Uutislistaukseen

Rauhan symboli

Kirkoissa rukoillaan rauhan puolesta ja osallistutaan pakolaisten auttamiseen

8.3.2022 15.41

Ukrainassa käytävä sota järkyttää ja koskettaa monella tavalla. Päivänä jolloin Ukrainassa syttyi sota Ylöjärven kirkossa hiljennyttiin jo samana iltana rukoilemaan rauhaa. Seurakunta kutsuukin rukoilemaan rauhan puolesta ja on mukana ukrainalaispakolaisten auttamisessa. 

Lahjoittamalla voit auttaa tehokkaasti

Moni ylöjärveläinen etsii tapoja auttaa sodasta kärsiviä ihmisiä ja kotimaastaan pakenemaan joutuneita ukrainalaisia. Avustusjärjestöt sekä sosiaali- ja terveysministeriö ovat viestittäneet, että nykyisessä tilanteessa toistaiseksi tehokkain tapa auttaa on lahjoittaa rahaa. Tämän vuoksi Ylöjärven seurakuntakaan ei ole avannut erillistä tavarakeräystä, vaan suosittelee lahjoittamista avustusjärjestöille. Lahjoittamalla voi auttaa esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun (https://www.kirkonulkomaanapu.fi/ukraina) tai Suomen Lähetysseuran (https://felm.suomenlahetysseura.fi/lahjoita/katastrofirahasto/) kautta. Raha muuttuu avustusjärjestöjen kautta konkreettiseksi avuksi lähialueilla materiaalin sekä avustustyöntekijöiden muodossa. 

Seurakunnassa tilannetta arvioidaan säännöllisesti ja mahdollinen pakolaisten saapuminen Ylöjärvelle voi tuottaa tarpeita myös tavarakeräykselle - siitä tiedotetaan tässä tapauksessa erikseen.
- Auttaa voit monella tavalla. Jos tekeminen on se luontevin tapa, voit vaikkapa tehdä käsitöitä ja myydä niitä netissä tai kirppiksellä ja lahjoittaa nämä rahat avustusjärjestöille, vinkkaa Ylöjärven seurakunnan viestintäpäällikkö Sakari Vanhanen.
- Suomeen tuleville pakolaisille voi avata ovensa ilmoittautumalla mukaan valtakunnalliseen Kotimajoitusverkostoon. Voit löytää oman tukiroolisi myös vaikkapa osoittamalla solidaarisuutta somessa. 

Rauhan rukous kaikuu kirkossa

- Kirkkona haluamme olla kutsumassa ihmisiä rukoilemaan sodasta kärsivien ja rauhan puolesta, viestittää Vanhanen.

Ukrainan tilanne onkin eri tavoin läsnä monessa seurakunnan toiminnassa: esimerkiksi hartaushetkissä, jumalanpalvelusten esirukouksissa ja kolehtikohteiden valinnoissa.  

Seurakunta haluaa olla myös rinnallakulkija huolen ja murheen keskellä. Työntekijät tarjoavat keskustelutukea ja myös koko kirkon keskusteluapu palvelee osoitteessa www.kirkonkeskusteluapua.fi. 

Hätämajoitustiloja pakolaisille selvitetään 

Seurakunta selvittää ja kartoittaa yhteistyössä Ylöjärven kaupungin kanssa mahdollisuuksia hätämajoitustilojen tarjoamiseen pakolaisille Ylöjärven alueella. Seurakunta ilmoittaa maahanmuuttovirastolle, mitä tiloja se voi tarjota tarvittaessa hätämajoitukseen. Lammasniemen leirikeskus on jo ilmoitettu yhtenä tällaisena tilana mahdollisesti käyttöön otettavaksi. Päätökset hätämajoitusten käyttöönotosta tekee Maahanmuuttovirasto.

Parhaillaan tehdään jo ennakkovalmisteluja mahdolliseen pakolaisten auttamistyöhön Ylöjärven alueella. 

Seurakunta osoittaa myös kansainvälisen diakonian määrärahojaan ukrainalaisten auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun kautta.

Rauhan viestiä

Seurakunnan nettisivujen pääkuvassa on rauhan kyyhky ja rauhan rukous toivottaa kävijät tervetulleiksi sivustolle. Seurakunta on halunnut näin osoittaa tukensa ukrainalaisille heidän tilanteessaan. 

Seurakunnan toiminnasta Ukrainan tilanteeseen liittyen kootaan ajankohtaista tietoa erilliselle verkkosivulle www.ylojarvenseurakunta.fi/ukraina. Sieltä löytää myös linkkejä lahjoitusmahdollisuuksiin. 

Seurakunnan sosiaalisen median kanavissa Ukrainan tilannetta eletään lähes päivittäin. Verkon kautta välitetyt toivon ja rauhan viestit ovat saaneet paljon vastakaikua. Esimerkiksi seurakunnan lapsi- ja nuorisokuoro Celestan ukrainalaisen kansansävelmän nettiesitykselle on kertynyt tuhansia katselukertoja. 

Vanhan Kuruntien varressa oleva seurakunnan suuri sähköinen valotaulu on puolestaan viime päivien ajan viestittänyt isoin kirjaimin: rauha - fred - мир – peace.
-  Rauhan kynttilää ei ole syytä jättää vakan alle, toteaa Sakari Vanhanen.