Haudan hallintaoikeuden jatkaminen

Ylöjärven, Viljakkalan ja Kurun hautausmailla uusitaan niiden hautojen hallintaoikeuksia, joiden määräaikainen hallintaoikeus on päättynyt. Kun haudan hallintaoikeus tulee uusittavaksi haudan haltija voi päättää, haluaako hän jatkaa haudan hallintaoikeutta vai palauttaa sen seurakunnan haltuun.

Kaikille haudoille, joista hallinta-aika on päättynyt, tulee hallinta-ajan päättymisestä kertova kyltti. Kyltissä on ohjeet hallinta-ajan jatkamista varten. Seurakunta lähettää myös kirjeen kaikille edellä mainittujen hautojen haltijoille, joiden yhteystiedot on tiedossa.

Hautojen hallintaoikeuden uusiminen on Suomessa yleinen menettely (Kirkkolaki luku 17 §2), jotta hautausmaat pysyvät elävinä ja käytössä sekä haudat hoidettuna. Näin tehdään mahdolliseksi myös se, että ihmisillä on jatkossakin mahdollisuus tulla haudatuksi lähihautausmaalle tai heille tärkeälle hautausmaalle.

Hallinta-aikaa eli hautaoikeuden voimassaoloaikaa on mahdollisuus jatkaa enintään 30 vuodeksi kerrallaan. Hallintaoikeuden jatkaminen maksaa vuoden 2023 hinnaston mukaan:
- Arkkuhauta: ylöjärveläisille sekä veteraaneille ja heidän puolisoilleen 9 €/hauta-ala/vuosi ja muun paikkakuntalaisille 19 €/hauta-ala/vuosi.
- Uurnahauta: ylöjärveläisille sekä veteraaneille ja heidän puolisoilleen 5 €/hauta-ala/vuosi ja muun paikkakuntalaisille 11 €/hauta-ala/vuosi.

Jos omaisen haudalle on ilmestynyt haudan hallintaoikeuden jatkamiseen liittyvä kyltti tai haudan haltijana saa asiaa koskevan kirjeen, voi haudan hallintaoikeuden jatkamisesta tai hautaoikeudesta luopumisesta ilmoittaa seurakunnalle:
* nettilomakkeella
* sähköpostitse ylojarvi.seurakunta@evl.fi tai
* puhelimitse kirkkoherranvirastoon puh. 044 7868 124

Jos kukaan ei ota kyseiseen hautaan liittyen yhteyttä seurakuntaan, palautuu hauta automaattisesti seurakunnan käyttöön.

OHJE - miten menettelen saatuani tiedon haudan hallinta-ajan päättymisestä?

 • kerron lähisuvulle asiasta ja keskustelemme hautapaikan kohtalosta
 • otan yhteyttä Ylöjärven seurakuntaan:
  * nettilomakkeella
  * sähköpostitse ylojarvi.seurakunta@evl.fi tai
  * puhelimitse ti-to klo 9-15 (puh. 044 7868  132 / Tuulikki Karhu) tai kirkkoherranvirastoon ma-ke klo 10-12 ja klo 12.30-15, pe klo 10-13 (puh. 044 7868 124)
 • saan seurakunnalta ohjeita jatkotoimiin

1. Haluamme pitää hautapaikan

 • sovimme lähisuvun kesken, jos on tarvetta vaihtaa hautapaikan haltijaa
 • tuleva haltija ilmoittaa seurakunnalle yhteystietonsa ja jatkettavan hallinta-ajan pituuden
 • hallinta-ajan jatko tulee voimaan, kun maksamme loppuvuonna lähetettävän laskun

2. Emme jatka hallinta-aikaa

 • olemme keskustelleet lähisuvun kesken asiasta emmekä halua pitää hautaa suvullamme
 • otan yhteyttä seurakuntaan ja ilmoitan hautapaikan luovutuksesta
 • sovin seurakunnan kanssa, haemmeko muistomerkin itse pois vai luovutammeko sen seurakunnalle