviäminen ja valmiuslakiin siirtyminen Suomessa vaikuttavat laajasti Ylöjärven seurakunnassakin. Seurakunnassa seurataan tilannetta ja viranomaisten ohjeita tiiviisti. Seurakunta antaa tässä tilanteessa monenlaista apua ylöjärveläisille. Vaikutuksia seurakunnan toimintaan ja tarvittavia toimenpiteitä arvioidaan päivittäin. Suomen siirtyminen valmiuslain piiriin hallituksen ma 16.3. linjaamalla tavalla tarkoittaa sitä, että jumalanpalvelukset vietetään 13.4. asti netin välityksellä. Kirkolliset toimitukset (kasteet, vihkimiset ja hautajaiset) toteutetaan rajoituksin (max. 10 hlöä). Jo aiempi hallituksen linjaus koronavirustoimenpiteistä 12.3. alkaen merkitsi sitä, että normaali viikkotoimintaa, retket, leirit, ryhmät, konsertit, seurakuntatilaisuudet ja tapahtumat ovat tauolla toukokuun loppuun asti.

Apua seurakunnasta

Puhelinpalvelut:
- Diakoniatyön Koronahelppipalvelu puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00 (vain puhelut, ei tekstiviestejä). Neuvomme ja autamme ruokahuollossa ja kotona selviämisessä poikkeusoloissa. Annamme henkistä ja hengellistä tukea erityisesti ikäihmisille.
- Keskusteluapua lapsiperheille puh. 044 7868 190 ma-pe klo 9.00-17.00.

Ruoka-apua:  
- seurakunta antaa diakonisin perustein ruoka-apua esim. yksinhuoltajille ja isoille lapsiperheille. Yhteydenotot puh. 050 533 6509 arkisin klo 10.00-13.00.

Keskusteluapua:
- Seurakunnan työntekijät tarjoavat keskusteluapua. Voit olla yhteyksissä puhelimella tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot
- Ylöjärven, Viljakkalan ja Kurun kirkot ovat auki sunnuntaisin klo 11-13 yksityistä hiljentymistä ja rukousta varten. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten.
- Nuorisotyöntekijät ovat tavoitettavissa päivittäin sosiaalisessa mediassa mm. Instagramissa ja Discordissa. Tarkempi aikataulu www.kellarille.net
- Koko kirkon tasolla palvelee www.kirkonkeskusteluapua.fi.

Hengellisen elämän tueksi:
- Jumalanpalvelukset netissä joka sunnuntai klo 10.00 suorana lähetyksenä ja tallenteena jälkikäteen. Seuraa www.facebook.com/ylojarvenseurakunta ja www.youtube.com/user/Ylojarvisrk.
- Hartauksia, rukousta ja ajatuksia arkeen seurakunnan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa, Instagramissa, YouTubessa. 
- Nuorille hengellistä musiikkia, raamisvideoita, iltahartauksia yms. sosiaalisen median kanavissa. Kts. www.kellarille.net
- Piispa Matti Revon iltahartaus joka ilta klo 21.00

Virikkeitä lapsiperheen arkeen
- Verkkomuskari kaksi kertaa viikossa Muskarin Facebook-sivulla
- Toiminnallisia rasteja lapsiperheille seurakunnan eri toimipisteiden pihoissa eri puolilla Ylöjärveä. Katso tarkemmat tiedot Lapset ja perheet -sivulta.
- Askarteluja, liikuntatuokioita ja kerhohartaushetkiä videoina Mukulamenoa-Facebook-sivultamme. Joka arkipäivä uutta materiaalia.

Muutokset ja erityishuomiot seurakunnan toiminnassa

Tämä jatkuu:

 • Jumalanpalvelukset netissä sunnuntaisin klo 10.00 suorana lähetyksenä ja tallenteena jälkikäteen. Seuraa www.facebook.com/ylojarvenseurakunta (Live ja tallenne) ja www.ylojarvenseurakunta.fi (tallenne). 

 • Kirkolliset toimitukset (kasteet, vihkimiset, hautaan siunaamiset) rajoituksin (max. 10 hlöä, mukaan lasketaan paikalla olevat seurakunnan työntekijät). Poikkeuksen muodostaa hautaan siunaaminen. Piispojen ohjeen mukaan hautaan siunaamisissa voivat pastoraalisista syistä olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan (pdf-ohje hautaan siunaamisiin tässä poikkeustilanteessa). Toimitusten sopiminen ja toimituskeskustelut papin kanssa käydään puhelimitse / sähköpostilla.

 • Keskusteluapua on aina seurakunnasta tarjolla. Voit olla yhteydessä seurakunnan työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät srk:n www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot. Koko kirkon tasolla palvelee myös www.kirkonkeskusteluapua.fi

 • Kirkot avoinna. Ylöjärven, Viljakkalan ja Kurun kirkot ovat auki sunnuntaisin klo 11-13 yksityistä hiljentymistä ja rukousta varten. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten. 

