Uutislistaukseen

Ylöjärven kirkkoon kastetaulut

"Puuttuuko täältä jotain?" Hyvän Paimenen sunnuntaina 14.4. saamme Ylöjärven kirkkoon yhden sieltä puuttuneen asian. Missä on lasten kastepuu, nousi kysymykseksi alkuvuodesta 2023 varhaiskasvatuksen työntekijöiden tiimissä. Sama kysymys esitettiin varhaiskasvatuksen ja perhetyön johtokunnassa, josta lähti aloite kirkkoneuvostolle.

Kuvassa neljä lammasta, joista lapset äänestivät suosikkinsa.

Kastetaulun lammasäänestys toteutettiin Laskiaistempauksessa Ylöjärven kirkossa.

Keväällä 2023 kirkkoneuvosto valitsi kastepuutyöryhmän valmistelemaan ehdotusta Ylöjärven ja Viljakkalan kirkkojen kastepuista. Nyt ollaan siinä pisteessä, että seurakuntaa kutsutaan koolle juhlimaan ei kastepuun vaan kastetaulujen käyttöönottoa.

Työryhmän työskentelyn alussa tutustuttiin ainakin 30 eri toteutukseen ympäri Suomen. Ryhmässä jaettiin näkemyksiä jo tehdyistä toteutuksista. Huomattiin, että materiaalivalintoja on tehty monenlaisia ja toteutuksissakin löytyi paljon vaihtelua, samoin kirkkoon sijoittelussa. Taustatyön jälkeen työryhmä: Juhani Heino, Niina Hietikko, Juha-Pekka Haavisto, Juha-Pekka Mäkinen, Matleena Vepsäläinen ja Anne Vanhatalo siirtyivät Ylöjärven kirkkoon ja alkoivat katsoa tiloja uusin silmin. Punnittiin toteutusvaihtoehtoja eri seinillä. Työryhmän kirkkoneuvoston edustaja Juhani Heino kuvaa projektia seuraavasti:

”Oli mielenkiintoista olla suunnittelemassa kastepuuta, miettimässä paikkaa, sekä millaiseen kastepuuhun päädymme. Kun päädyimme tauluihin, ja näimme ne valmiina, tiesimme tehneemme oikean valinnan.”

Toki idean synnyttyä konsultoitiin museovirastoa. Kirkon vanhat virsitaulut saatiin luvalla ottaa uusiokäyttöön kastetaulujen kehyksinä. Niiden hyödyntämiseen vaikutti työryhmän mielipide siitä, että tilaan ei haluttu ylimääräistä uutta ja sitten tyhjät virsitaulut alkoivat inspiroida.

On ollut hienoa olla mukana suunnittelemassa kastetauluja, kertoo Niina Hietikko. Työskentely sujui mielestäni vaivattomasti ja löydettiin nopeasti yhteinen sävel asioihin. Kastetaulut tuovat kirkkoon upeasti väriä ja saadaan seurakunnassa lapset nostettua enemmän esille, kun taulussa olevat lampaat muistuttavat heistä siellä joka päivä. 

Mitä virsitauluihin sitten on tulossa?

Ylöjärven seurakunnan kastetodistuksessa ja kummeille annettavassa kummitodistuksessa on kannessa kuva Hyvästä Paimenesta. Työryhmä kutsui seuraansa Hyvän Paimenen taulun maalanneen ylöjärveläisen taiteilijan Annukka Laineen. Tästä alkoivat neuvottelut kahdesta taideteoksesta, jotka yhdessä muodostaisivat Ylöjärven kastetaulut. Viestintäpäällikkö Sakari Vanhanen suurensi kastetodistuksesta maalauksen niin suureksi, että työryhmä pääsi arvioimaan maalauksen soveltuvuutta tilaan. Työryhmä teki ehdotuksen tauluista kirkkoneuvostolle, missä näytettiin vihreää valoa jatkaa eteenpäin.

Annukka Laine kertoo projektista seuraavaa: On ollut ilo ja kunnia saada maalata kotipaikkakunnan omaan kirkkoon nämä maalaukset tärkeästä aiheesta! Kaste on kirkkomme toinen sakramentti Ehtoollisen ohella ja perustava uskon ja pelastuksemme kannalta.

Toki haasteitakin on ollut riittävästi. Aivan aluksi oli tärkeää selvittää maalauspohjan valinta. Koivuvanerin sijaan päädyin lopulta mdf- levyyn, koska sen sanottiin kestävän aikaa paremmin. Kosteusherkkyyden vuoksi levyt piti pohjustaa kolmeen kertaan ennen luonnostelua ja maalaamista. Pointillistinen maalaustekniikkani on hidas ja vaatii kärsivällisyyttä.

Lähtökohtana on ollut mm. Paimenpsalmi 23 ja Johanneksen evankeliumin 10.luku, joka kuvaa Herraa Hyvänä Paimenena. Visuaalisena lähtökohtana puolestaan on ollut Rooman katakombeista jo 200- ja 300-luvuilta jKr. löytyvät maalaukset Hyvästä Paimenesta.

Jeesuksen, lampaiden Hyvän Paimenen kasvojen kuvaaminen on haastavaa. Olen käyttänyt kirkkotaiteen historian teoksia sekä Torinon käärinliinan kuvia mallina. Olen vakuuttunut siitä, että käärinliina on vaikuttanut suuresti siihen tapaan, miten Jeesusta alettiin kuvata keskiajalla niin idän kuin lännen kirkoissa.