 • Diakoninen avustustoiminta jatkuu, mutta hoidetaan tilanteen vaatimin käytännön muutoksin. Jos tarvitset apua, ota yhteyttä diakoniatyöntekijöihin puhelimitse tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät: www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot/diakonia

 • Koululaisten Iltapäivätoiminta jatkuu Ylöjärven kaupungin ohjeistuksen mukaan osassa paikoissa toistaiseksi (Kaupungin tiedote)

 • Kirkkoherranvirasto palvelee ma-ke 10-15 ja pe 10-13. Yhteydenotot puhelimitse, puh. 044 7868 124.

Tämä on tauolla:

 • Jumalanpalvelukset julkisina kokoontumisina (mutta joka sunnuntai suorana netissä!)
 • Kerhot ja ryhmät
 • Retket ja leirit
 • Konsertit, seurakuntatilaisuudet, kirkkokahvit, tapahtumat
 • Rippikoulutapaamiset, leirijaksot ja konfirmaatiot kevään ajalta sekä rippikouluryhmien osallistuminen jumalanpalveluksiin
 • UnelmaKahvila ja lähetyskirpputorit
 • Seurakunnan tiloja ei myöskään varata ulkopuolisten ryhmien kokoontumisiin tänä aikana (pois lukien toimitukset)

Tätä on tarjolla verkossa

Kokoavan toiminnan ollessa rajoitettua seurakunta ja kirkko panostaa verkon kautta välitettäviin sisältöihin. Joka sunnuntaina tullaan lähettämään jumalanpalvelus suorana lähetyksenä netissä. Tähän koottuna vinkkejä jo toteutetuista ja toiminnassa olevista palveluista:

- Messu Ylöjärven kirkossa 15.3. FB-live
- Jumalanpalvelus Ylöjärven kirkossa 22.3. YouTubessa
- Jumalanpalvelus Kurun kirskossa 29.3. YouTubessa
- TEHOjumis Ylöjärveltä 15.3. YouTubessa
- TEHOlaturi - videopyhis YouTubessa
- Verkkomuskari Facebookissa
- Kerhoviikon virikkeitä lapsille Facebookissa
- Nuorisotyön verkkoviikkokalenteri www.kellarille.net

 

UKK - Usein Kysytyt Kysymykset

Keskeytyvätkö seurakunnan viikkotoiminta ja kerhot?
Seurakunta seuraa aktiivisesti viranomaisten ohjeistuksia kokoavan toiminnan järjestämisen suhteen virustilanteessa. Suomen siirtyminen valmiuslain piiriin hallituksen ma 16.3. linjaamalla tavalla tarkoittaa sitä, että jumalanpalvelukset vietetään 13.4. asti netin välityksellä. Kirkolliset toimitukset (kasteet, vihkimiset ja hautajaiset) toteutetaan rajoituksin (max. 10 hlöä). Jo aiempi hallituksen linjaus koronavirustoimenpiteistä 12.3. alkaen merkitsi sitä, että normaali viikkotoimintaa, retket, leirit, ryhmät, konsertit, seurakuntatilaisuudet ja tapahtumat ovat tauolla toukokuun loppuun asti. Näistä ja toiminnan muista muutoksista jatkossa tiedotetaan välittömästi mahdollisuuksien mukaan suoraan osallistujille ja tällä seurakunnan nettisivuilla.

Virustilanteen johdosta kaikessa seurakunnan kohtaamisissa pidättäydytään tällä hetkellä kättelemisestä ja halauksesta. Käsihygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota.

Miten koronavirus vaikuttaa jumalanpalveluksiin?
Jumalanpalveluksia ei valmiuslain voimaan tultua järjestetä julkisina kokoontumisina. Joka sunnuntai välitetään jumalanpalvelus netissä.

Ahdistaa. Mitä tukea seurakunta tarjoaa?
Seurakunta tarjoaa aina keskusteluapua. Voit olla yhteydessä seurakunnan työntekijöihin. Yhteystiedot löytyvät srk:n www-sivuilta www.ylojarvenseurakunta.fi/yhteystiedot. Koko kirkon tasolla palvelee myös www.kirkonkeskusteluapua.fi

Miten käy kesän Italian rippikoulun? Entä muiden rippikoulujen?
Seuraamme tilannetta tiiviisti. Päätöksiä Italian rippikoulun suhteen tehdään huhtikuun loppuun mennessä. 

Kaikkien rippikoulujemme toteuttamisen kannalta tilanne tarkoittaa sitä, että joudumme arvioimaan uudelleen, kuinka rippikoulun kevätjakso tullaan toteuttamaan. Lähtökohta joka tapauksessa on, että kaikki kevään tapaamiset on nyt PERUUTETTU. Kevään tapaamiset hoidetaan toisella tavalla. Rakennamme mahdollisimman pian kevään mittaan videoiden kautta toteutettavaa rippikoulujen kevätjaksoa.  Ensisijaisena tahtona on rippikoulujakson jatkon turvaaminen, vaikka muodosta emme vielä tiedä.  Kaikille rippikoululaisille ja heidän huoltajilleen lähetetään sähköpostitiedotetta pe 13.3.

Mitä haluat kysyä?
Lähetä kysymys sähköpostilla ylojarvi.seurakunta@evl.fi tai palautelomakkeella.