Paimenelle lampaat – lasten vuoro vaikuttaa

Hyvän Paimenen taulun pariksi Annukka maalasi samaa pointillistista maalaustekniikkaa hyödyntäen niityn. Kun molemmat maalaukset olivat valmiita, työryhmä kokoontui jälleen kerran kirkkoon. Ihastuksen äänistä päätellen kaikki olivat enemmän kuin tyytyväisiä Annukan maalauksiin. Projekti eteni ja seuraavaksi tarvittiin Paimenelle lampaat.

Lampaiden kehitystyö alkoi Valpron kanssa, mutta pian todettiin yhdessä tuumin, että tarvitaan tekijä, jolla on laserleikkuri. Lisäksi lampaan prototyyppi oli kovin hakusessa. Työryhmälle oli tärkeää, että lapsetkin pääsevät sanomaan mielipiteensä. Yksi työryhmän jäsen etsi ratkaisua Käsityömessuilta, toinen paikalliselta painotuoteyrittäjältä, kunnes varhaiskasvatuksen työalajohtaja Anne tapasi Nokian Tehdassaaressa ennen joulua joulupuurolla käydessään korutaiteilija yrittäjä Roosa Kankaan. Tästä alkoi yhteistyö Kangastus Design:n Roosan kanssa. Hän leikkasi lopulta neljä erilaista lammasmallia. Näistä Ylöjärven seurakunnan Laskiaistempauksessa lapset pääsivät äänestämään mieleisensä. Osa työntekijöistäkin kommentoi malleja, mutta heidän ääniään ei laskettu. Vain lasten äänet hyväksyttiin tässä äänestyksessä. Lastenohjaaja Melina Jokelan suunnitteleman legopaloilla toteutetun vaalin voitti Lahja-lammas.

Voiko maalauksen naulata täyteen nauloja

Alkuperäinen ajatus naulata tauluun naulat, joihin lampaat kiinnitetään, alkoi kuulostaa työryhmältä hurjalta. Meneekö koko maalaus pilalle, pohdittiin. Yhdessä mietittiin lampaiden kiinnityksen vaihtoehtoja rimojen, narujen ja naulojen välillä. Jälleen konsultoitiin viisaampia ja pyydettiin paikalle paikallinen puuseppä Ville Järvi. Hän halusi vakuuttaa vielä kaikki suunnitelman turvallisuudella ja teki erilaisilla nauloilla koenaulauksia vastaavalle materiaalille. Ville jatkoi myöhemmin alkuperäisen suunnitelman mukaan, naulaten 60 naulaa kedolle odottamaan kastettujen lasten lampaita. Samoihin aikoihin tilapalvelupäällikkö Juha-Pekka Mäkinen kutsui Valpron laskemaan virsitauluja hieman alemmas, jotta käytettävyys paranisi.

Työryhmässä mukana ollut Matleena Vepsäläinen kertoo projektin merkityksestä:
"Itselläni on 7- ja 5-vuotiaat lapset, joten aihe tuntuu itselle läheiseltä ja tärkeältä, vaikkei enää täysin ajankohtainen olekaan. Mielestäni on ihanaa, että lapsia ja perheitä huomioidaan entistä enemmän kirkossa. Lisäksi kastetaulut madaltavat osaltaan kynnystä osallistua Ylöjärven kirkon monipuoliseen, iloiseen ja avoimeen lapsille ja perheille suunnattuun toimintaan. Itse rakastan ideoida ja yleensä pääni pursuileekin ideoita. Oli hienoa päästä työstämään kaikkien työryhmäläisten ideoita yhdessä ja nähdä kuinka ne lähtivät kehittymään ja konkretisoitumaan. 

Olen nähnyt muissa kirkoissa Suomessa ja ulkomailla erilaisia toteutuksia perinteisemmistä kastepuista kasteveneisiin. Toisinaan ne ovat kovin irrallisia kirkon muuhun ympäristöön nähden. Mielestäni olikin tärkeää miettiä erityisesti sitä, miten kasteen näkyvyyttä voisi tuoda esille kirkossa ympäristöään kunnioittaen ja sille lisäarvoa tuoden. Nopeasti tulimme yhdessä tuumin siihen tulokseen, että haluamme Ylöjärven kirkkoon jotain uniikkia. On hienoa, että kohta kirkosta löytyy upeaa paikallisen taiteilijan taidetta, joka on aiheena lohdullinen ja tuo lämpöä sekä väriä kirkkoon. 

Kastepäivä on ohi nopeasti. Nyt on ihana, että siitä jää yksi muisto lisää perheelle ja lapselle itselleen. Näkisin itse, että kastetauluun ripustettavan lampaan, jossa on kastetun nimi ja kastepäivä, voisi esim. ripustaa joulukuuseen ja samalla muistella kastepäivää ja siihen osallistuneita. Kastetauluja taas on mukava muidenkin kirkossa kävijöiden katsella."

Juhlan aika

Mitä tästä kaikesta sitten syntyi. Puuseppä Ville Järvi jatkaa projektin loppuun yhdessä kiinteistönhoitaja Mikko Harjulan kanssa kiinnittäen taulut paikalleen. Taulut paljastetaan ja otetaan käyttöön Hyvän Paimenen sunnuntain messussa 14.4. klo 10. Messun jälkeen hetkeä juhlistetaan kirkossa kakkukahveilla. Kastepuutyöryhmän jäsenet ovat mukana messussa. Juhlamessussa laulaa Celesta-kuoro, kuulemme taiteilija Annukka Lainetta keskustelusaarnassa Juha-Pekka Haaviston kanssa. Ja mikä parasta, ensimmäiset ylöjärveläiset lapset saavat lampaansa kastetauluun.

Anne Vanhatalo
Anne Vanhatalo
varhaiskasvatuksen työalajohtaja

2024-04-02 00:42:00.0